Stein Knap en het mysterie van de parallelle universums

Als je denkt dat je doorhebt wat kwantummechanica is, dan heb je niet door wat kwantummechanica is.’
– Stein Knap en het mysterie van de parallelle universums –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 7 om zelf te lezen.

Het verhaal

Stein Knap is een zoon van twee wetenschappers. Zijn moeder had altijd alle tijd voor hem en zijn vader is een tv beroemdheid geworden waardoor die vaak afwezig is. Helaas werd zijn moeder ziek en ze is twee weken geleden overleden. Stein en zijn vader hebben het hier erg moeilijk mee, maar volgens Steins vader is het de beste manier om gewoon verder te gaan alsof er niks is gebeurd. Steins vader gelooft er namelijk in dat er parallelle universums zijn. Er zal vast ook een parallel universum zijn waarin zijn moeder nog leeft.

Stein Knap en het mysterie van de parallelle universums

Stein besluit dit zelf te onderzoeken. Op school kan hij zijn time-out kaart gebruiken om op zoek te gaan naar informatie in de bibliotheek.

Zou je het niet beter aan je vader kunnen vragen? Die weet er waarschijnlijk meer vanaf dan alle schrijvers die ik hier bij elkaar heb staan.’
‘Hij heeft het heel druk met zijn werk,’ antwoord ik snel. ‘Ik wil alleen maar een boek dat me helpt snappen waar het zo’n beetje over gaat.’ ‘Aha.’ Mevrouw Forest trekt een boek tevoorschijn uit het midden van de rij. ‘Zo te zien kan je vader je toch nog helpen.’

In dit boek vindt Stein alle informatie die hij nodig heeft. Zijn herinneringen aan zijn moeder en verschillende verhalen die zij verteld heeft zorgen ervoor dat Stein een ingeving krijgt over hoe hij naar een parallel universum zou kunnen reizen. Zal het Stein lukken om parallelle universums te bezoeken? Zal zijn moeder in deze universums nog leven? Kan hij haar terug krijgen?

Recensie

Dit boek had ik al verschillende keren langs zien komen en het leek mij erg interessant. Van begin tot eind blijf je geboeid en ben je erg nieuwsgierig of het Stein gaat lukken om de parallelle universums te ontdekken. Echter heeft het boek ook een diepere laag, namelijk die van een jongen die zijn moeder verloren is en snakt naar de aandacht van zijn vader.

Richting het einde wordt het verhaal vlot afgerond. Stein komt terug van zijn reizen en toevallig heeft zijn vader op dat moment ook besloten meer tijd door te brengen met zijn zoon. Je leest vervolgens hoe zij meer tijd met elkaar door brengen afgewisseld met verhalen over hoe Steins reizen de wetenschap enorm hebben geholpen.

Met dank aan Uitgeverij Meis & Maas voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Stein Knap en het mysterie van de parallelle universums

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Stein Knap en het mysterie van de parallelle universums zijn:

 • Hoe ziet jouw slaapkamer eruit? Wat is echt kenmerkend voor jouw kamer? Lees bladzijde 48 ‘Mijn slaapkamer is…‘ t/m bladzijde 59 ‘…de aarde afkomen.
  Leesvraag: Hoe ziet de kamer van jouw personage eruit?
 • Heb jij wel eens een Eureka moment? Lees bladzijde 55 ‘Het sprankje hoop…‘ t/m bladzijde 60 ‘…uit te proberen.‘ voor.
  Leesvraag: Welke Eureka momenten komen er in jouw boek voor?
 • Hoe zou het zijn om je slaapkamer binnen te lopen en daar een mannelijke/vrouwelijke versie van jezelf tegen te komen? Lees bladzijde 157 ‘Misschien klinkt het…‘ t/m ‘…helemaal te gek.‘ voor.
  Leesvraag: Beschrijf de mannelijke of vrouwelijke trekken van jouw hoofdpersoon. Hoe zou het zijn als diegene juist het tegenovergestelde zou zijn?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Stein Knap en het mysterie van de parallelle universums.

Overige ideeën

 • In 2019 is het thema van de Kinderboekenweek Reis mee! Hoe leuk zou het zijn als jullie parallelle universums kunnen bezoeken? Wellicht kun je dit boek als inspiratie voor de KBW19 gebruiken.
 • Op bladzijde 8 lees je ‘Dat zijn er 8.000.000.000.000.’  Stein legt uit dat er zoveel atomen in een punt in je boek zitten. Dit zou een mooie introductie kunnen zijn voor een les over grote getallen. Welke getallen volgen er boven 1 miljoen? Hoeveel is dat?
 • In hoofdstuk 2 lees je over de techniekdag waar Stein en zijn klas mee bezig zijn. Organiseer zelf een techniekdag waarvoor alle kinderen zelf of in groepjes een wetenschapsexperiment uitgewerkt hebben. Eerder schreef ik het lesidee Wetenschappelijk experiment bij het boek Het grote chocoplot. Dit kan als leidraad voor deze dag dienen. Download hier het Lesidee Wetenschappelijk experiment bij Het grote chocoplot.

Vergelijkbare artikelen