Sterren en planeten

Rond sommige sterren draaien planeten. Dat zijn grote of kleine bollen die zich dichtbij of verder weg van de ster bevinden. Rond de zon draaien ook planeten. De aarde is er één van.
– Willewete Sterren en planeten –

Het verhaal

sterren en planeten
©2010, Clavis Uitgeverij, Hasselt-Amsterdam-New York, illustratie van Margot Senden uit Sterren en planeten.

Sterren en planeten uit de Willewete serie legt het heelal aan je uit. De aarde is de bol waarop we leven. Doordat die draait hebben we dag en nacht met licht van de zon en de maan. Vergeleken met de aarde is de maan maar klein. De zon daarentegen is een grote bol van heet gas, die geeft licht. De zon zorgt ervoor dat de maan zichtbaar is. De zon, de maan en de aarde liggen in het melkwegstelsel. Hierin vormt de zon samen met een heleboel andere sterren het sterrenstelsel. Rondom sommige sterren draaien planeten, de acht planeten zijn in het midden van het boek te zien. En als je de sterren aan elkaar verbind, dan zie je de sterrenbeelden. Zo kom je erachter dat je een heleboel dingen in de lucht kunt zien.

Recensie

Ik had al eerder boeken van de Willewete serie in mijn handen gehad, maar er nog nooit een van begin tot eind gelezen. En wat is dat genieten zeg! Op een prachtige, begrijpbare manier wordt zoiets moeilijks als het heelal aan kinderen uitgelegd. De illustraties van Margot Senden nemen je mee op reis naar de sterren en planeten.

Het boek zit speels in elkaar met onder andere uitklapbladen waardoor je de acht planeten op een rij ziet. Ook geeft het achterin twee versjes, tips om een raket te bouwen en een mini quiz. Zelf kreeg ik tijdens het lezen al allerlei ideeën om met dit prentenboek aan de slag te gaan.

Met dank aan uitgeverij Clavis voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

[three_fourth_last]

Ideeën mini leeslessen Sterren en planeten

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Sterren en planeten zijn:

  • Laat de kaft aan de kinderen zien. Je leest dat dit boek gaat over Sterren en planeten. Vertel wat jij als leerkracht nu hoopt te leren. Zelf hoop ik te leren welke planeten er zijn en in welke volgorde je deze vanaf de aarde zou kunnen bezoeken. Laat de kinderen tijdens het lezen nadenken over hun eigen kaft. Wat willen zij lezen/leren in hun boek?
  • Het boek staat vol met Wist je datjes. Lees er enkele voor. Met name het Wist je datje op de pagina van De acht planeten is leuk om voor te lezen. Laat de kinderen tijdens het lezen Wist je datjes over hun eigen boek bedenken.
  • In een informatieboek lees je (soms) voor jou nieuwe informatie. Zo las ik op de bladzijde van Het Melkwegstelsel ‘Rond sommige sterren draaien planeten.‘ Welke informatie in jouw boek is voor jou nieuw?
  • Lees de bladzijde van Het Melkwegstelsel van ‘De zon is slechts…‘ t/m ‘…verlicht door de zon.‘ helemaal voor. Vouw de bladzijden uit en laat de planeten zien. Vertel bij elke planeet de informatie die hierbij hoort. Deze bladzijde uit dit boek is voor mij echt een bladzijde om aan te raden. Wat ga jij je vrienden over dit boek vertellen?

Overige lesideeën

  • Achterin het boek vind je een liedje en een versje, tips om een raket te bouwen en een mini quiz. Dit zijn leuke dingen om in de klas te gebruiken. Vooral het bouwen van een raket zal veel kinderen aanspreken.
  • Stelopdracht aan de hand van bladzijde 13/14 ‘Raket naar de maan‘ en het krantenariktel ‘Reis naar de maan’. Hoe ziet jouw reis naar de maan eruit?

Sterren en planeten

Andere delen

Vergelijkbare artikelen