Sterren kijken voor kinderen

[DOOR LONNEKE] ‘Je hoeft niet elke ster te kennen om te kunnen genieten van de sterrenhemel.
Astronomen leren patronen herkennen en speuren daarna, springend van ster naar ster, de hemel af.’
– Sterren kijken voor kinderen –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 6 om zelf te lezen.

Het verhaal

Sterren kijken voor kinderenBen je ook altijd zo onder de indruk als je op een heldere nacht zoveel sterren aan de hemel ziet? Probeer je ook figuren tussen de sterren te ontdekken? In dit boek leer je alles over de maan, planeten en sterrenbeelden en hoe je ze stap voor stap kunt vinden. Ook leer je wanneer de beste tijd is om ze te kunnen zien. Je kunt eerst oefenen in het boek. Lukt het je daarna ook om ze in het echt te vinden?

Recensie

Het is een ontzettend mooi geïllustreerd boek met een hele duidelijke uitleg om stap voor stap sterren te leren kijken. Er wordt steeds een route van sterpatronen besproken. Wat is het sterrenbeeld? Wat is de betekenis? Hoe kun je hem vinden? Op het eind van de route zit een sterrenhemel waarmee je kunt oefenen of je ze er ook zelf in kunt vinden. Ontzettend leuk voor kinderen om te doen.

Als laatste krijg je ook nog wat informatie over planeten, de maan, de Melkweg, vallende sterren en een duidelijke begrippenlijst. Kortom een prachtig boek om te leren sterren kijken en je kunt er ook een hele interessante les sterren kijken aan kinderen mee geven!

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar en de lesbrief om zelf mee aan de slag te gaan.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Sterren kijken voor kinderen

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Sterren kijken voor kinderen zijn: 

 • Lees bladzijde 80 ‘Pegasus is een…’ t/m ‘…de top haalde.’ voor. Dat gaat over Pegasus, een vliegend paard. Leesvraag: Komt in jouw boek ook een monster, dier of mens voor dat in werkelijkheid niet bestaat? Kun je er iets over vertellen?
 • Lees bladzijde 78 ‘Het Andromedastelsel…’ t/m bladzijde 79 ‘…sterrenstelsel kunnen zien.’ dat gaat over het Andromedastelsel dat het verst verwijderde object is dat met het blote oog zichtbaar is.
  Leesvraag: Denk je dat de hoofdpersoon uit jouw boek het leuk zou vinden om dit stelsel te zien? Waarom denk je dat?
 • Laat bladzijde 116 en 117 zien. Je ziet welke maanfasen er zijn. Wat vind je zelf de mooiste maanfase en waarom?
  Leesvraag: Is ergens in jouw boek iets over de maan te lezen? Denk je ook te weten in welke maanfase de maan zit?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Sterren kijken voor kinderen.

Overige ideeën

 • Lees bladzijde 90 t/m 110 voor en laat de platen zien. Dit is route 4; van zwaan naar slang. Laat kinderen in groepjes of in tweetallen bladzijde 112 en 113 bekijken.
  Opdracht: Kunnen jullie route 4; van zwaan naar slang vinden op deze pagina’s?
 • Bekijk bladzijde 44. Welk figuur kun jij tussen de sterren maken? Bedenk er vervolgens ook een verhaal bij.
 • Organiseer een sterrenkijkavond. Je kunt een avond afspreken om samen te kijken naar de sterren. Misschien zijn er nog mensen die sterrenkijkers hebben. Je kunt ook afspreken dat iedereen op een heldere avond een foto van de sterrenhemel maakt en die meeneemt zodat jullie kunnen bespreken wat er op de foto’s te zien is.
 • Ga zelf aan de slag met deze stap-voor-stap sterrenkaarten.
  Download hier Sterren kijken voor kinderen
  Sterren kijken voor kinderenen de Sterren kijken_lesbrief om mee aan de slag te gaan.
  Sterren kijken voor kinderen

Vergelijkbare artikelen