Sterrenjacht – Musicals

Een musical is een mix van muziek, zang, toneel en dans. Al de onderdelen vertellen samen het verhaal van de musical.
– Sterrenjacht – Musicals –

Het verhaal

Sterrenjacht - MusicalsIn het eerste deel lees je over musicals. Wat is een musical nou eigenlijk? Hoe is de musical begonnen? Welke musicals zijn beroemd? Welke soorten musicals zijn er? Wie werken er mee aan musicals? En hoe word je een musical-ster? Kortom: veel informatie over musicals.

Vervolgens lees je in het tweede deel over Inspiratie. Schrijfster Sanne wordt gevraagd om een boek te schrijven over musicals. Samen met haar dochter gaat ze op zoek naar inspiratie, maar ze bedenken steeds een bestaande musical. Uiteindelijk schrijft Sanne daarover haar verhaal.

Recensie

Toen Uitgeverij Ars Scribendi mij vertelde dat ik Sterrenjacht – Musicals mocht lezen voor de leeschallenge, was ik erg nieuwsgierig naar de combi van informatie en verhaal. In het eerste deel lees je informatie over musicals. Je leert o.a. wat een musical is, welke beroemde musicals er zijn en wie er meewerken aan musicals. Het verhaal over musicals viel een beetje tegen. Dit ging over een schrijfster die een verhaal over musicals moest bedenken, maar samen met haar dochter kwam ze steeds op musicals die al bestaan. Uiteindelijk schrijft ze dat op als verhaal. Naast het verhaal staat in illustraties ongeveer dezelfde tekst. Ik had hier graag een leuk verhaal over het spelen in of het gaan naar een musical gelezen. Een groot voordeel aan dit boek is dat alle moeilijke woorden geel gedrukt zijn en achterin uitgelegd worden.

Ik kan het boek aanraden voor kinderen vanaf groep 5 die informatie en verhalen graag afwisselen of dol zijn op musicals. Daarnaast kan het ook leuk zijn om dit boek voor te lezen in groep 8 voordat jullie een musical gaan kiezen/oefenen.

Met dank aan Uitgeverij Ars Scribendi voor het toezenden van dit exemplaar. Ik heb het boek tijdens week 3 van de Leeschallenge met Kinderboekenjuf gelezen en geef het later tijdens de leeschallenge weg aan een weekwinnaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Sterrenjacht – Musicals

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Sterrenjacht – Musicals zijn: 

 • Leg de kinderen uit wat chronologische volgorde betekent. Chronologisch betekent tijdvolgorde. Een boek kan chronologisch geschreven zijn. Dan volgen de gebeurtenissen elkaar chronologisch/achter elkaar op. Een boek kan ook niet chronologisch geschreven zijn, dan springt het verhaal door de tijd.
  Laat de tabel op bladzijde 8/9 zien. Kunnen de kinderen een tijdtabel maken bij hun verhaal?
  Leesvraag: Is jouw verhaal chronologisch geschreven?
 • In dit boek wordt informatie afgewisseld met een verhaal.
  Leesvraag: Hoe is de wisselwerking van informatie en verhaal in jouw boek?
 • Lees bladzijde 16 en 17 voor. Hoe word je een musical-ster?
  Leesvraag: Waarin is jouw hoofdpersoon een ster?
 • De informatiehoofdstukken beginnen allemaal met een vraagwoord. Wat, hoe, welke en wie.
  Leesvraag: Welke vraagwoorden kom je in jouw boek tegen?

Overige ideeën

 • Na het voorlezen van dit boek zou je kinderen zelf een mini-musical of een verhaal over musicals kunnen laten schrijven.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen