Watervlinders – Stip het sprintkanon

Mel komt aan zwemmen, ze is er bijna. Precies op tijd vertrekken, precies op tijd… Met een pats slaat de hand van Mel tegen de kant. Elvira duikt over haar heen. Als ze boven komt, draait ze haar hoofd naar Ed.
– Stip het sprintkanon –

Het verhaal

Stip het sprintkanonElvira treedt in de voetsporen van haar vader. Ze begint met wedstrijdzwemmen. Maar de eerste wedstrijden zijn al over 6 weken, zal het haar lukken om het wedstrijdteam te halen?

Samen met haar haar vriendinnen Snoek, Noos en Mel gaat ze hard aan de slag. Elvira traint 5 dagen in de week, maar zal het genoeg zijn om het wedstrijdteam en een gouden plak te halen?

Recensie

Stip het sprintkanon is het eerste boek uit de serie Watervlinders waarin je leest hoe het is om iets te willen en er heel hard voor te werken. Elvira werkt erg hard en het lukt haar haar doelen te behalen, dat is een prachtig voorbeeld voor kinderen.

De wedstrijdmomenten worden uitgebreid beschreven waardoor je als lezer bijna op het puntje van je stoel zit in de hoop dat Elvira wint. Ik kan dit boek aanraden voor kinderen vanaf groep 5 die dol zijn op zwemmen of die wel een stukje aanmoediging tot doorzetten kunnen gebruiken.

Andere leuke boeken waarin sport centraal staat zijn De zwervende spits en Britt en Esra – safari te paard.

Met dank aan uitgeverij Holland voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Stip het sprintkanon

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Stip het sprintkanon zijn:

 • Elvira heeft een droom. Ze wil net zo goed kunnen zwemmen als haar vader. Lees bladzijde 7 ‘Ze weet precies…‘ t/m bladzijde 8 ‘…net nú thuiskomen?‘ voor.
  Leesvraag: Heeft jouw hoofdpersoon een droom?
 • In het verhaal kom je verschillende bijnamen tegen. Lees bladzijde 30 ‘‘Trek?’ vraagt mama…‘ t/m bladzijde 31 ‘…alleen naar haar.‘ voor.
  Leesvraag: welke bijnamen komen er in jouw boek voor?
 • De zwemsport en alle wedstrijdspanning die dit met zich mee brengt worden uitgebreid beschreven. Lees bladzijde 103 ‘Eindelijk is het…‘ t/m bladzijde 109 ‘…medaille! Een gouden!‘ voor.
  Leesvraag: Komt er sport in jouw boek voor? Welke sport? Worden er ook wedstrijd gespeeld?

Download hier de Mini leesles leskaart Stip Het sprintkanon.

Overige ideeën

 • Lees hoofdstuk 10 op bladzijde 51 voor ter introductie van een conditietraining tijdens de gymles. Zet daarvoor eventueel dit conditiecircuit uit.
 • Teken jezelf als zwemmer. Hoe ziet jouw outfit eruit? Laat eventueel dit voorbeeld zien waarbij kinderen zichzelf tekenen in de stijl van David Hockney.
 • Na het lezen van dit boek kun je goed met kinderen in gesprek gaan. Hoe gaan zij om met wedstrijden en de spanning hiervoor? Hoe reageren ouders/coaches? Hoe ga je om met teleurstelling en winst?

Andere delen:

Verwacht in 2018: Snoek op schoonspringen.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen