Stop de herfst! (AVI-E4)

‘Als je elke dag buiten speelt lijkt het alsof de zomer eeuwig duurt.
Maar deze morgen voelt het alsof ze in de vriezer staan.
De twee houden best van ijs in de zomer.
Maar wie liet de kou uit de vriezer?’
– 
Stop de herfst! –

Dit boek is geschikt voor kinderen in groep 4 en 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

Stop de herfst!

Finn en Femke zijn gewend om de hele vakantie lang heerlijk buiten te spelen in een korte broek en op blote voeten. Maar op een dag… is het niet meer lekker warm. Het is zelfs koud!

De herfst staat voor de deur, maar daar zitten Finn en Femke helemaal niet op te wachten. Gelukkig heeft Finn wel een plan. Ze gaan de herfst stoppen! Hoe stop je de herfst vraagt Femke zich af? Zal het de twee lukken de herfst te stoppen?

Lees ook: Wilde Wilma en het eiland vol gaten

Recensie

Het zal je vast niet ontgaan zijn… De herfst is begonnen! De bladeren verkleuren en vallen van de bomen, de wind waait en er vallen regelmatig druppels naar beneden. Maar als je daar geen zin in hebt, dan stop je de herfst toch gewoon? Dat is wat Finn en Femke gaan doen in dit heerlijke boek vol herkenning.

Ik geniet van het omdenken van Finn. Als we geen herfst willen? Dan stoppen we hem toch gewoon.

“Hoe dan?” vraagt Femke.
“Heel makkelijk,” zegt Finn. Hij lacht alsof het dom is dat Femke dat niet weet.
“Hahaha! De herfst tegenhouden is zo makkelijk!”
Finn lacht en lacht dan nog even. Hij rekt tijd omdat hij na moet denken.’

Ook geniet ik van de gedachtegang van Femke.

Femke kan niet lang boos blijven. En de spellen die haar broer bedenkt zijn bijna altijd heel erg leuk. Ze gelooft niet echt dat ze de herfst kunnen tegenhouden. Maar dat geeft niet.’

Samen gaan de twee aan de slag met het plan van Finn. Zal het ze lukken de herfst te stoppen?

Met dank aan Uitgeverij Bontekoe voor dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan op de website van Uitgeverij Bontekoe.

Meeluisterboek

Als je dit boek aanschaft, dan kun je het meeluisterboek hierbij aanschaffen. Dit is voor kinderen die moeite met lezen hebben heel fijn. Het boek wordt dan op een rustig tempo voorgelezen en de kinderen kunnen zelf meelezen.

Het fijne is dat er precies aangegeven wordt wanneer de bladzijde opgeslagen moet worden. De tekst wordt precies voorgelezen, wat niet altijd het geval is bij gewone luisterboeken. Het tempo is laag, waardoor de kinderen goed mee kunnen lezen. Meer lezen over meeluisterboeken kan hier.

Lees ook: Prinses Floortje en de maffe draak

Ideeën mini leeslessen Stop de herfst!

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Stop de herfst! zijn: 

 • Bespreek voorafgaand aan het voorlezen met de klas de volgende vragen.
  – Waarom zou je de herfst willen stoppen?
  – Welk seizoen gaat er vooraf aan de herfst? (Zomer)
  – Wat zijn de voor- en nadelen van de herfst? En die van de andere seizoenen?
  – Hoe zou je de herfst kunnen stoppen?
 • Temperatuur. Lees bladzijde 6 ‘Het is zomer…‘ t/m bladzijde 7 ‘…zijn blauw.‘ voor. Het is niet zo warm meer, het is zelfs koud.
  Leesvraag: Welke temperatuur past bij jouw boek?
 • Personages. Lees bladzijde 36 ‘“Jongens, wat zijn jullie…‘ t/m bladzijde 42 ‘…dan de zomerzon.’ voor. Finn en Femke zijn de hoofdpersonen in dit boek. Het boek draait om hen. Mama en papa zijn de bijpersonen in dit boek. Zij hebben wel een rol in het boek, maar een kleine. Welke personages komen er in jouw boek voor? Zijn dit hoofdpersonen of bijpersonen?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Stop de herfst!

Overige ideeën

 • Op bladzijde 17 lees je ‘Het werkt alleen als we het samen doen.’
  Welke dingen werken ook alleen maar als je het samen doet? Ga hier samen mee aan de slag.
  Zoek eventueel leuke opdrachten rondom samenwerking of groepsvorming op zoals de ideeën van Juf Inger en Juf Maike en ga hier mee aan de slag.
 • Speel 4-seizoenen-tikkertje.
  Verzamel voldoende lintjes in 4 verschillende kleuren. Elke kleur staat voor een seizoen.
  Iedereen doet een lintje van één seizoen om (bijvoorbeeld zomer). De tikker krijgt het seizoen dat hierop volgt (in dit voorbeeld herfst). De tikker gaat op pad en mag iedereen tikken van het vorige seizoen (in dit geval zomer). Heeft de tikker iemand getikt, dan komt dat kind een lintje van het volgende seizoen halen (in dit geval herfst). Hierdoor komen er steeds meer tikkers. Zijn zomerkinderen getikt? Dan begint een nieuw spel met nieuwe seizoenen.
  Je kunt dit spel nog moeilijker maken door met alle 4 de seizoenen te werken. Alle kinderen mogen het vorige seizoen tikken (een soort iemand is hem, niemand is hem).
 • Is bij jullie de herfst al begonnen? Ga op pad en streep de bingokaart vol.
 • Ga zelf aan de slag met het verven van bladeren of bekijk een van de andere leuke crea opdrachten die ik verzamelde op mijn Pinterest bord Stop de herfst!

De Vaantjes-serie

De Vaantjes bestaat uit een serie boeken geschreven voor kinderen vanaf 7 jaar. Bekijk hier een greep uit de gehele serie:

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen