Storm

[DOOR MARIE-JOSE] ‘Storm holde zo hard hij kon, struikelend over zijn eigen voeten. Zijn slapen klopten en zijn hart bonkte in zijn borstkas. Hij probeerde hard genoeg te rennen om zijn eigen nachtmerrie te ontvluchten’
Storm De verboden brief van Maarten Luther –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 7.

Het verhaal

Storm

Storm is een twaalfjarige jongen en leeft in 1521. Hij kan nog net op tijd vluchten als de schouten invallen bij zijn vader in de drukkerij. Ze zijn op zoek naar het zetsel van de belangrijke maar verboden brief van Maarten Luther. Klaas, de vader van Storm wordt gearresteerd en ter dood veroordeeld. Gelukkig heeft Storm het zetsel van de brief nog mee kunnen nemen.

Na achtervolgingen door de schouten wordt Storm geholpen door Marieke, een weesmeisje. Samen lukt het hen na allerlei avonturen om de brief toch te verspreiden en ze proberen uit alle macht de vader van Storm te redden van de brandstapel.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

‘Storm’ is een spannend verhaal uit de tijd van de inquisitie. Karen van Holst Pellekaan schreef eerst het scenario van de film en daarna pas het boek. Volgens haar is het verschil met de film dat je in het boek de gedachten van de hoofdpersonen kunt lezen. De film kun je via Netflix bekijken.

Het verhaal is vlot geschreven en geeft je een goed beeld van het spannende leven in de tijd van Maarten Luther als je een aanhanger was van het Protestantisme. Ook de aanleiding van de opkomst van het Protestantisme is vanuit het verhaal begrijpelijk. Een mooi boek om te gebruiken als je vanuit de canon van de geschiedenis deze tijd uit de geschiedenis wil bespreken met de kinderen. Ook goed te gebruiken als je het over vrijheid van meningsuiting en geloof wil hebben, wat ook nog steeds in deze tijd een aanleiding is voor opstand in vele landen.

Ik heb zowel naar de film gekeken als het boek gelezen. In het boek kun je door de mooie beschrijvingen je inleven in de ontberingen van die tijd. Je ruikt als het ware de vieze lucht in de riolen en voelt de angst van de kinderen. Omdat zowel de boekdrukkunst als de reformatie in het boek een belangrijke plaats innemen en er veel lesmateriaal bij ontwikkeld is, vind ik het boek ook zeer geschikt om voor te lezen in groep 7 of 8.

Met dank aan Uitgeverij Columbus voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Storm

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Storm zijn:

  • Bij het lezen van een boek waar ook een film van is gemaakt is het makkelijk om met de kinderen te kijken naar het verschil. Vele ideeën voor vergelijking van de filmfragmenten met het boek vind je in deze lesmap
    Leesvraag:
    Is van jouw boek ook een film gemaakt? Als dat niet zo is, welk fragment zou jij willen filmen uit jouw boek?
  • Laat de omgekeerde tekst op bladzijde 9 zien. Kunnen de kinderen lezen wat er staat?
    Leesvraag: Kies zelf een zin uit die je achterstevoren opschrijft. Kunnen anderen hem lezen?
  • Lees bladzijde 64 ‘Frans van der Hulst…’ tot bladzijde 65 ‘…las hij hardop de naam van de dichter: ‘Alwin Dankers?’ voor. Dit hoofdstuk is schuingedrukt en vertelt je iets over de inquisiteur Frans van der Hulst. Deze man heeft echt geleefd. In dit boek zijn sommige personages verzonnen en anderen hebben echt geleefd.
    Leesvraag: Is jouw boek echt gebeurd of is het verzonnen?
  • Lees hoofdstuk 19 op bladzijde 95 ‘Je hebt die kaarsen gejat…’ tot bladzijde 97 ‘…en liep achter haar aan.’ In dit hoofdstuk lees je hoe Storm en Marieke onder de grond lopen en hoe die omgeving eruitziet. Het is filmisch beschreven.
    Leesvraag: Kom je in jouw boek ook een uitgebreide filmische omschrijving van de omgeving tegen?
  • Lees hoofdstuk 18 bladzijde 90 ‘Door de putdeksels in de straat…’ tot bladzijde 92 ‘…Marieke besteeg de stenen trap.’ voor en bekijk daarna het bijbehorende filmfragment. Karen van Holst Pellekaan vertelt in haar nawoord dat ze de gedachten beter kon beschrijven in het boek. Als je het filmfragment vergelijkt met het boek, dan kun je in dit hoofdstuk lezen wat gedachten zijn en wat echte actie is.
    Leesvraag: Heb jij in je boek ook een fragment waar de hoofdpersoon vooral zijn gedachten beschrijft?
  • Lees hoofdstuk 33 op bladzijde 160 ‘Storm had de bekende route…’ tot bladzijde 163 ‘…onder in de ruien.‘ voor. Storm had vertrouwen in Alwin, maar het bleek dat die niet te vertrouwen was.
    Leesvraag: Heb jij in je boek ook een personage die van karakter verandert?
  • Lees het nawoord van de auteur op bladzijde 207 ‘Ik hoop dat je genoten…’ tot ‘…en geluk kunnen leven.’ voor. Ze vertelt hier waarom ze dit boek heeft geschreven.
    Leesvraag: Kun jij ook een reden bedenken waarom de auteur van jouw boek het boek geschreven heeft?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Storm.

Bekijk ook: Koning van Katoren

Overige ideeën

  • Er is een digiles gemaakt naar aanleiding van de film en het boek met bijbehorende filmfragmenten en je kunt een werkboek gebruiken bij de les. De digiles kunnen kinderen zelfstandig aan de computer volgen of kun je klassikaal gebruiken.
  • Via heilige huisjes kun je deze werkvormen die gemaakt zijn bij dit boek, gebruiken om in gesprek te gaan met de kinderen over verboden boodschappen waar je niet over mag praten, wat is waar en wie heeft er gelijk, of je mag zeggen wat je wil en het belang van elkaar helpen.
  • In de canon van de Nederlandse geschiedenis zijn Vensterlessen voor het primair onderwijs gemaakt. De opstand gaat over de periode waarin dit boek zich afspeelt. Klik op tabblad docenten. De informatie die je hier vindt past precies bij het verhaal. Een mooie combinatie is  dat je het boek voorleest in je groep als je deze belangrijke periode uit de geschiedenis met de kinderen bespreekt.

Wanneer kinderen geïnteresseerd zijn in deze periode uit onze geschiedenis kun je ze wijzen op deze boeken:

  • Opstand!.,Daan van Oostenbrugge. Een stripboek over ketterij en opstand
  • Onrust in Wittenberg, Gisette van Dalen. Maarten Luther vertelt verhalen aan zijn zoon en zijn nichtje

Trailer van de film Storm

Vergelijkbare artikelen