Stranders van Iris Stobbelaar

‘Wees voorzichtig met wat je wenst.’
– Stranders –

Het verhaal

Job moet steeds maar weer op zijn zusje Kaatje passen omdat zijn ouders andere dingen te doen hebben. Hierdoor moet hij veel dingen laten. Nu is het zo ver dat hij de belangrijkste voetbalwedstrijd moet missen om op zijn zusje Stranderste passen. Job is het zo zat dat hij haar vanuit de grond van zijn hart verwenst… en ze verdwijnt.

‘s Avonds komt Job erachter dat ze weg is en hij besluit haar te gaan zoeken. Op straat komt hij een geheimzinnige, norse man tegen die wil dat hij hem volgt. Het lijkt alsof die man weet waar zijn zusje is dus Job besluit hem te volgen. Job strandt in een vreemde wereld en krijgt de opdracht zijn zusje te zoeken met behulp van een kaart, anders kan hij niet naar huis.

Gaat Job op zoek naar zijn zusje of is hij blij dat hij van haar af is? Zou hij haar kunnen vinden in deze vreemde wereld met monsters en gevaarlijke landschappen? Of zal hij zijn weg terug naar huis zonder zijn zusje proberen te vinden? Lees het boek om erachter te komen!

Recensie

Stranders is een geweldig en spannend boek, vol fantasie. Ik heb het van begin tot eind niet weg kunnen leggen. Het boek neemt je helemaal mee tijdens het avontuur van Job. De verzonnen monsters en landschappen zorgen ervoor dat je je eigen fantasie kunt laten spreken.

De illustraties in het boek van Maaike Putman geven je net genoeg informatie om je van sommige wezens een voorstelling te kunnen maken, de rest blijft over voor de verbeelding. Op andere momenten wordt de spanning bladzijdes lang opgebouwd voor je doorhebt wat er eigenlijk gaat gebeuren. Dit houdt het leesplezier groot. Ik vind het boek een aanrader voor kinderen in de bovenbouw.

Zelf dit boek aanschaffen?

Boekverfilming

Het boek is pas in november 2015 in de winkels verschenen, maar al daarvoor zijn de filmrechten van het boek verkocht. De opnames voor de film zullen in 2017 beginnen.

Ideeën mini leeslessen Stranders

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om er over na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Stranders zijn:

 • Lees bladzijde 13 ‘De nagels van…‘ t/m bladzijde 15 ‘…keek niet op.‘ voor. Op dit moment leefde ik me helemaal in in de frustratie van Job. Op welk moment kan jij je helemaal inleven in de hoofdpersoon van jouw boek?
 • Laat de voorkant van het boek zien en lees bladzijde 22 ‘‘Waar ga je naartoe?’‘ t/m bladzijde 24 ‘…de weg niet kende.‘ voor. Dit moment in het boek matcht precies met de kaft van het boek. Is er in jouw boek een moment waarop je leest wat je op de voorkant van het boek ziet?
 • Lees bladzijde 37 ‘Even later zat Job…‘ t/m bladzijde 39 ‘…boven aan de trap open.‘ voor. Alle mensen in deze wereld hebben iemand verwenst of zijn zelf verwenst. Ga tijdens het lezen op zoek in jouw boek naar een persoon die ook verwenst zou kunnen worden.
 • Lees bladzijde 80 ‘‘Wat is het Gruimveld?’‘ t/m bladzijde 93 ‘…vroeg Job teleurgesteld.‘ voor. Door een verwensing ontstaat een stuk landschap in deze wereld. Stel jouw hoofdpersoon zou verwenst worden, dus iemand zou een enorme hekel aan jouw hoofdpersoon hebben, hoe zou de wereld van jouw hoofdpersoon er dan uit zien? Waar zou jouw hoofdpersoon heen verwenst worden?
 • Lees bladzijde 99 ‘Job knikte. ‘Hoeveel…‘ t/m bladzijde 100 ‘…overeind had laten komen…‘ voor. Op dit moment weet ik als lezer meer dan de hoofdpersoon. Dit maakt het extra spannend om te lezen. Is er in jouw boek een moment dat jij meer weet dan de hoofdpersoon?
 • Lees bladzijde 299 ‘Het was koud…‘ t/m bladzijde 305 ‘…klopte als een bus.’ voor. Job is erg moedig, steeds weer praat hij zichzelf moed in en gaat hij door op avontuur. Uit welk stukje in jouw boek blijkt welke kenmerken bij jouw hoofdpersoon passen?

Overige lesideeën

 • Lees bladzijde 27 ‘Hij bukte zich om…‘ t/m bladzijde 31 ‘…ver achterop te raken.‘ voor. Hier maak je kennis met een van de eerste rare wezens die Job tegen komt in dit boek.
  – Zitten er in jouw boek verzonnen wezens? Omschrijf ze en laat de andere kinderen de naam van dit wezen raden.
  – Maak een tekening van deze kletskop zoals jij denkt dat hij eruit ziet (lees hiervoor eventueel het stukje tekst nog eens voor).
  – Verzin zelf een goede monsternaam en doe mee met de Stranders wedstrijd van uitgeverij Ploegsma. Klik hier om er meer over te lezen.
 • De nachtmerrie monsters uit dit boek zijn geweldige verzinsels. Bedenk zelf jouw nachtmerrie monster. Deze nachtmerrie monsters kunnen ook een plaatsje krijgen in de echte Stranders dierentuin. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier. De kids van groep 5 hebben hun nachtmerrie monster getekend:
Stranders
– Meisje, 9 jaar – Spinheksvampier
Stranders
– Jongen, 8 jaar – De draakulactus
Stranders
– Jongen, 9 jaar – Kizeeoleeuw
Stranders
– Meisje, 8 jaar – Mensenslurper

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen