Strijd om New York

‘Heb jij nog geen aandelen gekocht in de reis van Hudson?’
De Engelse zeeman die langs het Noorden naar Oost-Indië wil varen? Nee… Jij wel?
– Strijd om New York –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen voor kinderen in groep 8.

Het verhaal

Strijd om New York

In het stripboek Strijd om New York lees je het geschiedenisverhaal van de strijd om New York. Vanuit Amsterdam vertrekt een schip onder leiding van de Engelse zeeman Hudson op reis om via het noorden naar Oost-Indië te varen. Na een tijd varen komen ze land en plaatselijke inwoners tegen. De inwoners ogen vredelievend, maar is het cultuurverschil te groot om elkaar goed te begrijpen?

Al snel loopt dit toch uit de hand.

‘Ons hart bloedt, blanke man! Wij hebben jullie met open armen ontvangen! Alles wat hier is, hebben wij gedeeld met jullie! Wij kennen geen bezit…’

‘Maar jullie leggen beslag op ons land! Jullie vermoorden en verminken onze broeders! Wij trekken ons terug, blanke man! Vannacht zullen wij krijgsraad houden!’

Deze reis mislukt, maar er wordt niet opgegeven. De Nederlanders richten de West-Indische compagnie op met een handelspost New Amsterdam. Maar keer op keer blijkt dat de blanken meer willen en nemen waarvan zij denken dat ze er recht op hebben. Zo ontstaat ook de oorlog met de Engelsen. Hoe zal dit aflopen?

Recensie

Strijd om New York is een stripverhaal van Eureducation. Bij dit stripboek is een lespakket geschreven. Het idee achter dit en andere stripboeken is dat leerlingen meegesleurd worden in een spannend verhaal terwijl zij leren over de geschiedenis.

Dit stripboek is geschikt voor kinderen in groep 8 of op de middelbare school vanwege het lastige taalgebruik. Als leerkracht kun je met het lespakket een stukje geschiedenis aanbieden. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag met een tijdbalk, ga je in gesprek over respect of onderzoek je welke redenen er zijn om te emigreren.

Met dank aan Eureducation voor het recensie-exemplaar dat ik op de NOT mee mocht nemen.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Bestel je via EurEducation dan krijg je als school een flinke korting bij het afnemen van 5 stuks of meer + je krijgt het lespakket er gratis bij.

Ideeën mini leeslessen Strijd om New York

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Strijd om New York zijn:

  • Pas op voor vreemden. Lees het stripverhaal  t/m bladzijde 8 ‘…Pas op voor vreemden!‘ voor. Wat is jou geleerd over vreemden?
    Leesvraag: Komen de personages in jouw boek vreemden tegen? Hoe gaan ze hier mee om?
  • Angst. Lees bladzijde 11 ‘‘s nachts verliest…‘ t/m bladzijde 12 ‘…Pak jullie geweren!’ voor. Helaas leidt angst in dit geval tot ruzie en doden.
    Leesvraag: Speelt angst een verhaal in jouw boek? Waarvoor zijn de personages angstig?
  • Geschiedenis. Het gehele verhaal is gebaseerd op de echte geschiedenis.
    Leesvraag: Komt er echte geschiedenis voor in jouw boek? Vertel erover.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Strijd om New York.

Lespakketten

Stichting Eureducation schrijft lespakketten bij de stripboeken. Hierover lees je hier meer.

Vergelijkbare artikelen