Superhugo gaat van start (AVI-E4)

[DOOR LINDA] ‘Hugo kijkt om zich heen.
Hè? Een geheime plek?
Onder oma Frieda’s huis?
Wat raar!’

– Superhugo gaat van start-

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Superhugo gaat van start

Hugo woont samen met oma Frieda. Hij zit het liefst voor de tv met een zak chips. Terwijl oma Frieda juist gek is op sporten en bewegen. Hugo is ook dol op het verzamelen van spullen en op de verhalen van Superhond.

Hugo is een kluns en hij glijdt vaak uit. Op een dag glijdt hij zo de open haard in en verdwijnt hij in een geheime ruimte. Wat is dat voor een ruimte? En wat zit er in de kast met het grote slot? Zal het Hugo lukken om de kast open te maken?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Oma Frieda en Hugo zijn erg verschillend. Hugo wil graag lekker liggen, terwijl oma Frieda steeds met hem wil bewegen. Ik kan me voorstellen dat kinderen dit herkennen van thuis. Dat ze zelf lekker tv willen kijken, terwijl hun ouders willen dat ze naar buiten gaan of iets anders gaan doen.

Zelf moest ik erg lachen om het stuk waar Hugo de kikker niet wil helpen, omdat hij niet echt in de problemen zit. Juist op datzelfde moment ontstaat er wel een echt probleem met de kikker. Hierover zou je goed met kinderen in gesprek kunnen gaan. Wat vinden zij van de situatie en wat zouden de kinderen zelf doen?

Met dank aan Uitgeverij Bontekoe voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Superhugo gaat van start

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Superhugo gaat van start zijn:

 • Hugo is onhandig, hij is een kluns. Er gaan dingen mis, waardoor hij struikelt en valt. Lees bladzijde 9 ‘Oma Frieda en…’ t/m bladzijde 11 ‘…chips op schoot.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een kluns is?
 • Oma Frieda is iedere keer haar sleutels kwijt. Dat komt omdat Hugo ze verstopt in zijn mand. Lees bladzijde 12 ‘In de tuin…’ t/m bladzijde 13 ‘…toch die sleutel?‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand iets kwijt?
 • Superhond is heel sterk. Hugo vindt Superhond heel tof. Lees bladzijde 14 ‘Voor het slapengaan…’ t/m bladzijde 15 ‘…dat weet niemand.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die heel sterk is?
 • Superhugo bouwt een raket. Dat lijkt best simpel, maar vliegen lukt er nog niet goed mee. Lees bladzijde 26 ‘Hugo wil van…’ t/m bladzijde 32 ‘…veel te druk.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iets dat simpel lijkt, maar dat toch niet simpel is?
 • Als Hugo thuiskomt is hij zo moe dat hij zijn ogen bijna niet open kan houden. Lees bladzijde 38 ‘Het is al…’ t/m bladzijde 41 ‘…open kan houden.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die heel erg moe is?
 • Meer mini leeslessen bij dit boek vind je hier.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Superhugo gaat van start.

Overige ideeën

 • Raket ontwerpen: Superhugo bouwt een raket. Dat lijkt best simpel, maar vliegen lukt er nog niet goed mee. Lees bladzijde 26 ‘Hugo wil van…’ t/m bladzijde 32 ‘…veel te druk.‘ voor. Ontwerp zelf een raket waarmee het vliegen volgens jou wel zou moeten lukken. Schrijf bij de tekening wat je nodig hebt om de raket te kunnen bouwen.
 • Raket bouwen: Bij bovenstaande opdracht hebben de kinderen zelf een raket ontworpen, nu gaan ze deze bouwen. Als bovenstaande opdracht niet is gedaan kun je er ook voor kiezen het stuk voor te lezen en kinderen meteen te laten starten met het bouwen van een eigen raket.
 • Ontwerp jezelf als superheld: Hugo wordt een superheld. Bekijk de afbeeldingen op bladzijde 24 en 25 en lees de tekst voor. Stel je voor dat jij in een geheime ruimte terecht komt en daar spullen vindt om een superheld te worden. Hoe zou je er dan uit zien? Maak hier een tekening van.

Andere delen

Klassenthema superhelden

Dit boek leent zich erg goed om aan te gebruiken om jouw klassenthema aan op te hangen. In het blog Klassenthema Superhelden bied ik inspiratie aan rondom het thema Superhelden. Daarnaast kun je in de winkel een kant-en-klaar pakket rondom dit thema aanschaffen.

Vergelijkbare artikelen