Tante Troela

Maar hoe vreselijk je tante ook is, tante Alberta is heel zeker nog vreselijker. Tante Alberta is de vreselijkste tante die er ooit geleefd heeft.
– Tante Troela –

Het verhaal

Tante TroelaOp een dag wordt Stella wakker. Ze heeft een droge mond alsof ze heel lang heeft geslapen. Stella kan haar lichaam niet bewegen en het lijkt erop alsof er iemand door het sleutelgat van de deur kijkt…

Al snel blijkt dat er heel veel is veranderd terwijl Stella in coma lag. Haar ouders zijn overleden, het grote landgoed is nu van Stella en haar tante Alberta zorgt nu voor haar.

Stella komt erachter dat ze zich niet kan bewegen doordat ze in verband is gewikkeld. Al snel komt ze er ook achter dat haar tante het landhuis van haar wil afpakken. Daarvoor heeft ze alleen maar de eigendomsacte nodig, maar die is goed verstopt. Zal het Stella lukken om de eigendomsacte uit haar tantes handen te houden? Wie is die glimmende jongen in de kolenkelder? En hoe blijft Stella uit handen van die grote, gemene Beierse Berguil?

Recensie

Ik wilde al lange tijd een boek van David Walliams lezen. Tijdens de leeschallenge werd dit mogelijk gemaakt door Uitgeverij Clavis.

Het verhaal zit goed in elkaar. In het begin had ik als lezer veel vragen, dat maakt dat ik door wilde lezen. Ik was dan ook zo in hoofdstuk 10. Daarna bouwt de spanning op. Zal het Stella lukken om uit handen te blijven van haar tante? Vervolgens krijg je bijna medelijden met Stella. Hoe lang kan ze nog zo blijven strijden? En uiteindelijk loopt het allemaal goed af. Het is volop genieten. Ik kan het erg aanraden om dit verhaal voor te lezen aan een groep 5 of 6. Ik denk dat de kinderen op de rand van hun stoel zullen zitten.

Als je nog verder wil lezen in boeken over familie dan zijn Operatie oma Sjannie en Haaientanden aan te raden.

Met dank aan Uitgeverij Clavis voor het toezenden van dit exemplaar. Ik heb het boek tijdens de Leeschallenge met Kinderboekenjuf gelezen en geef het later tijdens de leeschallenge weg aan een weekwinnaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Tante Troela

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Tante Troela zijn: 

 • Als je het gehele boek voorleest, kun je na bladzijde 114 bespreken met de klas of zij kunnen raden waar de eigendomsacte verstopt ligt? De volgende bladzijden verklappen waar het papier echt verstopt is.
 • Lees bladzijde 119 ‘12 Kakmadam…‘ t/m bladzijde 121 ‘…hij nu uitgeteld was.‘ voor. Geloven de kinderen in geesten? Zal deze jongen echt een geest zijn?
  Leesvraag: Komen er in jouw boek geesten voor? Vertel erover.
 • Lees hoofdstuk 12 helemaal voor. De tekst geeft een toelichting bij de illustraties. Ik vind het hilarisch hoe de schrijver dit heeft kunnen bedenken.
  Leesvraag: Komen de illustraties in jouw boek overeen met de tekst? Lees een stukje voor dat past bij een illustratie.
 • In Nederlandse kinderboeken kom je vaak geen andere talen tegen. In dit boek wel. Lees bladzijde 125 ‘Het had geen…‘ t/m bladzijde 126 ‘…Saxby van Saxby Hall.‘ voor.
  Leesvraag: Welke woorden/zinnen/teksten uit een andere taal kom je in jouw boek tegen?
 • Dit boek is niet geschikt voor mensen met een zwakke maag. Lees bladzijde 242 ‘Ik zag toen licht…‘ t/m bladzijde 249 ‘…uitgerekt worden deed verschrikkelijk pijn.‘ voor. Het is gruwelijk wat Tante Alberta met Stella uit haalt.
  Leesvraag: Lees een gruwelijk stukje uit jouw boek voor.

Overige ideeën

 • In het boek kom je twee keer een voorwoord tegen. Het ene voorwoord is een woord van de schrijver waarin hij mensen bedankt. Het andere voorwoord is een stukje introductie van het boek. Schrijf zelf een voorwoord ter introductie van jouw boek.
 • Saxby Hall, het gebouw waar dit verhaal zich afspeelt, wordt aan je voorgesteld. Hierdoor heb je een beeld van het gebouw en het landgoed. Maak zelf een tekening van de locatie waar jouw verhaal zich afspeelt. Of maak de locatie na met creatief materiaal.
 • Op bladzijde 18/19 worden de personages aan je voorgesteld. Teken op een blad de personages uit jouw boek en stel ze aan ons voor.
 • Ben je bekend met het vlooienspel? Lees bladzijde 41 ‘Toch was Chester…‘ t/m bladzijde 46 ‘…van Saxby Hall!hier‘ voor. Ga zelf aan de slag met het vlooienspel. Pak een bakje en een aantal fiches. Download de spelregels (of speel vals net als Tante Troela) en veel speelplezier!
 • Stelopdracht: Lees bladzijde 80 ‘7 De menselijke rups…‘ t/m bladzijde 84 ‘…Ze verdrinkt. Afgelopen.‘ voor. Bedenk nu zelf een gruwelijk verhaal waarin het kwade van het goede wint.
  Stelopdracht Tante Troela
 • Tijdens het lezen, kreeg ik honger. Jullie vast ook als je dit stuk leest. Lees bladzijde 156 ‘Ze liepen op…‘ t/m bladzijde 157 ‘…zoete geuren rook.‘ voor. Maak of teken nu zelf een gerecht dat bij jouw boek past.
 • Stelopdracht: Heb je het gehele boek voorgelezen? Dan kun je na bladzijde 254 de kinderen vragen om Stella’s plan van wraak te schrijven.
  Tante Troela

Andere boeken van David Walliams

Vergelijkbare artikelen