Thirsa en het spookvliegtuig

[DOOR MAAIKE] ‘Daar, daar, aan de linkerkant.’ Thirsa keek naar de plek waar Eric naar wees en zag een langgerekt stuk land, het was gelig van kleur. ‘Ik weet niet of het groot genoeg is.’ Thirsa’s hart klopte in haar keel. Zou ze dit echt kunnen? ‘Je kunt het’, zei Eric alsof hij haar gedachten kon lezen en legde zijn hand op haar schouder. ‘Je kunt echt goed vliegen.’
– Thirsa en het spookvliegtuig –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Thirsa en het spookvliegtuig

Thirsa is een meisje van elf jaar en ze heeft twee beste vrienden: Joep en Eric. De ouders van Thirsa zijn gescheiden en dat vindt ze niet leuk. Haar vader woont nu ergens anders en haar moeder heeft nu een relatie met Walter. Deze man noemt ze ‘oom’ Walter en hij woont samen met zijn irritante zoon Theo bij Thirsa en haar moeder in huis. Stiekem doet Thirsa er alles aan om haar vader en moeder weer bij elkaar te brengen. Thirsa is ook een stoer meisje. Haar vader is piloot en Thirsa heeft de wens om dit ook te worden. Ze volgt nu dan ook al privé vlieglessen van haar vader.

Regelmatig gaat Thirsa op bezoek bij haar vergeetachtige oma Fien. Oma heeft altijd een goed humeur, behalve als ze vertelt over de Tweede Wereldoorlog. Dan wordt ze verdrietig. In die tijd heeft Oma Fien namelijk een relatie gehad met de Engelse soldaat John, maar op een dag was John zomaar verdwenen en heeft oma nooit meer iets van hem gehoord. Dat doet haar nog steeds veel verdriet. Samen met haar vrienden bedenkt Thirsa een plan om oma Fien op te vrolijken. Wat ze van te voren niet weten is dat ze hierdoor in een heel spannend avontuur terecht zullen komen.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Een jong meisje als heldin in een boek? In veel leesboeken zijn het toch nog vaak de ‘stoere’ jongens die de helden zijn. In dit kinderboek heeft schrijfster Connie Mitchell ervoor gekozen om de rolverdeling eens om te draaien, waarbij het verhaal tegelijkertijd voor zowel jongens als meisjes leuk blijft om te lezen. Thirsa is in dit boek degene die de plannen bedenkt en samen met haar twee goede vrienden, Joep en Eric, uitvoert. In het boek Luister nooit naar je moeder lees je welke vrouwen ook een hoofdrol voor de ontwikkeling van onze wereld hebben gespeeld. 

De drie vrienden noemen zichzelf de drie musketiers en hebben als doel om de vergeetachtige oma Fien, die in een verzorgingstehuis woont, op te vrolijken. Alle ideeën die de kinderen uitvoeren hebben niet direct het gewenste gevolg voor oma. Hierdoor laat de schrijfster zien dat het vergeetachtigheid proces niet altijd via een vaste weg verloopt.

Het boek bevat naast veel non-functie elementen ook een aantal fictieve gebeurtenissen. Knap is dat deze momenten er niet voor zorgen dat het boek ongeloofwaardig is. Zo krijgt de elfjarige Thirsa vlieglessen van haar vader. Ook zijn de kinderen in de ban van het ‘magische’ tekenblok dat ze hebben gevonden in de verborgen ruimte in Thirsa’s huis. In deze ruimte zaten in de Tweede Wereldoorlog enkele onderduikers en natuurlijk de Engelse soldaat John die in die tijd een relatie had met oma Fien. Wanneer je op het magische tekenblok tekent en je drukt op de rode knop, komt het blok tot leven en bevind je je in de getekende situatie. Zou het tekenblok kunnen helpen om soldaat John voor oma Fien te vinden?

Het leesboek bestaat 36 korte hoofdstukken. De hoofdstukken bestaan uit ongeveer 10 bladzijden. De bladzijden worden afgewisseld met de zwart-wit illustraties van Jeska Verstegen, welke het verhaal goed ondersteunen. Het boek Thirsa en het spookvliegtuig bevat de volgende onderwerpen: doorzetten, fantasie, iets doen voor een ander en vriendschap. In het boek lees je korte stukjes uit het dagboek van een van de onderduikers in de Tweede Wereldoorlog. Mocht de Tweede Wereldoorlog een onderwerp zijn waar je klas is geïnteresseerd zouden de volgende boeken wellicht ook interessant kunnen zijn: Anne Frank Het Achterhuis (in stripvorm), Owen en de soldaat of Alleen Beer mocht mee

Met dank aan Uitgeverij Kluitman voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Thirsa en het spookvliegtuig

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Thirsa en het spookvliegtuig zijn:

 • Thirsa wilt net als haar vader later graag piloot worden en krijgt op haar elfde al vlieglessen. Lees bladzijde 20 ‘Thirsa´s vader parkeerde…’ t/m bladzijde 23 ‘…een mooie vrouw.‘ voor. 
  Leesvraag: Welk beroep zou jouw hoofdpersoon later willen uitoefenen? Welk beroep vind je passend bij jouw hoofdpersoon? Waarom?
 • Veel boeken spelen zich af op een bepaalde belangrijke plek. Bijvoorbeeld in een bos, op school of de slaapkamer van de hoofdpersoon. Lees bladzijde 47 ‘Het moet achter…’ t/m bladzijde 50 ‘…tegen Eric’s schouder.‘ voor. En lees bladzijde 52 ‘Thirsa scheen van…’ t/m bladzijde 53 ‘… dan ook gewoon?’ voor.
  In dit verhaal is de ontdekte ruimte een van de belangrijkste plekken van het boek.
  Leesvraag: Welke plek is in jouw leesboek belangrijk? Waar speelt het verhaal zich vaak af?
 • Eric durft niet te vliegen, hij heeft last van vliegangst. Lees bladzijde 125 ‘Dus als Thirsa…’ t/m bladzijde 126 ‘…weer kon lachen.‘ voor. 
  Leesvraag: Heeft de hoofdpersoon uit jouw boek ook last van een angst? Is hij/zij ergens bang voor?
 • Dit leesboek bestaat uit 36 hoofdstukken. De schrijfster heeft ervoor gekozen om elk hoofdstuk te voorzien van een bijpassende titel. De titel vertelt je namelijk precies waar het hoofdstuk over zal gaan. Ik vond de titel van hoofdstuk 21 bijzonder. Deze luidt als volgt ´Spookvliegtuig´ en heeft dus een link naar de titel van het boek.
  Leesvraag: Bevat jouw leesboek ook hoofdstukken? Hebben de hoofdstukken ook titels of bestaat het alleen uit cijfers? Welke titel vind je bijzonder? Kun je uitleggen waarom je dit vindt?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Thirsa en het spookvliegtuig.

Overige ideeën

 • Pseudoniem: De schrijfster Connie Mitchell gebruikt een pseudoniem. Dit betekent dat de schrijfster niet haar eigen naam gebruikt, maar een verzonnen naam. Twee vliegtuigen stonden voor deze naam model: de Lockheed Constellation, door liefhebbers ook wel liefkozend Connie genoemd, en de B-25 Mitchell, een bommenwerper die in de Tweede Wereldoorlog veelvuldig werd gebruikt door de geallieerden, maar die ook na de oorlog nog tientallen jaren dienst deed. Connie is naast schrijver gezagvoerder op een Boeing 777 en 787.
  Waarom zou de schrijfster ervoor hebben gekozen om een pseudoniem te gebruiken? Als jij schrijver zo zijn, welk pseudoniem zou jij gebruiken?
 • Magisch tekenblok: Lees bladzijde 98 ´Een nieuwe fiets… t/m bladzijde 101 ‘… stem weer terug.’ voor. Wat er op magische tekenblok wordt getekend wordt werkelijkheid. Je kunt een voorwerp tekenen wat opeens écht verschijnt of een bepaalde plek tekenen waar je, nadat je op de rode knop hebt gedrukt, echt kan zijn. Teken een voorwerp wat jij zou willen hebben of plek (dit kan ook uit de geschiedenis) waar jij graag heen zou gaan en vergeet natuurlijk niet om de belangrijke rode knop erbij te tekenen.

Vergelijkbare artikelen