[DOOR DORY] ”Dus je werd gewoon vanzelf een steen, alleen maar omdat je dat graag wilde?’ Tiril knikte.’
– Tiril en de toverdrank –
Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6 .
Het verhaal
Het Kinderboekenweekgeschenk* van 2021 heet Tiril en de toverdrank. Het is geschreven door Bette Westera en speelt zich af in het jaar 862, in het Hoge Noorden. We maken kennis met Tiril die samen het haar ouders en een ander gezin samenwonen in een langhuis. In het Hoge Noorden is er veel oorlog en Odin, de oppergod, heeft Harald Zwartbaard de opdracht gegeven om van het Hoge Noorden één groot rijk te maken. De dorpsgenoten van Tiril geloven niet in de goede bedoelingen van Harald Zwartbaard en willen tegen hem vechten. Op haar tiende verjaardag komt Tiril erachter dat ze lijkt op haar favoriete god Loki. Ze kan namelijk zelf van gedaante veranderen. Deze gave komt haar en haar vriendje goed van pas als ze op zoek gaan naar een toverdrank. Daarmee hopen ze de dorpsgenoten te overtuigen om niet te gaan vechten tegen Harald Zwartbaard. Lukt het Tiril om de toverdrank op tijd te vinden voor de gevechten starten?
Recensie
Hoewel het thema van de Kinderboekenweek snel gelinkt kan worden aan beroepen, heeft Bette Westera in het kinderboekenweekgeschenk* een prachtige, andere invalshoek gekozen. Het gaat om kijken naar jezelf en zien hoe je zelf kunt veranderen. In het geval van Tiril is dat letterlijk: ‘Die bruine was geen schaap, dat was ik’ en in het geval van de dorpsbewoners is het figuurlijk. In het begin was het even inkomen, maar al gauw zat ik er goed in. Tiril en de toverdrank is een een leuk verhaal waar je als lezer ook wat leert over de goden en met een mooi moraal.
Als je meer wilt lezen over goden, dan kun je eens kijken bij de blogs over Willewete De Grieken, Professor Kleinbrein De Oude Grieken of Chaotische goden. Mijn advies: koop boeken tijdens de Kinderboekenweek en scoor dit Kinderboekenweekgeschenk* van Bette Westera.
Met dank aan de CPNB voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.
* Het Kinderboekenweekgeschenk krijg je cadeau bij aankoop van €12,50 aan kinderboeken.
Bekijk ook: Dromer (Het prentenboek van de Kinderboekenweek)
Ideeën mini leeslessen Tiril en de toverdrank
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Tiril en de toverdrank zijn:
- Dit verhaal speelt zich lang geleden af, in het jaar 862. Lees bladzijde 5 ‘Het is het…’ t/m bladzijde 7 ‘…bij elkaar. Nu!’ voor.
Leesvraag: In welk jaar speelt jouw verhaal zich af? - Om de dorpsgenoten te overtuigen moet Einar een gedicht gaan schrijven en deze voordragen. Hij wordt er enorm zenuwachtig van! Lees bladzijde 23 ‘Wie is Kvasir…’ t/m bladzijde 24 ‘…toch niet zijn.’ voor.
Leesvraag: Is er in jouw verhaal iemand zenuwachtig? Waarom? - Tiril komt erachter dat ze een geheime gave heeft. Ze kan net zoals de god Loki veranderen in wat ze maar wil. Lees bladzijde 38 ‘Thialfi schepte net…’ t/m bladzijde 40 ‘…hun goddelijke plannen.’ voor.
Leesvraag: Heeft iemand in jouw verhaal geheime gaven of krachten?
Overige ideeën
- Elk hoofdstuk uit Tiril en de toverdrank begint met een uitleg over de goden. Maak met behulp van deze info-stukjes een overzicht van alle goden. Je kunt denken aan de naam, hun rol als god, hun achtergrond en hun gaven.
- Er bestaan vele verschillende goden. In het boek kom je ook allerlei namen tegen. Bedenk nu jouw eigen god. Waarvan is deze god? Welke naam past het beste? Teken jouw god.
- Wil je meer weten over goden? Maak de online lessenserie over mythologische verhalen of bekijk het filmpje van Schooltv over de goden.