Toverdruppels

Het verhaal

ToverdruppelsIn dit ontroerende boek Toverdruppels lees je over de Tranenfee die alle toverdruppels opvangt. Niet alle tranen zijn toverdruppels. Je hebt tranen van buiten, bijvoorbeeld als je pijn hebt doordat je valt. En je hebt tranen van binnen, wanneer je pijn vanuit je hart hebt. Deze tranen zijn bijzonder, dat zijn toverdruppels.

Snuiter heeft zelf verdriet. De Tranenfee vangt zijn toverdruppels. Samen met de fee gaat Snuiter op zoek naar andere toverdruppels. Hij komt erachter dat zijn vrienden ook verdriet hebben. Zou het Snuiter lukken om toverdruppels te vangen? En kan hij zijn vrienden troosten?

Recensie

Een ontroerend boek over verdriet door allerlei situaties zoals iemand die ziek is, iemand die je moet missen of je alleen voelen. Dit boek is zeer geschikt om met kinderen in gesprek te gaan over hun verdriet. Het laat ze zien dat ze niet de enige zijn en dat er verdriet om allerlei soorten dingen is.

De ideeën achterin geven meteen praktische handvatten, waardoor dit boek erg goed in te zetten is.

Zelf dit boek aanschaffen?

Talismanneke

Nathalie SlosseToverdruppels & Rocio del Moral hebben verschillende prentenboeken met thema’s rondom ingrijpende gebeurtenissen geschreven. Het bijzondere aan deze boeken is dat er achterin allerlei praktische tips en suggesties worden gegeven.

Nathalie Slosse heeft de vereniging het Talismanneke opgericht om met de projecten die ze schrijven volwassenen en kinderen te leren omgaan met tegenslagen.

Eerder schreef ik ideeën bij het boek de Wensbloem.

Ideeën mini leeslessen bij Toverdruppels

Achterin dit boek geeft de Tranenfee tips bij verdriet. Het is een praktisch gedeelte van 8 kantjes vol met vele suggesties die je kunt inzetten rondom verdriet. Zelf heb ik enkele suggesties uitgewerkt voor mijn maatje uit de DIY Onderwijs SWAP. Hierover leg ik onderaan dit bericht meer uit.

Toverdruppels

 

  • Ik heb zelf allerlei glimmende toverdruppels geknipt. Deze heb ik in een mooi glaasje gedaan. Daarop heb ik met krijtstift ‘Toverdruppels’ geschreven. Deze druppels horen bij het idee dat er een druppel opgeplakt kan worden, waarna een kind kan vertellen over zijn/haar verdriet.

 

Toverdruppels

 

  • Ik heb ook het zakdoekspel gemaakt. Ik heb roze parels gebruikt als knikkers. Ik heb servetten met gouden stippen gepakt in plaats van een zakdoek. En ik heb een muntstuk van 50 cent toegevoegd, waarmee gegooid kan worden. Achterin het boek lees je wat je met dit spel kunt doen.

 

  • Laat kinderen hun verdriet tekenen in een druppel zoals deze.
  • Laat de kinderen hun tranen aan de Tranenfee geven, door het verdriet in dit flesje te tekenen.
  • Op Pinterest heb ik een bord gemaakt met allerlei ideeën die aansluiten bij de suggesties en dit boek. Dat bord vind je hier.
  • Hieronder zie je alle ideeën die ik heb uitgewerkt. Zo is er bij het boek een bouwplaat van een Troostmachine, die vind je hier. Ook lamineerde ik een afbeelding van een lichaam, waarbij kinderen aan kunnen geven waar hun verdriet zit.

Toverdruppels

 

 

 

 

 

Andere boeken over een ingrijpende gebeurtenis zijn:

DIY Onderwijs SWAP

Via Facebook kwam ik erachter dat er een Facebookgroep is waarbij onderwijscollega’s een pakket voor elkaar maken. Het idee is dat je je aanmeld via een e-mail. Je ontvangt dan een vragenlijst, welke je zo compleet mogelijk invult. Na de afgesproken datum worden de lijsten rond gestuurd en ontvang jij de lijst van een mede SWAP’er.

Dan begint het pas echt! Voor de afgesproken datum, zorg je ervoor dat je een onderwijs pakket samenstelt voor jouw maatje. In de Facebookgroep kun je algemene vragen stellen waardoor je meer over jouw maatje te weten komt. Belangrijke regels zijn:
– Je zorgt voor minimaal 5 cadeaus, waarvan er minimaal 3 zelfgemaakt zijn;
– De cadeautjes zijn (in totaal) minimaal € 5,- waard (meer mag, minder niet);
– De cadeautjes mogen niet gebruikt zijn.

En dan lekker aan de slag!

Zelf heb ik dit pakket gemaakt:
Toverdruppels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En dit pakket mogen ontvangen:

Toverdruppels

 

 

 

 

 

 

Wil je zelf mee doen? Via deze link kun je lid worden van de Facebookgroep.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen