Val niet van dat vlot

[DOOR BIANCA] ‘ze zwaait met haar arm. ‘weg wolf!’ roept ze. ‘scheer je weg!’
‘kijk uit juf’, roept kas. ‘niet gaan staan op het vlot!’ maar het is al te laat.…’‘
– val niet van dat vlot! –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 3 om zelf te lezen.

Het verhaal

Val niet van dat vlot

Bram zijn ouders zijn op reis naar een ver land en daarom zit Bram een maand in groep drie van juf Fiep bij zijn neef Kas. Nadat groep drie hard gewerkt heeft, gaan ze met zijn allen naar de beek op de berg. Daar bouwen ze een vlot en klimmen er allemaal op. Dan gaan ze varen, maar hebben ze het vlot stevig genoeg gemaakt voor groep drie en juf Fiep?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Recensie

Dit is het twaalfde deel in de vrolijke en avontuurlijke AVI-thrillerreeks over juf Fiep en haar groep 3. Het is AVI-M3 en er worden geen hoofdletters gebruikt. Een fijne bladspiegel met mooie zwart/wit tekeningen van Marja Meijer. De ene keer een hele bladzijde en de andere keer kleine tekeningen bij de tekst.

Vanaf het begin wil je weten wat voor leuks ze gaan doen en wat er allemaal gaat gebeuren. Bij thriller heb ik zelf een ander idee, dit verhaal vind ik spannend maar niet echt eng zoals Het grote griezelboek bijvoorbeeld.

Als lezer krijg je ook mee dat iedereen andere sterke eigenschappen heeft. Eef is bijvoorbeeld heel goed in bijvoorbeeld taal, maar is met haar handen niet zo heel handig. Bram is daar juist weer goed in.

Een echte aanrader voor de beginnende lezer, hopelijk blijft Corien Oranje nog meer nieuwe delen over juf Fiep schrijven.

Met dank aan Uitgeverij Columbus voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen val niet van dat vlot!

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek val niet van dat vlot! zijn: 

 • De vader van Bram danst op een koord. Wat voor werk hebben jouw papa en mama? Lees bladzijde 7 ‘‘juf, juf’ roept kas…’ t/m bladzijde 7 ‘…we voor leuks doen, juf?’’ voor.
  Leesvraag: Weet je wat de ouders van jouw hoofdpersoon doen?
 • Eef kan heel snel rekenen en Bram kan goed koorddansen. Lees bladzijde 10 ‘groep drie gaat snel…’ t/m bladzijde 13 ‘…we gaan op weg.’’ voor.
  Leesvraag: Waar is jouw hoofdpersoon goed in?
 • Kas is heel trots op zijn neef Bram. Lees bladzijde 32 ‘’dag juf’, zegt bram…’ t/m bladzijde 35 ‘…’ik ben trots op je.’’ voor.
  Leesvraag: Komt er in jouw boek ook iets voor waar je trots op kunt zijn?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Val niet van dat vlot.

Overige ideeën

 • Bram kan heel goed met zijn handen werken en koorddansen. Houd een kringgesprek en laat de kinderen vertellen waar zij vinden dat zij het beste in zijn.
 • De schrijfster van het boek kwam op dit boek door een brief van Ruben. Lees bladzijde 40 voor. Bedenk voor Corien Oranje (de schrijfster van het boek) waarover het volgende deel van juf fiep gaat en schrijf haar een brief.
 • Groep drie maakte van hout en tonnen een vlot. Maak van kosteloos materiaal een vlot in het klein.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen