Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda

[DOOR MICHELLE] ‘Ik vind het nobel dat de dieren in dit boek allemaal hun spreekbeurt over een ander dier houden, en ook ik zou dat wel willen, maar ik ben genoodzaakt dit keer eens voor mijzelf te kiezen. De reden daarvoor is dat niemand ons ziet staan. Wij zijn onzichtbaar en daarom lijkt het of we er niet zijn.’
-Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda-

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5 .

Het verhaal

Cover Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda

In Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda doen dieren hun spreekbeurt over een ander dier. Mensen maken spreekbeurten maar saai geven de dieren aan, vandaar dat het eens tijd wordt voor een ander perspectief. Allerlei verschillende dieren komen aan bod van de blauwe draak tot de haai en de kolibrie tot de gans. Het zijn bekende dieren zoals de zebra en de koala, maar ook onbekende dieren zoals het gilamonster en schoenbekooievaar.

Recensie

Wanneer je op zoek bent naar een grappig en leerzaam boek en ook nog van dieren houdt, zoek dan niet verder! Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda is net als Springende pinguïns en lachende hyena’s een aanrader voor de liefhebbers van dierenboeken. Natuurlijk is dit niet het eerste boek van Bibi Dumon Tak over de natuur, dit boek is na onder andere Een tijger in je bed (thematitel KBW22) en De eik was hier een prachtig boek met verschillende korte verhalen. Dit maakt vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda ideaal om voor te lezen in de klas of voor het slapen gaan. De verhalen kunnen los van elkaar voorgelezen worden, maar als je ze allemaal leest, ontdek je ook de onderlinge relaties.

Het boek bevat rijke taal, grapjes en allerlei interessante weetjes. Bijvoorbeeld de uitspraak van de fruitvlieg over het leliehaantje:

‘Als ik mocht kiezen tussen rondlopen onder en deken van poep of sterven, zou ik toch liever sterven denk ik.’

Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda heeft de Woutertje Pieterse prijs 2023 gewonnen. Dit wil zeggen dat het het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek van 2023 is. In het Jeugdjournaal zag je een filmpje van de prijsuitreiking.

Met dank aan Uitgeverij Querido voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda zijn:

Helaas is er geen bladzijdenummering in dit boek, dus wordt er verwezen naar de nummering van de verhalen.

 • De poetsvis is de enige vis die niet wordt opgegeten door een haai.
  Leesvraag bij het eerste verhaal: Wat heb jij geleerd van jouw boek?
 • Halsbandparkieten maken een hoop lawaai in het tweede verhaal.
  Leesvraag: Welke geluiden zou jij horen wanneer je verhaal als radiofragment of in een podcast wordt afgespeeld?
 • Verhaal 4: Bij de vroedmeesterspad zorgt het mannetje voor de kikkervisjes. Bij de koala draagt het vrouwtje het jong.
  Leesvraag: Wie zorgen er voor elkaar in jouw boek?
 • De heremietkreeft is erg zenuwachtig voor zijn spreekbeurt in het zevende verhaal.
  Leesvraag: Hoe voelt de hoofdpersoon in jouw boek zich?
 • Bij verhaal 8 zijn er twee boekenbabbels verzonnen: Een mol eet de larven van een langpootmug, emelten heten deze larven.
  Leesvraag 1: Wat wordt in jouw boek gegeten? Deze leesvraag past ook bij het 18e verhaal, waar onder andere besproken wordt wat een herbivoor is.
 • De langpootmug geeft aan dat hij snel het hoekje om zal gaan.
  Leesvraag: Welke uitdrukkingen komen in jouw boek voor?
 • Lees het twaalfde verhaal ‘Hallo, ik ben een brulaap en vandaag gaat mijn spreekbeurt over de eenhoorn.’ voor. De dieren gaan hier in discussie of een eenhoorn echt bestaat of niet. Is het fictie of non-fictie?
  Leesvraag: Is jouw boek fictie of non-fictie en door welke informatie heb je dit ontdekt?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda.

Overige ideeën

 • Hallo ik ben de regenworm en vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda. In dit tiende verhaal worden de overeenkomsten en verschillen besproken tussen de regenworm en de anaconda. Maak een Venndiagram met behulp van deze gegevens en ga op zoek naar nog meer verschillen en overeenkomsten.
 • Verhaal 13 gaat over de doodshoofdvlinder en het doodshoofdaapje. Dag- en nachtdieren zijn daarnaast het onderwerp van gesprek. Vergroot de kennis van leerlingen door naast dit verhaal bijvoorbeeld een filmpje te kijken van Freeks wilde wereld. Analyseer daarna samen de eigenschappen van dag- en nachtdieren.
 • Lees het zestiende verhaal over de schoenbekooievaar voor. Hierin vertelt de witte neushoorn over de familie en de orde van de schoenbekooievaar. Laat de leerlingen een werkstuk maken over een dier, waarin ze ook aandacht hebben voor de taxonomische rang van een dier. Hier vind je de opdracht die leerlingen in groep 7 hebben gekregen voor het maken van het werkstuk.
 • Lessuggesties van uitgeverij Querido.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen