Vrolijke vriendenverhalen

Wanneer ik daarmee klaar ben, is de film allang afgelopen!’
‘Niet als wij je helpen!’ roept Guus.’
– Vrolijke vriendenverhalen –

Dit boek is geschikt voor kinderen in groep 3 en 4 om zelf te lezen.

Het verhaal

Vrolijke vriendenverhalenIn verschillende verhalen lees je over verschillende soorten vriendschappen. Zo lees je over Leon die samen met zijn vrienden naar de film wil, maar eerst nog zijn kamer op moet ruimen. Daar weten zijn vrienden wel raad mee, daar heb je immers vrienden voor!

Je leest over Eva en Lotte die beiden iets moeten doen wat ze niet leuk vinden. Gelukkig bedenken ze een goed plan waardoor ze allebei iets doen wat ze wel leuk vinden.

Koen en Lars zijn twee beste vrienden die door een verhuizing gescheiden worden. Of toch niet? Samen bedenken ze een goed plan! Als dat maar werkt…

Recensie

Met het oog op de kinderboekenweek en met alle boeken die binnen het thema vriendschap over meiden gaan, leek mij dit een heel geschikt boek voor de mannen om te lezen. Juist daarom is het fijn als er verhalen voor jongens met jongens zijn. In dit boek vind je er ook een paar. Ik zeg bewust een paar, want er gaan ook een aantal verhalen over meiden of dieren.

De verhalen zelf lezen lekker weg, zijn kort en met mooie, kleurrijke illustraties. Daardoor is dit boek zeer geschikt voor beginnende lezers.

Ik kan dit boek aanraden voor kinderen in groep 3 en 4 om zelf te lezen.

Met dank aan Uitgeverij Deltas voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Vrolijke vriendenverhalen

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Vrolijke vriendenverhalen zijn:

 • Lees bladzijde 9 ‘Op echte vrienden…‘ t/m bladzijde 15 ‘…naar de film kunnen.‘ voor. Kun jij op jouw vrienden rekenen? Hoe helpen ze jou wel eens?
  Leesvraag: Komen er in jouw boek vrienden voor? Hoe helpen zij elkaar?
 • Lees het verhaal ‘De ruil‘ voor. Moet jij ook wel eens iets doen wat je niet leuk vindt? Met wie zou jij wel willen ruilen?
  Leesvraag: Waarmee zou jij met jouw hoofdpersoon willen ruilen?
 • Mis jij je vrienden tijdens een vakantie? Lees bladzijde 28 ‘Vakantie met z’n…‘ t/m bladzijde 34 ‘…ik naar Koen, oke?’ voor. Koen en Lars missen elkaar niet alleen door de vakantie, maar ook doordat een van de twee verhuist.
  Leesvraag: Missen de personages in jouw boek iemand? Vertel hierover.
 • Je hebt vrienden en beste vrienden. Lees bladzijde 35 ‘Beste vriendinnen…‘ t/m bladzijde 40 ‘…’Echt waar!’‘ voor. Heb jij vrienden en/of beste vrienden?
  Leesvraag: Met welk personage zou jij vrienden willen zijn? Wat zouden jullie dan doen?
 • Mama Wildzwijn heeft vooroordelen over gewone varkens. Lees bladzijde 47 ‘Wat een geluk…‘ t/m bladzijde 54 ‘…bos weer in.‘ voor. Klopt het hoe Mama Wildzwijn over gewone varkens denkt? Denk jij ook wel eens iets over iemand die je niet kent? Dat noem je vooroordelen.
  Leesvraag: Bekijk een nieuw boek. Wat denk je vooraf van dit boek? Bekijk na het lezen of je het goed had.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Vrolijke vriendenverhalen.

Andere delen in de Lezen is te gek! serie

Andere boeken voor groep 3-4 over vriendschap

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen