Waarom? De encyclopedie van natuur, wetenschap en techniek

[DOOR BIANCA] ‘Vacht. Een korte, dichte vacht houdt lucht vast om de beer warm te houden.
Langere haren plakken samen tot een waterdichte laag.’
– Waarom? De encyclopedie van natuur, wetenschap en techniek –

Het verhaal

Waarom? De encyclopedie van natuur, wetenschap en techniekDit informatieve boek geeft antwoord op veel waarom vragen die kinderen zullen hebben. Bijvoorbeeld: Hoe bewegen mensen? Hoe wordt plastic gemaakt? Kun je elektriciteit maken met een magneet? en nog veel meer vragen.

De vragen zijn onderverdeeld in de thema’s: De levende wereld, Het menselijke lichaam, De materiële wereld, Energie, Krachten en beweging en Onze planeet.

Recensie

Waarom? De encyclopedie van natuur, wetenschap en techniek ziet er heel aantrekkelijk uit. Mooie plaatjes en tekeningen en er wordt gebruik gemaakt van een duidelijke lay-out. Het boek begint met een overzichtelijke inhoud en aan het eind van het boek een woordenlijst en een register.

Het boek heeft 6 thema’s die weer onderverdeeld zijn in vragen. Het hele boek bestaat uit 56 vragen. Eén vraag per twee bladzijdes. Per vraag heb je voor de lezer een snelle quiz, een goed of fout? vraag of een plaatjesquiz. De antwoorden staan achterin het boek.

Sommige antwoorden kun je gemakkelijk uit de tekst halen, maar er staan ook steeds vragen bij waarop je het antwoord eigenlijk niet kunt vinden/weten. Bij de goed of fout? vragen krijg je wel uitleg bij de foute antwoorden achterin, maar wanneer het antwoord goed is, weet je eigenlijk niet waarom. Bij de snelle quiz worden dan wel de antwoorden gegeven op de vragen die niet in de tekst staan. Misschien zoeken heel nieuwsgierige kinderen de antwoorden wel op op het internet of ergens anders voor ze het gaan controleren.

Het boek hoef je niet op volgorde te lezen, begin met de vragen die jij het interessantst vindt. Ik raad het boek aan voor kinderen die veel willen weten, nieuwsgierig zijn. Vanaf groep 6 zouden de kinderen het zelfstandig kunnen lezen. Voor jongere kinderen zou ik aanraden het samen met de ouders, opa/oma of … te lezen.

Een mooi naslagwerk voor in je boekenkast!

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Waarom? De encyclopedie van natuur, wetenschap en techniek.

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Waarom? De encyclopedie van natuur, wetenschap en techniek zijn:

 • Lees bladzijde 6 en 7 helemaal voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook antwoord gevonden op een vraag door de wetenschap?
 • Lees bladzijde 6 ‘Wat is…‘ t/m bladzijde 6 ‘…biologie en natuurkunde‘. voor. Om iets zeker te weten zoeken we bewijs, dit doen we onder andere door onderzoek te doen en te experimenteren.
  Leesvraag: Hoe weet je of jouw boek echt gebeurd is of fantasie?
 • Lees bladzijde 24 ‘Welke dieren…‘ t/m ‘…heel dunne vacht!‘ voor. Hier willen ze graag antwoord op de vraag: Welke dieren hebben een vacht?
  Leesvraag: Hebben de dieren in jouw boek een vacht? Op welke vraag willen de personages in jouw boek een antwoord?
 • Laat bladzijde 30 en 31 zien en lees de tekst in lila rondje. Wist je dat ijsberen 100 km kunnen zwemmen zonder uit te rusten?
  Leesvraag: Bedenk bij je eigen boek een wist je datje.
 • Op bladzijde 79 staat hoe dieren echo’s gebruiken. Ik begreep opeens hoe de dolfijnen eten vinden. Lees bladzijde 79 ‘Hoe…‘ t/m bladzijde 79 ‘…insecten.‘ voor.
  Leesvraag: Heb jij in jouw boek ook iets gelezen waarbij je dacht: Ooh zit dat zo!

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Waarom De encyclopedie van natuur, wetenschap en techniek.

Overige ideeën

 • Maak nu zelf een quiz over de wetenswaardigheden in het boek. Laat de kinderen 5 t/m 10 vragen halen uit het boek en daar 2, 3 of 4 antwoorden bij bedenken.
  Als voorbeeld zou je deze vraag kunnen geven: Lees bladzijde 22 en 23 ‘Waarom…‘ t/m bladzijde 23 ‘…voor de landing.‘ voor. Hierbij zou je bijvoorbeeld de vraag kunnen stellen: Waarvoor worden de veren van vogels niet gebruikt? A: camouflage, B: balanceren, C: eten , D: warm te blijven.
 • Zoek in je boek vier wist je datjes. Bijvoorbeeld: Wist je dat je schedel 22 botten telt, die samen de hersenen beschermen?
 • Laat bladzijde 88 en 89 zien en lees ze voor. Maak nu zelf een simpele elektromotor, bekijk hier het stappenplan.
 • Bedenk zelf een waarom? vraag en zoek er een antwoord op. Vul je antwoord aan met plaatjes en verwerk dit tot een poster. Je kunt je poster mooi vormgeven met canva.com.

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen