Waarom? Een eerste vraag- en antwoordboek voor kinderen van 5 tot 8 jaar

[DOOR MARIE-JOSE] Waarom komen wormen boven de grond als het buiten nat is? Omdat wormen van nattigheid houden! Ze moeten altijd een beetje nat blijven anders droogt hun velletje uit. Als de zon schijnt blijven ze onder de grond. Maar als het regent hoeven ze niet bang te zijn dat ze uit zullen drogen’.
– Waarom? Een eerste vraag- en antwoordboek voor kinderen van 5 tot 8 jaar –

Dit boek is geschikt om samen te lezen vanaf groep 2 en vanaf groep 4 om zelf te lezen .

Het verhaal

Waarom Een eerste vraag-antwoordboek voor kinderen van 5 tot 8 jaar

Waarom? Een eerste vraag- en antwoordboek voor kinderen van 5 tot 8 jaar geeft antwoord op vragen die nieuwsgierige kinderen hebben. Het boek heeft 6 hoofdstukken waarin tien vragen worden beantwoord die je kunt hebben over; als het badtijd is, in de supermarkt, als het bedtijd is, als ik buiten ben, in de keuken en over boerderijdieren. Elk hoofdstuk sluit af met weetjes.

Ben je nieuwsgierig naar hoe dieren zich schoonmaken, waarom je maag knort of waarom de deur in de supermarkt vanzelf opengaat als je aan komt lopen, dan krijg je daarop  antwoord als je dit boek leest.

Recensie

Ik was benieuwd naar een informatief boek voor jongere kinderen. In dit boek staat iedere vraag uitgelegd op 2 pagina’s. Vaak op de linker pagina de vraag en op de rechter pagina in een kader een kort verhaal met uitleg over het hoe en waarom. Over de twee pagina’s heen duidelijke illustraties die nodig zijn om de tekst te begrijpen.

Op de vraag ‘Waarom moet ik naar de wc?’ maakt de illustratie duidelijk hoe een appel door je lichaam reist. De tekst is ingewikkeld maar met de tekening erbij is het goed te begrijpen. Over het algemeen worden de vragen in combinatie met de illustratie duidelijk en begrijpelijk uitgelegd. Enkele vragen uit het boek vind ik te moeilijk voor deze leeftijdsgroep. Bijvoorbeeld op de vraag waarom de lucht blauw is, kom je de volgende tekst tegen:

‘Als het licht tegen iets aan botst, worden sommige kleurgolven opgeslorpt en andere teruggekaatst. De golf die terugkaatst naar jouw ogen, is de kleur die jij ziet… Lucht bestaat uit verschillende piepkleine deeltjes gas die moleculen heten…’

Dit vraagt veel extra uitleg van de leerkracht of ouder en zal door de meeste kinderen niet zelfstandig begrepen worden.

De korte verhaaltjes en de prenten erbij kunnen een aanvulling zijn om met kinderen in gesprek te gaan. Het blijft in Waarom? Een eerste vraag- en antwoordboek voor kinderen van 5 tot 8 jaar wel bij een vraag met een antwoord. Er worden geen aanvullende ideeën gegeven om iets uit te proberen of te doen. Wanneer een vraag past bij het thema waar je mee bezig bent dan is het goed in te zetten. Ben je op zoek naar een boek voor oudere kinderen? Dan zijn Waarom? Encyclopedie van natuur, wetenschap en techniek en Waanzinnige optische illusies een aanrader.

Met dank aan Uitgeverij Deltas voor het toezenden van dit recensie-exemplaar met ISBN 9789044704914.

Ideeën mini leeslessen Waarom? Een eerste vraag- en antwoordboek voor kinderen van 5 tot 8 jaar

Om kinderen te enthousiasmeren  informatieve boeken te gaan lezen en hen te stimuleren om over het onderwerp na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Waarom? Een eerste vraag- en antwoordboek voor kinderen van 5 tot 8 jaar zijn:

 • Bij mini leeslessen over informatieve boeken is het van belang dat kinderen weten wat een inhoudsopgave is. Je kunt een paar vragen uit de inhoudsopgave voorlezen en vragen of ze willen stemmen waar ze antwoord op willen horen. Geef na de stemming aan op welke bladzijde de vraag staat. Laat zien dat je dat met behulp van de inhoudsopgave makkelijk kunt vinden.
  Leesvraag: Heeft jouw boek ook een inhoudsopgave? Wat kom je te weten?
 • Waarom moet ik tanden poetsen? Lees de tekst op bladzijde 12 en 13 in het kader voor en bekijk de illustraties. Praat even door met de kinderen over hoe dieren hun tanden schoonhouden?
  Leesvraag: Moeten de personen in jouw boek ook iets doen om gezond te blijven?
 • Waarom ruikt het hier zo lekker? Lees de tekst op bladzijde 36 en 37 in het kader voor en praat met de kinderen over allerlei geuren die ze buiten en binnen tegen kunnen komen. Wat vind je lekker ruiken en wat niet? Is dat voor iedereen hetzelfde?
  Leesvraag: Kom je in jouw boek ook een beschrijving van een geur tegen?
 • Waarom nemen sommige mensen hun tas mee? Lees de tekst op bladzijde 48 en 49 in het kader voor en ga in gesprek over afval en hergebruik.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iets te lezen over het milieu?
 • Keukenweetjes. Lees de middelste tekst op bladzijde 118 voor en praat over hoe mensen vroeger eten konden bewaren.
  Leesvraag: Zijn er in jouw boek ook dingen die zich in het verleden afspelen?
 • Waarom slapen paarden rechtop? Lees de tekst op bladzijde 132 en 133 in het kader voor en praat over hoe dieren slapen. Wat is het verschil tussen de verschillende dieren. Welke dieren hebben dezelfde reden om rechtop te slapen net als de paarden?
  Leesvraag: Kom je in jouw boek ook iets tegen wat je eerst niet wist?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Waarom Een eerste vraag- en antwoordboek.

Overige ideeën

 • Als een vraag bij je thema past, dan is het aan te bevelen de bladzijde te laten zien via het digibord. Je kunt dan samen met de kinderen kijken naar de illustratie en het verhaal voorlezen. Laat de kinderen zelf ontdekken en verwoorden wat ze op de plaat zien. Hoe klopt de tekst bij het verhaal? Als het mogelijk is, zoek dan ook filmpjes bij de vraag.
 • Schrijven: Kinderen hebben altijd vragen. Je kunt met de kinderen vragen inventariseren en daarmee aan de slag gaan om een eigen ‘Ik zou wel eens willen weten…’ boek van de klas te maken. Eerst schrijven ze het mogelijke antwoord op de vraag, daarna gaan ze op onderzoek uit en kunnen ze het echte antwoord geven. Ze kunnen hun gedachten vergelijken met de feiten en vervolgens samen een  verhaaltje met illustratie maken net zoals in het boek. De indeling van elke bladzijde kan zijn:
 • Vraag
 • Hoe/waarom?
 • Omdat….
 • Dus….
 • Wow…
 • Filmpjes: Via klokhuis en Quest junior kun je vele filmpjes vinden die beginnen met ‘Waarom is…?’

Andere delen

Vergelijkbare artikelen