Warrige woorden – Eerste lezertjes

Ik ben al jaren fan van de Malle getallen spellen.
Nu zag ik dat er ook spellen zijn van Warrige woorden.
Van Scala leuker leren mocht ik de versie voor Eerste lezertjes testen.
– Warrige woorden – Eerste lezertjes –

Dit spel is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. 

Het spel

Warrige woorden - Eerste lezertjes

Warrige woorden – Eerste lezertjes is een leuk spel voor beginnende lezers. Je kunt het vergelijken met kwartet.  Alleen met dit spel leren de kinderen lezen.

Het is de bedoeling dat je aan elkaar de ontbrekende kaarten van jouw kwartet vraagt.Echter krijg je deze kaarten niet zomaar, daarvoor moet je wel eerst naar de afbeelding kijken en dan alle letters van dit woord spellen.

Daarna wordt met de controle-envelop gecontroleerd of het woord goed gespeld is. Heb je het juist gespeld? Dan krijg jij de kaart. Had je het fout? Dan blijft de kaart bij de ander. Op deze manier oefen je spelenderwijs met lezen.

Warrige woorden - Eerste lezertjes

Wat is Warrige woorden?

Warrige woorden is een spel uit de serie Warrige woorden en Malle getallen. Het zijn allemaal verschillende soorten kwartetspellen waarbij schoolse vaardigheden zoals lezen, spelling, rekenen, etc. geoefend wordt. Het leuke aan specifiek Warrige woorden en Malle getallen is de controle-envelop. Het antwoord staat eigenlijk al op de kaart, maar wordt pas goed zichtbaar als je deze enveloppe gebruikt.

Hoe werkt Warrige woorden – Eerste lezertjes?

Warrige woorden - Eerste lezertjes

Dit spel kun je spelen met 1 tot 4 spelers. Elke speler krijgt 6 kaarten. Het is de bedoeling dat je van de tekening rechts bovenin 4 dezelfde verzamelt door bijvoorbeeld aan de ander te vragen: ‘Heb jij voor mij de uil?’

Heeft de ander een kaart met een uil erop? Dan laat hij/zij deze aan jou zien. Het is nu de bedoeling dat jij de afbeelding benoemt, bijvoorbeeld ‘mier’ en dat je daarna het woord spelt ‘m-i-e-r’. Degene van wie de kaart is controleert dit met de controle-envelop.

Heb je het goed? Dan krijg jij de kaart. Heb je het fout? Dan houdt de ander de kaart en mag jij een kaart van de stapel pakken. Per kwartet verdien je 1 punt. Wie de meeste punten heeft als alle kwartetten compleet zijn wint!

Wil je het spel moeilijker maken? Dan kun je de kinderen ook het woord laten schrijven. Op deze manier kan een kind dit spel ook alleen spelen.

Recensie

Ik ben al jaren fan van de Malle getallen spellen. Nu zag ik dat er ook spellen zijn van Warrige woorden en van Scala leuker leren mocht ik de versie voor Eerste lezertjes testen. Kwartet is natuurlijk een heel leuk spel, maar dat dit op deze manier gecombineerd wordt met schoolse vaardigheden maakt het alleen nog maar leuker. De controle-envelop geeft het spel iets magisch. Net stond dat controlewoord er nog niet, maar met de enveloppe wel! Dat maakt dit een leuk leesspelletje voor groep 3/4.

Juist door die controle-envelop kan dit spel ook door kinderen alleen gespeeld worden. Dat maakt het een groot succes. Ik kan dit spel dan ook aanraden aan alle scholen (groep 3/4) om in de spelletjes- of leeskast te plaatsen. Tevens kan ik het ook aan ouders aanraden om lekker thuis met de kinderen te spelen. Wellicht is dit ook een handig spel om Nederlands mee te leren?

Met dank aan Scala leuker leren voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Meer Warrige woorden

Veel speel- en leesplezier!

Vergelijkbare artikelen