Wat een winterslaap!

Nee, mort Schildpad. ‘Ik wou net gaan slapen. Schildpadden houden niet van de winter.
– Wat een winterslaap! –

Het verhaal

Wat een winterslaap!Schildpad gaat op zoek naar een lekker plekje voor zijn winterslaap. Maar hoe hard hij ook zoekt, hij wordt steeds gestoord. Zal het Schildpad lukken om een rustig plekje te vinden om zijn winterslaap te houden?

Als Schildpad uiteindelijk een paar houten plankjes achter een struik vindt, lijkt het erop dat het gaat lukken… Totdat de plankjes beginnen te schuiven en Schildpad zo naar beneden zoeft! Als dat maar goed afloopt?

Recensie

Dit prentenboek is een van de eerste prentenboeken uitgegeven door het fonds Maretak kleuters. De prachtige illustraties laten je de winter voelen. Het brommen van Schildpad is door de korte teksten goed te merken. Hoe zou jij je voelen als je geen goed plekje kunt vinden om je winterslaap te houden?

Het boek spreekt alle leuke aspecten van de winter aan. Het is koud en sommige mensen slaan het het liefste over, maar de winter brengt ook veel leuke dingen met zich mee zoals sneeuw, ijs en de mogelijkheid om te sleeën en schaatsen.

Met dank aan Uitgeverij Maretak voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Zorg dan voor een warme deken bij dit winterse boek!

Ideeën mini leeslessen Wat een winterslaap!

In de onderbouw werken de mini leeslessen anders. Het voornaamste doel van het voorlezen in de onderbouw is het leesplezier! Kinderen die graag worden voorgelezen en het fijn vinden om boeken te bekijken, zullen later het lezen sneller oppakken. Bij de keuze van het boek is het belangrijk om aan te sluiten bij de belevingswereld van de kinderen.
In onderstaande mini leeslessen staat beschreven hoe je Wat een winterslaap! interactief kan voorlezen. Interactief voorlezen is een manier om naast het vergroten van het leesplezier te werken aan andere doelen zoals het vergroten van de woordenschat, het inzicht in zinsbouw, verhaalbegrip, de communicatievaardigheid en boekoriëntatie te werken.

– Enkele interactieve vragen bij het boek zijn:

Voor het voorlezen (laat de kaft en de binnenkant van de kaft zien):

  • Hoe zou Schildpad bovenop deze berg terecht komen?
  • Het boek heet Wat een winterslaap! Wat zal er gebeuren denk je?

Tijdens het lezen:

  • Zal het Schildpad lukken een rustig plekje voor zijn winterslaap te vinden?
  • Waarom houdt Schildpad niet van de winter?

Na het lezen:

  • Hou jij van de winter? Vertel eens… wat vind je wel/niet leuk aan de winter?
  • Wat doe jij in de winter?

Woorden die goed behandeld kunnen worden bij dit boek om de woordenschat te vergroten:

  • Met behulp van de tekeningen: ijsbeeldhouwen.
  • Door het woord voor te doen: tjirpt, mort, murmelt, sjokt, bromt en suist.

Enkele lesideeën bij het boek Wat een winterslaap! zijn:

  • Bouw een mooi slaapplekje voor Schildpad in de bouwhoek/huishoek. Hoe zou Schildpad een goede winterslaap kunnen houden?
  • Ga aan de slag met het thema winter. Wat vinden de kinderen het leukste aan de winter? Kunnen ze dat namaken/tekenen? Bekijk eventueel deze ideeën op Pinterest.
  • Het humeur van Schildpad speelt een grote rol in dit verhaal. De tools van het systeemdenken zijn zeer geschikt om een prentenboek in kaart te brengen. Met name in de midden- en bovenbouw kun je hiermee echt de uitdaging vinden voor de kinderen. Zo hebben mijn collega’s van de onderbouw bij het prentenboek ‘De kleren van Sinterklaas’ een GedragsPatroonGrafiek gemaakt. Eerst op papier:Interactief voorlezenLinks zie je de emoties. Onderaan zie je de verhaallijn. De kinderen geven aan welke emoties de hoofdpersoon, in dit geval Sinterklaas, tijdens het verhaal beleeft. De online tool van Meester Steeef vind je hier. Later hebben ze dit ook klassikaal op de grond gedaan:Interactief voorlezenDownload hier smileys om te gebruiken voor een GPG: Smileys GPG

Andere delen van Maretak kleuters zijn:

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen

Winkelwagen