Wat er leeft in de woestijn

[DOOR DORY] ‘De dromedaris kan wel een week zonder water.
Om af te koelen, plast hij over zijn eigen poten. Daardoor stinkt hij behoorlijk!’

– Wat er leeft in de woestijn –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Wat er leeft in de woestijn

Wist je dat de albatros zeewater drinkt?
En wist je dat een kameel een heel bad in 15 minuten leeg kan drinken?
Of wist je dat de Namibwoestijn de oudste woestijn van de wereld is?
Wist je dat Antartica de grootste woestijn van de wereld is?

Dit en nog veel meer leuke, interessante en leerzame dingen kom je te weten als je dit boek leest. Het neemt je mee naar alle soorten woestijnen die er op de wereld zijn en welke dieren en planten er leven. Als je dus houdt van lezen over dieren en natuur dan is dit hét boek voor jou!

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Als je op zoek bent naar een boek met veel basisinformatie over woestijnen over de hele wereld dan is dit boek echt een aanrader. Je zult verbaasd zijn over hoeveel dieren er in de woestijn leven en hoe zij zich aangepast hebben aan de omgeving! Moet je een spreekbeurt houden over woestijnen? Dit boek helpt je hier goed mee op weg.

De afbeeldingen van de dieren zijn getekend en vaak met fantasie ingekleurd. Zo is de kameel bijvoorbeeld groen. Het ziet er leuk uit, maar om een goed beeld te krijgen van wat onbekendere dieren is het wel aan te raden deze zelf nog op te zoeken. Mocht je een boek zoeken met meer natuurgetrouwe afbeeldingen is Reizigers in het dierenrijk een aanrader.

Het boek kun je al goed voorlezen vanaf groep 4/5, maar er zitten wel moeilijke woorden in dus zelf lezen zou vanaf groep 6 beter zijn.

Met dank aan Fontaine Uitgevers voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Wat er leeft in de woestijn

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Wat er leeft in de woestijn zijn:

 • Op bladzijde 6 en 7 zie je een wereldkaart waar alle woestijnen te zien zijn. Lees bladzijde 6 ‘Een woestijn is…’ t/m bladzijde 7 ‘…de zomer terugkeert‘ voor.
  Leesvraag: Waar speelt jouw verhaal zich af? Hebben ze daar een woestijn? Zo ja, welke?
 • Er wordt verteld hoeveel millimeter regen er valt in een bepaald gebied. Om dit duidelijk te maken worden allerlei steden met elkaar vergeleken. Lees bladzijde 9 ‘Als ergens minder…’ t/m bladzijde 9 ‘…plaatsen te zien‘ voor.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek iets met elkaar vergeleken? Hoe laten ze dit zien? Met een plaatje of een tabel?
 • In de Sahara hebben de dieren zich aangepast aan de warmte. Ze hebben slimme trucjes bedacht om zich tegen de hitte van de zon te beschermen. Lees bladzijde 34 ‘In de sahara…’ t/m bladzijde 35 ‘…weg te zakken‘ voor.
  Leesvraag: Zijn er in jouw boek mensen of dieren die zich ergens tegen moeten beschermen? Op welke manier doen ze dat?
 • In de woestijn leven veel giftige dieren zoals de woestijnvaraan en de vijfstreepschorpioen. Lees bladzijde 50 ‘Sommige woestijndieren, zoals…’ t/m bladzijde 50 ‘…hun slachtoffer bijten‘ voor.
  Leesvraag: Komen er in jouw boek giftige dieren voor? Zo ja, welke?
 • In de woestijn kun je veel vormen van kunst tegenkomen. Bijvoorbeeld bloedpatronen op dekens of sieraden van kralen en hout. Lees bladzijde 52 ‘Om de zware…’ t/m bladzijde 53 ‘…en natuur weer‘ voor.
  Leesvraag: Kom je in jouw boek vormen van kunst tegen?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Wat er leeft in de woestijn.

Overige ideeën

 • Verdeel de bladzijdes met woestijnen per duo en laat deze duo’s een spreekbeurt houden over hun woestijn. Laat de kinderen extra informatie opzoeken en een poster of presentatie maken.
 • In het boek staan getekende afbeeldingen van de dieren. Deze zijn niet natuurgetrouw. Laat de kinderen plaatjes op internet opzoeken van de dieren uit het boek. Druk deze af en plak ze op een poster. Teken ernaast de afbeelding zoals in het boek. Nu kun je mooi de verschillen zien.
 • Laat de kinderen de dieren rubriceren. Dit kan op allerlei manieren, zoals op grootte, snelheid, roofdier/prooi, manier waarop ze zich beschermen tegen de zon enzovoort.

Winactie Wat er leeft in de woestijn

Wat kun je winnen?

Wat er leeft in de woestijn

Je kunt een exemplaar van Wat er leeft in de woestijn van Fontaine Uitgevers winnen.

Wat moet je doen?

Deel de post op Instagram over dit boek in een story en tag @kinderboekenjuf. Via de chat reageer ik op je story waarin ik benoem dat je deelname geregistreerd staat. Heb je een privéaccount? Stuur dan een screenshot.
Niet verplicht, maar wel heel fijn: laat een reactie onder dit bericht achter dat je mee doet. Het gaat soms fout met taggen en op die manier is er een extra check.

Meedoen kan t/m zaterdag 4 juli 2020.

Voorwaarde voor deelname aan de winactie

Voorwaarde voor deelname aan de winactie is dat de winnaar na ontvangst van het boek een foto van het boek per e-mail naar Kinderboekenjuf.nl stuurt welke door Kinderboekenjuf.nl gedeeld mag worden op de website en social media. Bij het achterlaten van een reactie accepteer je deze voorwaarde.

Hoe wordt de winnaar bekend gemaakt?

De winnaar wordt zaterdag 5 of zondag 6 juli 2020 bekend gemaakt in dit bericht op de website en op de Instagrampagina van Kinderboekenjuf.nl. Volg Kinderboekenjuf op Instagram om op de hoogte te blijven van deze winactie en meer te lezen over de mini leeslessen van Kinderboekenjuf.nl.

Wie mogen er mee doen?

Iedereen mag met deze actie mee doen. Het boek wordt echter alleen naar Nederlandse adressen verzonden. Doe je mee vanuit België, overleg dan voorafgaand aan je deelname over de verzendkosten die je zelf voor jouw rekening neemt.

Overige

 • Deze promotie is op geen enkele manier verbonden met Facebook/Instagram en is op geen enkele wijze gesponsord, ondersteund of georganiseerd door Facebook/Instagram. De informatie die je verstrekt door mee te doen aan de actie verstrek je dan ook niet aan Facebook/Instagram maar aan Kinderboekenjuf.nl.
 • De verstrekte gegevens zullen niet voor doeleinden, anders dan deze winactie worden gebruikt.
 • De verstrekte gegevens zullen niet worden verstrekt aan derden.

Vergelijkbare artikelen