Wat stinkt dat paard! (AVI-M3)

het stinkt hier.
het ruikt naar plas van een vlieg.
en een scheet van een paard.’
– wat stinkt dat paard! –

Dit boek is geschikt voor kinderen in groep 3 om zelf te lezen.

Het verhaal

wat stinkt dat paard!

Cowboy Klaas vindt een paard in zijn tuin. Op dat paard wil hij wel een stukje rijden. Is dat wel een goed idee vraagt Roosje? Maar Cowboy Klaas luistert niet en klimt op het paard. Het paard gaat er gauw vandoor en rent en rent. Zal dat nog goed komen?

Plots is daar een indiaan met een camera, hij heet Flits. Het paard is van hem. Cowboy Klaas wil graag een ritje maken, zal indiaan Flits hem hierbij kunnen helpen?

Recensie

Dit is een fijn AVI-boek voor beginnende lezers. Het gaat over een cowboy en een paard, dat zal veel kinderen aanspreken. De teksten per bladzijde zijn lekker kort en de hoofdstukken zijn maar enkele bladzijden lang.

Het verhaal zelf wordt door de vrolijke illustraties van Karsten Teich goed ondersteund. Beeld en tekst vullen elkaar aan zoals in het stukje waar de cowboy zegt dat er iets stinkt naar de scheet van een paard en jij als lezer het paard ziet staan.

Een minpuntje in het boek vond ik het stukje tekst over bloedbroeders. Het idee is dat ze met een mes voor bloed moeten zorgen, maar Flits kan niet tegen bloed dus kiezen ze voor een melksnor. De oplossing is leuk en origineel, maar of het idee van bloed en een mes nou in een boek voor 6-7 jarigen hoort? Naar mijn idee niet.

Dit boek is geschikt voor kinderen die AVI-M3 of hoger beheersen.

Met dank aan Uitgeverij Bontekoe voor het meegeven van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan op de website van Uitgeverij Bontekoe.

Ideeën mini leeslessen wat stinkt dat paard!

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek wat stinkt dat paard! zijn: 

  • Roosje heeft een boek. Lees bladzijde 6 ‘Ik heb een…‘ t/m bladzijde 8 ‘…cowboy is stoer.‘ voor. Lees jij ook wel eens een boek over cowboys?
    Leesvraag: Gaat jouw boek ook over een boek?
  • Dit boek stinkt naar de scheet van een paard. Lees bladzijde 9 ‘het paard…‘ t/m bladzijde 10 ‘…klinkt het dan.‘ voor.
    Leesvraag: Welke geur past het best bij jouw boek?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart wat stinkt dat paard.

Meeluisterboek

Als je dit boek aanschaft, dan kun je het meeluisterboek hierbij aanschaffen. Dit is voor kinderen die moeite met lezen hebben heel fijn. Het boek wordt dan op een rustig tempo voorgelezen en de kinderen kunnen zelf meelezen.

Het fijne is dat er precies aangegeven wordt wanneer de bladzijde opgeslagen moet worden. De tekst wordt precies voorgelezen, wat niet altijd het geval is bij gewone luisterboeken. Het tempo is laag, waardoor de kinderen goed mee kunnen lezen. Meer lezen over meeluisterboeken kan hier.

Overige ideeën

  • Indiaan Flits maakt van alles en iedereen foto’s. Maak zelf een ‘foto’ van elkaar en teken de ander na met zijn/haar boek. Of oefen met de schoolcamera in het maken van echte foto’s.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen