Wilde Wilma en het eiland vol gaten (AVI-E4)

“En wat een raar eiland. Kijk nou,” zegt Kleo. Het hele eiland zit vol gaten.’
– Wilde Wilma en het eiland vol gaten –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 4 om zelf te lezen.

Het verhaal

Wilde Wilma en het eiland vol gaten

Wilma heeft nachtdienst op het schip. Ze vindt dat maar vermoeiend… nachtdienst! Dat is toch helemaal niks voor een kapitein van een schip. Ze droomt over fruit en dommelt daarna lekker in slaap. Tot ze een dreun voelt. Wat was dat voor een klap? Zal het schip zinken?

Het schip blijkt vastgelopen te zijn. Dan kan Wilma maar beter lekker gaan slapen. ‘s Morgens blijkt dat ze vastgelopen zijn op een eiland vol gaten. Hoe zouden die gaten in het eiland komen? En nog belangrijker hoe krijgen ze het schip weer los?

Recensie

Wat is dit een heerlijk boek. Vol met grappige onzin over een piraat die dol is op fruit en een eiland vol gaten. Toch houdt het boek de spanning vast. Je wilt als lezer weten wat al die gaten in het eiland doen. De illustraties van Steffen Gumpert zien er prachtig, aantrekkelijk en vrolijk uit en helpen het verhaal vertellen.

Het boek is geschreven met het dyslexie vriendelijke lettertype en wat fijn is, is dat voorin de onbekende woorden alvast uitgelegd worden. Wat ik een nadeel vind, is dat dit boek geen hoofdstukken heeft.

Ik kan dit boek aanraden aan alle kinderen vanaf groep 4 die dol zijn op piraten of avontuur.

Met dank aan Uitgeverij Bontekoe voor het meegeven van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan op de website van Uitgeverij Bontekoe.

Ideeën mini leeslessen Wilde Wilma en het eiland vol gaten

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Wilde Wilma en het eiland vol gaten zijn: 

 • De eerste bladzijden spelen zich ‘s nachts af. Het gehele boek duurt nog geen dag. Lees eventueel bladzijde 2 ‘Wilma gaapt lang…‘ t/m ‘…hangmat te liggen.‘ voor.
  Leesvraag: Op welke tijd van de dag speelt jouw verhaal zich af? Hoeveel tijd verstrijkt er in jouw boek?
 • Wilma, de hoofdpersoon uit dit boek, is dol op fruit. Lees bladzijde 2 ‘Ik zou dan…‘ t/m bladzijde 3 ‘…niet geslapen.‘ voor. Ben jij dol op fruit?
  Leesvraag: Is jouw hoofdpersoon dol op een soort eten? Als er geen eten in jouw boek voor komt, dan mag je zelf wat verzinnen.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Wilde Wilma en het eiland vol gaten.

Overige ideeën

 • Op bladzijde 4 lees je over het piratendier van Wilma. Wat voor een soort piratendier zou jij zelf willen hebben als jij een piraat was? Teken jezelf als piraat met jouw piratendier op je schouder!
  Je kunt ook elk kind als piraat op de foto zetten en ze zelf het piratendier laten versieren. Super leuk om te gebruiken als verjaardagskalender.
 • Speel in de gymzaal het spel Eiland vol gaten! Maak met lintjes (of hoepels) overal in de gymzaal gaten waar de kinderen niet in mogen. Bied eventueel 3 niveaus aan:
  In niveau 1 mag je alleen niet in de gele lintjes, in niveau 2 mag je niet in de gele en rode lintjes en in niveau 3 mag je niet in de gele, rode en blauwe lintjes. Zo kunnen alle kinderen op hun eigen niveau mee doen.

Meeluisterboek

Als je dit boek aanschaft, dan kun je het meeluisterboek hierbij aanschaffen. Dit is voor kinderen die moeite met lezen hebben heel fijn. Het boek wordt dan op een rustig tempo voorgelezen en de kinderen kunnen zelf meelezen.

Het fijne is dat er precies aangegeven wordt wanneer de bladzijde opgeslagen moet worden. De tekst wordt precies voorgelezen, wat niet altijd het geval is bij gewone luisterboeken. Het tempo is laag, waardoor de kinderen goed mee kunnen lezen. Meer lezen over meeluisterboeken kan hier.

Andere delen

Bekijk alle boeken over Wilde Wilma hier op Uitgeverij Bontekoe.

Vergelijkbare artikelen