Willewete Naar school

Op school leer je een heleboel. Je leert tellen, rijmen, knutselen, tekenen.
Je leert letters en nieuwe woorden. Je leert verhaaltjes vertellen.
Je leert rennen en springen, klauteren en klimmen, of kun je dat al?

– Willewete Naar school –

Dit boek is geschikt om voor te lezen aan kinderen die naar groep 1 gaan.

Het verhaal

Willewete Naar school

In Willewete Naar school lees je over hoe het is om voor het eerst naar school te gaan. Wat doe je in je tas? Wat neem je wel/niet mee naar school? En wat doe je allemaal op school?

Er wordt ook verteld hoe het vroeger voor opa en oma op school was, dat iedereen nu naar school mag en hoe scholen in andere landen eruit zien.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Zoals ik van Willewete gewend ben, is dit wederom een prachtig boek vol informatie en geweldige illustraties van Hiky Helmantel. Het leuke aan dit boek is dat het geschreven is door Jozua Douglas en zijn vrouw Juf Maike. Juf Maike weet heel goed hoe het er aan toegaat op een basisschool en dat komt ook duidelijk terug in het boek.

De informatie is soms voor de hand liggend, zoals het stuk over de wc’s, maar zo belangrijk voor kinderen die nieuw naar school gaan. Hoe spannend kan het zijn om niet te weten waar de wc is? En hoe veilig kan het zijn om te weten dat er ook op school geen billenbijters in de wc zitten? De informatie over scholen vroeger en scholen in andere landen is een mooie aanvulling, waardoor het boek voor meerdere leeftijden geschikt is om te lezen.

De zoekpagina in het midden is een leuke opdracht om samen met jouw kind tussen het lezen door te doen. Achterin het boek vind je ook een leuk stripverhaal over het schoolreisje, een liedje, een versje, een Maak je eigen tas! pagina en een miniquiz.

Speciaal voor Eline, die vandaag 4 is geworden, vroeg ik Juf Maike en Jozua Douglas dit boek te signeren. Zij heeft vandaag op mijn schoot zitten genieten tijdens het voorlezen van dit boek en is dol op de zoekpagina middenin het boek. Het stukje over juffen en meesters die naar een eigen wc gaan omdat hun billen anders niet op de bril passen, was hilarisch en erg duidelijk door de leuke illustratie van de meester die boven de wc’s uit stak!

Als je kind binnenkort op schoolreisje gaat dan geeft het boek Schoolreisje meer informatie over dit onderwerp.

Willewete Naar school

Ideeën mini leeslessen Willewete Naar school

In de onderbouw werken de mini leeslessen anders. Het voornaamste doel van het voorlezen in de onderbouw is het leesplezier! Kinderen die graag worden voorgelezen en het fijn vinden om boeken te bekijken, zullen later het lezen sneller oppakken. Bij de keuze van het boek is het belangrijk om aan te sluiten bij de belevingswereld van de kinderen.
In onderstaande mini leeslessen staat beschreven hoe je Willewete Naar school interactief kan voorlezen. Interactief voorlezen is een manier om naast het vergroten van het leesplezier te werken aan andere doelen zoals het vergroten van de woordenschat, het inzicht in zinsbouw, verhaalbegrip, de communicatievaardigheid en boekoriëntatie te werken.

– Enkele interactieve vragen bij het boek zijn:

Voor het voorlezen (laat de kaft en de binnenkant van de kaft zien):

 • Wat zie je op de voorkant/kaft?
 • Wat doe je als je naar school gaat?
 • Wat lijkt jou het leukste op school?

Tijdens het lezen:

 • Welke dingen van vroeger herken jij nu nog op school?
 • Wat zit er in jouw tas als jij naar school gaat?
 • Voer samen de zoekopdrachten in het midden van het boek uit.

Na het lezen:

 • Zing samen Mijn grote tas op de wijs van Old MacDonald had a farm.
 • Oefen het rijmpje Pauzehap samen.
 • Maak samen een tas met spullen die jij mee naar school wilt nemen, volgens het stappenplan.
 • Welke plaatjes over Naar school horen bij elkaar?
 • Heb je het boek helemaal uit? Test dan jouw kennis met de miniquiz.

Andere delen

Bekijk alle boeken uit de Willewete serie van Uitgeverij Clavis.

Bij deze delen zijn mini leeslessen te vinden:

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen