Willewete Op reis met het schip

[DOOR LINDA] ‘Echte boten kunnen heel erg groot zijn, zo groot dat je ermee op reis kunt!
Zo’n grote boot wordt een schip genoemd.
Er kunnen heel veel mensen en heel veel spullen meevaren in een schip, soms zelfs auto’s!‘

– Willewete Op reis met het schip –

Dit boek is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf groep 1 of  voor kinderen vanaf groep 4 om zelf te lezen.

Het verhaal

Willewete Op reis met het schipIn Op reis met het schip, uit de Willewete serie, kun je lezen welke verschillende schepen er zijn en hoe de schepen zich in de geschiedenis hebben ontwikkeld.

Je leert meer over de mensen die op een cruiseschip werken en de verschillende faciliteiten die er te vinden zijn. Ook lees je over beroemde schepen, vrachtschepen en moderne schepen.

Bekijk ook: Willewete De kat

Recensie

Het boek staat vol informatie over schepen van vroeger en nu. Het geeft een kijkje in een cruiseschip en je leest meer over de mensen die er werken. Alles wordt heel helder uitgelegd en kleurrijk geïllustreerd.

Er is in het boek ook aandacht voor de geschiedenis van boten, waarin beschreven wordt hoe de ontwikkeling van een houten bootje tot de schepen die we nu kennen verliep. Ook leer je meer over beroemde schepen en de reden waarom ze beroemd zijn.

Met dank aan Uitgeverij Clavis voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Bekijk ook: Willewete Dinosaurussen

Ideeën mini leeslessen Willewete Op reis met het schip

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Willewete Op reis met het schip zijn:

 • Tegenwoordig worden vrachtschepen gebruikt om grote spullen te vervoeren van de ene naar de andere haven. Lees de bladzijde ‘In de haven’ voor.  Hoe deden ze dit vroeger toen er nog geen vrachtschepen waren?
  Leesvraag: Worden er in jouw boek dingen vervoerd? Hoe gaat dit?
 • Voor het vervoer over het water zijn in de geschiedenis houten bootjes, zeilboten, stoomboten en moderne schepen gebruikt, maar er zijn natuurlijk nog veel meer vervoersmiddelen. Lees de bladzijde ‘Van houten bootje tot cruiseschip.‘ voor.
  Leesvraag: Welke vervoersmiddelen worden er in jouw boek gebruikt?
 • Op een cruiseschip werken een heleboel mensen, zoals: de stuurman, de kapitein, de kok, de onderhoudsman, de matroos en de kamermeisjes. Lees de bladzijde ‘Wie werkt er op een cruiseschip?’ voor. Weet jij wie er nog meer op een cruiseschip werken?
  Leesvraag: Wie werkt er in jouw boek? Wat doet hij/zij voor werk?
 • Veel beroemde schepen zijn beroemd omdat ze zijn gezonken of omdat ze van een ontdekkingsreiziger waren. Lees de bladzijde ‘Beroemde schepen‘ voor. Ken jij nog meer beroemde schepen?
  Leesvraag: Is er in jouw boek iets of iemand beroemd?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Willewete Op reis met het schip.

Bekijk ook: Willewete Naar school

Overige ideeën

 • Cruiseschip ontwerpen: Op een cruiseschip werken een heleboel mensen, zoals: de stuurman, de kapitein, de kok, de onderhoudsman, de matroos en de kamermeisjes. Lees bladzijde ‘Wie werkt er op een cruiseschip? voor en laat de plaat van het cruiseschip zien. Op de afbeelding zie je dat op een cruiseschip veel verschillende faciliteiten te vinden zijn. Ontwerp je eigen cruiseschip waarop alles zit wat jij tijdens je reis belangrijk vindt.
 • Achterin het boek staat een uitleg voor het zelf maken van een zeemanstatoeage en het maken van een bootje van papier of kurk. Ook staat er een miniquiz over de inhoud van het boek en een puzzel met verschillende boten. Dit zijn leuke dingen om te doen na het lezen van het boek.
 • Presentatie: Voor het vervoer over het water zijn in de geschiedenis houten bootjes, zeilboten, stoomboten en moderne schepen gebruikt, maar er zijn natuurlijk nog veel meer vervoersmiddelen in het heden en verleden. Lees bladzijde ‘Van houten bootje tot cruiseschip‘ voor. Kies een vervoersmiddel dat gebruikt kan worden op het water. Dit mag van vroeger, maar ook van nu. Zoek uit hoe dit vervoersmiddel werkt en welke kenmerken dit heeft. Dit presenteer je aan je klasgenoten. Je mag zelf kiezen op welke manier je dit doet.
 • Met de kennis van nu…: Veel beroemde schepen zijn beroemd omdat ze zijn gezonken of omdat ze van een ontdekkingsreiziger waren. Lees bladzijde ‘Beroemde schepen.‘ voor. Met de kennis van nu zouden veel van deze schepen waarschijnlijk niet gezonken zijn. Zoek van een beroemd schip uit hoe hij is gebouwd en wat de reden van het zinken is. Leg uit hoe het zinken van dit schip voorkomen had kunnen worden.

Bekijk ook: De algemene pagina van de kinderboekenweek

Andere delen

Bekijk alle boeken uit de Willewete serie van Uitgeverij Clavis.

Bij deze delen zijn mini leeslessen te vinden:

Vergelijkbare artikelen