Willy Boem en de Duistere Cowboy

[DOOR LINDA] ‘De Duistere Cowboy was vast niet zo dom om allerlei aanwijzingen te laten rondslingeren.
Hij kon beter terug gaan naar zijn vader. Willy gaf het paard ter afscheid twee klopjes op zijn hals,
draaide zich om en stond opeens oog in oog met een lange man.
‘Niet schrikken,’ zei de man, maar Willy was al geschrokken.

– Willy Boem en de Duistere Cowboy –

Dit boek is geschikt voor kinderen in groep 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

Willy Boem en de Duistere CowboyWilly woont in Sunshine. Het is een rustig stadje, waar bijna nooit iets gebeurt. Tot er ineens een Duistere Cowboy op zijn paard verschijnt. De Cowboy heeft de eerste keer een grote houten worst mee en de keer daarna een grote houten klok.

De inwoners van Sunshine denken dat het uithangborden voor de winkels zijn, maar is dat wel zo? Willy denkt dat het aanwijzingen zijn en hij gaat op onderzoek. Zal hij de Duistere Cowboy vinden en het raadsel ontcijferen?

Recensie

Het verhaal is snel spannend en op zo’n manier geschreven dat je graag verder wil lezen om te ontdekken hoe het avontuur verder zal gaan. In het verhaal zitten een aantal verrassende wendingen.

In het boek worden een aantal spreekwoorden en gezegdes gebruikt. Onder andere: ‘Al is de leugen nog zo snel, de leugen achterhaalt hem wel.‘ De betekenis van dit spreekwoord wordt in het boek goed duidelijk. Al duurt het wel een aantal jaar voor de waarheid boven tafel komt.

Met dank aan David Vlietstra en Uitgeverij Clavis voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Willy Boem en de Duistere Cowboy

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Willy Boem en de Duistere Cowboy zijn:

 • Bill Brown wil graag kippen in plaats van het gebruikelijke paard. Een paard heeft iedereen al. Lees bladzijde 5 ‘Ik zit erover…‘ t/m bladzijde 6 ‘…nou van kippen?‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die iets anders doet dan wat alle anderen doen?
 • Lees bladzijde 46 ‘Op dat moment…‘ t/m bladzijde 48 ‘…mijn nieuwe leus.‘ voor. Willy vindt een aanwijzing op de klok, maar John en papa denken dat het niets is.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die een aanwijzing vindt?
 • Berry heeft een vervelend voorgevoel dat uiteindelijk blijkt te kloppen. Lees bladzijde 74 ‘Berry volgde Bill…‘ t/m bladzijde 76 ‘…hem al gezien.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand met een voorgevoel dat blijkt te kloppen?
 • Brocius de groenteman heeft een goed plan bedacht zodat hij ook de aandacht krijgt die de winkeliers krijgen die de borden van de Duistere Cowboy hebben gekregen. Lees bladzijde 110 ‘Willy en Zerelda…‘ t/m bladzijde 113 ‘…achterhaalt ze wel.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die een slim plannetje heeft bedacht?
 • Lees bladzijde 145 ‘Toen Willy de…‘ t/m bladzijde 148 ‘…in mijn winkel!‘ voor. De moeder van Willy is heel erg trots omdat hij heeft geholpen om Brown te betrappen en op te pakken.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand trots?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Willy Boem en de Duistere Cowboy.

Overige ideeën

 • Slogan: Lees bladzijde 45 ‘John Ockels had…‘ t/m bladzijde 46 ‘…voor me maken.‘ en bladzijde 48 ‘John Ockels werd…‘ t/m bladzijde 50 ‘…een beetje aanpassen!‘ voor. De klokkenmaker heeft een slogan die een beetje gek is. Het is ook niet makkelijk om een goede slogan te bedenken. Bedenk een slogan die past bij jouw boek of bij de hoofdpersoon uit je boek
 • Uithangbord: Lees op bladzijde 154 ‘De krant was…‘ t/m bladzijde 156 ‘…scheerbeurt even vergat.‘ voor. De vader van Willy heeft een uithangbord voor de kapper gemaakt. Eerder waren er al uithangborden voor de slager, de groenteboer, de klokkenmaker en de slijter. Ontwerp zelf een uithangbord dat goed bij je boek past.

Andere delen

Bekijk ook: Willy Boem

Vergelijkbare artikelen