Willy Boem

Willy wist even niet wat hij moest zeggen.
Hij voelde zich trots omdat hij voor deze belangrijke klus gevraagd werd, en niet Billy,
maar hij wist ook dat het gevaarlijk kon worden.

– Willy Boem –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen voor kinderen vanaf groep 5.

Het verhaal

Ken je cowboy Billy Boem?

Willy Boem

Dit verhaal gaat over zijn broertje: Willy Boem. De ouders van Willy hebben een erfenis ontvangen. De helft daarvan willen ze aan hun dochter Milly geven. Het is een lange tocht van wel 2 dagen en de kans dat je overvallen wordt is groot. Daarom willen ze de jonge Willy op pad sturen, de kans dat hij overvallen wordt is klein.

Willy Boem vindt het een hele eer, maar ook wel spannend. Zijn moeder bedenkt een manier om de goudstukken goed te kunnen vervoeren. Ze naait de goudstukken op zijn hemd. Met nog wat instructies van zijn ouders, een zakje steentjes om mee te spelen van zijn vriend en een berg moed gaat Willy Boem op pad.

Onderweg gaat het niet vanzelf. Zo komt hij onder andere Bob Womack tegen. Een man die goud kan ruiken (en wil hebben). Ook ontmoet hij de indiaan Molimo. De indiaan heeft Willy in een visioen gezien. Lukt het Willy om al die vreemden niet te laten merken dat hij al dat goud bij zich draagt? En wat moet Willy als de trein niet verder kan en mogelijk dagen vertraagd zal zijn. Al met al is het een zeer gevaarlijke reis voor zo’n kleine jongen. Zal hij goed bij zijn zus aankomen met al dat goud?

Recensie

Zelf heb ik als kind Cowboy Billy Boem aangeleerd gekregen, daardoor was ik erg nieuwsgierig naar dit boek toen ik erop geattendeerd werd door David Vlietstra. En wat een genot! Van begin tot eind is dit boek boeiend en spannend. Zou het de kleine Willy wel lukken om veilig bij zijn zus aan te komen? De schrijfstijl is vlot, de hoofdstukken zijn kort en de verhaallijn zit goed in elkaar.

Ik kan dit boek erg aanraden om voor te lezen in een groep 4, 5 of 6. Kinderen vanaf 9 jaar zouden dit boek zelf kunnen lezen.

Met dank aan David Vlietstra en Uitgeverij Clavis voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Willy Boem

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Willy Boem zijn.

 • Introduceer het boek kort door te vertellen dat Willy Boem het broertje van Billy Boem is. Lees daarna bladzijde 5 ‘Betty Boem ging dood…’ t/m bladzijde 8 ‘...was al erg genoeg.‘ voor.
  Leesvraag: Welk effect heeft geld op de thuissituatie in jouw boek?
 • Je leest dat Willy Boem erg bezorgde ouders heeft, terwijl ze hem zelf op deze gevaarlijke reis sturen. Lees bladzijde 19 ‘Toen Patrick weg was…‘ t/m bladzijde 21 ‘…zei hij niets meer.‘ voor.
  Leesvraag: Hoe zijn de ouders in jouw boek?
 • Lees bladzijde 67 ‘‘Ik neem deze kist…‘ t/m bladzijde 71 ‘…Dief,’ zei Willy.‘ voor. Ze zijn overvallen door De Dichtende Dief.
  Leesvraag: Komt er in jouw boek ook rijm voor?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Willy Boem.

Overige ideeën

 • Ga in gesprek met kinderen over leugentjes om eigen bestwil. Lees daarvoor bladzijde 104 ‘In Humbot…’ t/m bladzijde 107 ‘…in jouw tas.’ voor. Hoe denken de kinderen over deze leugen? Wat zouden zij doen?
 • Stelopdracht: Op bladzijde 94 lees je hoe oma Boem aan de gouden munten kwam. Laat de kinderen dit verhaal eerst zelf schrijven. Hoe kwam oma Boem aan haar gouden munten?
  Willy Boem
 • In het lied ‘Cowboy Billy Boem‘ rijdt Billy steeds op een ander dier. Met deze tekening kunnen de kinderen zelf bedenken op welk dier: Tekenopdracht Billy Boem
  Willy Boem

Vergelijkbare artikelen