Winston – 1 Kat met een geheime missie

[DOOR MICHELLE] ‘Soms verandert één dag je leven. En je merkt het helemaal niet.
– Winston – 1 Kat met een geheime missie –

Het verhaal

Winston - 1 Kat met een geheime missieKat Winston Churchill is een huiskat die altijd lekker binnen zit bij zijn baasje Walter, professor Natuurkunde op universiteit. Huishoudster Olga maakt de lekkerste hapjes voor Winston en Winston leidt een rustig en gelukkig leventje. Totdat Olga gaat trouwen en haar zus Anna haar baan als huishoudster overneemt. Winston krijgt blikvoer voorgeschoteld, maar accepteert dit absoluut niet.

Gelukkig snapt Anna na luid gemiauw dat er iets aan de hand is en maakt kippenlevertjes voor Winston klaar. Dan staan midden in de nacht Anna met een haar dochtertje Kira voor de deur. Anna heeft ruzie met haar vriend Vadim gehad.

Anna en Kira mogen bij Walter blijven wonen en Kira gaat zelfs naar een school dichter in de buurt. Helaas gaat nieuwe vrienden maken hier niet zo makkelijk en ook Winston kan, nu hij met Kira naar buiten gaat, geen aansluiting vinden bij de andere katten. Als ze met zijn tweeën buiten zijn en willen schuilen voor de regen worden ze getroffen door de bliksem. Winston zit plotseling in het lijf van Kira en Kira in dat van Winston. Help! Ze ruilen van leven, wat erg lastig is, maar het heeft ook voordelen…..

De recensie

Winston – 1 Kat met een geheime missie is een grappig en spannend boek. Het is zeer geschikt voor kattenliefhebbers, want je kan een kijkje nemen in het leven van een kat. Als je de achterkant van het boek hebt gelezen weet je dat Winston en Kira van gedaante gaan verwisselen. Dit gebeurt echter pas op bladzijde 83. Hiervoor krijgt je een duidelijk beeld van de personages en komen er al allerlei spannende situaties voor, maar ik dacht steeds wanneer gaat ‘het’ gebeuren.

Mijn dochter had hier geen last van, maar ik zou de achterkant nog liever niet gelezen hebben. Gelukkig is het wachten het dubbel en dwars waard. Daarna komen namelijk nog een heleboel spannende ontwikkelingen, maar daar ga hier natuurlijk niks over verklappen. Dan moet je het boek zelf lezen…

Dit boek is geschikt om zelf te lezen in groep 7 en 8, maar kan je al vanaf groep 5 voorlezen. Winston sluit ook mooi aan bij het thema van Kinderboekenweek 2018 Vriendschap! Je kan op dit boek stemmen voor De Nederlandse Kinderjury 2018.

Met dank aan Uitgeverij De Fontein voor dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Winston – 1 Kat met een geheime missie

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Winston – 1 Kat met een geheime missie zijn:

 • Bijgeloof. Lees bladzijde 69, 70 en 71 tot ‘Ik hoor dat haar hart net zo tekeergaat als dat van mij.’ voorWinston is een zwarte kat en sommige mensen geloven dat dit ongeluk brengt.
  Leesvraag: Welke personages hebben in jouw boek geluk of ongeluk? Hoe weet je dat?
 • Taalgebruik. Lees op bladzijde 74 ‘Het kan wel…’ t/m ‘…faliekant mislukt’ op bladzijde 76 voor. Winston probeert een relaxte genteman-kater te zijn, maar de andere katten noemen hem de huiskater. Als hij zegt: ‘Ik wil even checken hoe het met je gaat?‘ past dit niet bij hem en lachen ze hem uit.
  Leesvraag: Hoe is het taalgebruik in jouw boek? Staan er woorden die jij ook dagelijks zegt of ook woorden die jij nooit gebruikt? Welke woord of welke zin is bijzonder?
 • Weer. Lees bladzijde 78 ‘Maar onze vrolijkheid…’ t/m ‘…doorweekt raakt’ op bladzijde 79.
  Leesvraag: Wat voor weer is het in jouw boek?
 • Gedaanteverwisseling. Lees bladzijde 81, 82 en 83 voor. In dit stuk zijn Winston en Kira net van gedaante verwisseld. Of lees bladzijde 190 ‘Ik lig op…’ t/m ‘…bijzonders op’ op bladzijde 191. In dit stuk hebben Winston en Kira heimwee naar hun eigen lijf.
  Leesvraag: Met welk personage in jouw boek zou jij wel willen ruilen en met wie juist niet?
 • Vriendschap. Lees de laatste bladzijde (239) waarin Kira en Winston zeggen dat ze ‘Beste vrienden voor altijd!’ zijn.
  Leesvraag: Welke personages zijn vrienden in jouw boek?

Eerst kater, dan meisje, dan geheim agent.

Wat gebeurt er nog meer?

O ja, Odette wordt betrapt…

Overige ideeën

 • Week tegen pesten: Winston is zeer geschikt om voor te lezen tijdens de week tegen pesten. Kira wordt meerdere keren gepest door Leonie. Kira vindt het lastig om hier mee om te gaan, want eigenlijk wil ze bij het populaire groepje van Leonie horen. Uiteindelijk helpt Winston bij het vinden van echte vrienden en weet ze weerwoord te bieden tegen Leonie. Tijdens het voorlezen van het boek zijn er veel momenten waarop je kan stoppen om in gesprek te gaan met de kinderen. Je kan ze laten vertellen over eigen ervaringen en hoe hier mee om te gaan.
 • Huisdieren: Welk huisdier heb jij? Zou je ermee willen ruilen? Kies een dier en omschrijf welke eigenschappen van het dier je graag zou willen hebben en waarom. Schrijf een opstel en teken het dier erbij.
 • Politie: Wat zijn de taken van de politie? Nodig een politieagent uit op school. Bij ons op school komt elk jaar de wijkagent in de bovenbouw.

Vergelijkbare artikelen