Yuna’s maan

[DOOR BIANCA] ‘Nog één nachtje Yuna, als het echt volle maan is.
Maar ik zie er voor het eerst tegenop om iets te vertellen.
Wil jij niet oefenen deze keer?‘

– Yuna’s maan –

Het verhaal

Yuna's maanDe opa van Yuna is met andere mannen uitgevaren met de Doria om vis te vangen. Vol spanning wachten de eilandbewoners op de terugkeer van de Doria. Yuna’s oma vertelt altijd met volle maan een verhaal waarbij iedereen rond de zwarte steen komt zitten.

Nu de Doria nog niet terug is, kan oma de rust niet vinden om te vertellen. Zij wil graag dat Yuna haar plaats inneemt. Yuna vindt dit heel spannend en is bang dat ze geen verhaal kan vertellen. Gelukkig komt er iemand anders een verhaal vertellen, maar wie is hij en hoe is hij bij hun gekomen?

Recensie

Yuna’s maan is een magisch verhaal voor alle kinderen die van sprookjes en fantasie houden. Bij het boek is ook een cd waarop Hans Hagen zelf het verhaal voorleest en waar je de liedjes met muziek hoort. In het boek staan prachtige tekeningen. Het boek liep heel anders af dan dat ik verwacht had.

Yuna’s maan is een geweldig boek om voor te lezen in de klas vanaf groep 6 of 7 en zo te helpen bij de leesontwikkeling.

Bekijk hier de boektrailer:

Zelf dit boek van Uitgeverij Querido aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Yuna’s maan

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Yuna’s maan zijn:

 • Lees bladzijde 5 ‘De maan…‘ t/m bladzijde 6 ‘…of een cadeau?‘ voor. Op welke plaats zou dit verhaal zich kunnen afspelen?
  Leesvraag: Waar speelt jouw verhaal zich af?
 • Op bladzijde 5 staat: ‘Toen Yuna 12 werd…’ Hoe oud denk je dat Yuna nu is?
  Leesvraag: Hoe oud is de hoofdpersoon in jouw boek? Lees een stukje voor waaruit dit blijkt.
 • In dit boek wordt een verhaal in een verhaal verteld.
  Leesvraag: Komen er in jouw boek verhalen die verteld worden voor?
 • Lees bladzijde 89 ‘Een zebra zonder strepen …’ t/m bladzijde 93 ‘…een einde waarin je gelooft.’ voor.
  Leesvraag: Zou jij voor jouw boek ook een ander einde willen verzinnen?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Yuna’s maan.

Overige ideeën

 • Tekenopdracht: Lees bladzijde 5 ‘ Vanaf de zee zie …’ t/m bladzijde 6 ‘… uit elkaar spat.’ voor. Teken het eiland van Yuna.
 • Stelopdracht: De kinderen kiezen een boek dat zij net uit hebben. Lees daarna het gedicht op bladzijde 78 voor. Maak een gedicht over een boek waarin je aan het lezen bent.
  Yuna's maan
 • Stelopdracht: Lees bladzijde 89 ‘Een zebra zonder strepen …’  t/m bladzijde 93 ‘…een einde waarin je gelooft.’ voor. Schrijf een ander einde voor jouw verhaal.
  Yuna's maan

Vergelijkbare artikelen