Ze gaan er met je neus vandoor

[DOOR LINDA] ‘Zeg maar tegen de dichter dat wij het heel erg voor hem vinden,
en dat het beste medicijn tegen liefdesverdriet een boek schrijven is.
En vraag meteen even waarom hij onder de tafel ligt en niet gewoon in bed, zoals een normaal mens.

– Ze gaan er met je neus vandoor –

Dit boek is geschikt om als leerkracht te bespreken met kinderen in de bovenbouw of voor kinderen vanaf groep 7 om zelf te lezen.

Het verhaal

Ze gaan er met je neus vandoorEen dichter schrijft een gedicht en wil daarna niet meer verder schrijven aan het boek. Hij heeft liefdesverdriet. De letters weten niet goed wat ze nu moeten en plaatsen een contactadvertentie. Er wordt op gereageerd door rode letters.

Als de zwarte letters besluiten dat dit niet het contact is dat ze zoeken, willen de rode letters het boek niet verlaten. Ze plaatsen het gedicht van hun eigen dichter. Dit gedicht gaat over de oorlog in Ieper. Na dit gedicht krijgen de letters zelf ook oorlog. Er sneuvelen zelfs een aantal letters. Als de rode letters uiteindelijk verslagen zijn en de zwarte letters weer zijn opgelapt, gaan de letters kijken of hun dichter al weer verder wil schrijven.

Recensie

Ze gaan er met je neus vandoor begint met een gedicht over liefdesverdriet. In het verhaal blijkt al snel dat de schrijver liefdesverdriet heeft. Hierdoor wordt het verhaal verteld door de letters, die graag een boek willen schrijven, maar niet goed weten hoe ze dit moeten doen als de dichter niet verder wil schrijven. Door deze bijzondere invalshoek ben je meteen benieuwd naar de rest van het boek.

Na het plaatsen van een contactadvertentie komen er ook rode letters in het boek. Deze rode letters doen eerst heel vriendelijk, maar al snel blijkt dat ze de zwarte letters uit het boek willen werken om het boek over te nemen. Dit doen ze op allerlei verschillende manieren. Hierbij wordt creatief omgegaan met de ruimte tussen zinnen en letters en de grootte van de letters. Hierdoor zien de bladzijdes er soms chaotisch uit, maar het verhaal is wel goed te volgen.

Ze gaan er met je neus vandoor

Tijdens de oorlog die volgt, verliezen de zwarte letters een aantal van hun letters. Na de oorlog wordt dit heel creatief opgelost, waardoor het lijkt alsof ze gewoon compleet zijn. Dit vind ik erg leuk bedacht.

Door het grove taalgebruik is het boek geschrikt voor kinderen vanaf groep 7. Ook kan ik je aanraden om als leerkracht dit boek te introduceren. De kinderen zullen dit boek uit zichzelf niet snel snappen, maar hebben jouw hulp nodig. Je kunt dit boek goed gebruiken ter inspiratie bij een thema over oorlog of WO1.

Met dank aan Uitgeverij Leopold voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder.

Ideeën mini leeslessen Ze gaan er met je neus vandoor

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Ze gaan er met je neus vandoor zijn: 

 • Lees op bladzijde 10 ‘Hallo! Hallo! Dichter…‘ t/m bladzijde 11 ‘…dan gewone mensen.‘ voor. De dichter heeft liefdesverdriet en wil geen boek meer schijven.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand met liefdesverdriet?
 • Lees op bladzijde 18 ‘Wij zoeken voor…‘ t/m bladzijde 19 ‘…langs te komen? ‘ voor. De letters schakelen hulp in omdat ze hopen dat hun dichter dan wel weer wil schrijven.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die de hulp inroept van anderen?
 • Lees op bladzijde 31 ‘Rot op! Ga…‘ t/m ‘…niet laten gebeuren.‘ voor. De rode letters doen ineens erg gemeen en proberen zelfs de zwarte letters uit het boek te duwen.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die gemeen doet om zijn zin te krijgen?
 • Lees op bladzijde 74 ‘Wees nou realistisch…‘ t/m bladzijde 77 ‘…moeten zonder puntje.‘ voor. Er zijn 3 letters gesneuveld tijdens het gevecht. Hierdoor bedenken ze een oplossing die ervoor zorgt dat ze toch compleet lijken.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een creatieve oplossing bedenkt voor een probleem?
 • In het boek wordt creatief omgegaan met de vormgeving. Grote letters die de andere letters weg willen hebben, zorgen dat er geen ruimte is voor de andere letters zoals hieronder op bladzijde 29 of in het voorbeeld bovenin op bladzijde 26.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek ook creatief omgegaan met de vormgeving? (In Geronimo Stilton is dit bijvoorbeeld ook.)
  Schrijf/teken een bladzijde vol met creatieve vormgeving die past bij jouw boek.

Ze gaan er met je neus vandoor

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Ze gaan er met je neus vandoor.

Overige ideeën

 • Lees de gedichten op bladzijde 7 en 45 voor. Het eerste gedicht gaat over liefdesverdriet en het tweede gedicht gaat over de oorlog in Ieper. Maak zelf een gedicht over liefdesverdriet of over de oorlog.

Bekijk ook: Poëzie

 • Stelopdracht: Lees de tekst op bladzijde 20 voor en laat hierbij duidelijk het verschil tussen de rode en de zwarte letters merken. De letters gaan met elkaar in gesprek. Schrijf zelf ook een verhaal waarin de letters met elkaar in gesprek zijn.
  Ze gaan er met je neus vandoor

Vergelijkbare artikelen