7 kinderboeken over de Olympische Spelen

[DOOR MONIEK] op 26 juli beginnen de Olympische Zomerspelen in Parijs. Hier zijn 7 boeken over de Olympische Spelen om voor te lezen of om zelf lekker te lezen.
– 7 kinderboeken over de Olympische spelen –

Header blog Olympische spelen

De Olympische Spelen

Van 26 juli tot en met 11 augustus 2024 zullen meer dan 10.000 atleten samenkomen in Parijs voor het grootste sportevenement ter wereld: de Olympische Spelen.

Wat zijn de Olympische Spelen?

De Olympische Spelen is een wereldwijd sportevenement dat elke vier jaar plaatsvindt. Atleten van over de hele wereld nemen deel om te strijden voor de titel van de beste in hun sport. Er zijn twee soorten Olympische Spelen: de Zomerspelen en de Winterspelen. Bij de Zomerspelen worden sporten zoals atletiek, zwemmen en voetbal beoefend. De Winterspelen omvatten sporten zoals skiën, schaatsen en snowboarden. Bekijk hier de informatiefilmpjes op Schooltv over de Olympische spelen.

Waar komen de Olympische Spelen vandaan?

Meer dan 2000 jaar geleden werden de eerste Olympische Spelen gehouden in Griekenland, ter ere van de Griekse god Zeus. In 1896 werd de moderne Olympische Spelen nieuw leven ingeblazen door Pierre de Coubertin, die een visie had om de wereld te verenigen door middel van sport.

Wat gebeurt er bij de Olympische Spelen?

De Openingsceremonie: De Spelen beginnen met een spectaculaire ceremonie vol muziek, dans en kleurrijke optredens. Alle deelnemende landen lopen in een optocht met hun vlaggen en vertegenwoordigen trots hun natie.

De Olympische Vlam: Een speciaal vuur, de Olympische vlam, wordt aangestoken in Griekenland en reist vervolgens door verschillende landen totdat het de gaststad van de Spelen bereikt. Deze vlam blijft branden gedurende de hele duur van het evenement.

De Wedstrijden: Atleten nemen deel aan een breed scala aan sporten, waarbij ze strijden om de snelste, sterkste of meest vaardige te zijn. De winnaars worden beloond met gouden, zilveren en bronzen medailles.

De Medailleceremonie: De winnaars ontvangen hun medailles tijdens een ceremonie op het podium, waarbij ze trots hun prestaties vieren.

Waarom zijn de Olympische Spelen belangrijk?

De Olympische Spelen zijn bijzonder omdat ze de wereld samenbrengen. Ze bevorderen vriendschap en culturele uitwisseling tussen mensen uit verschillende landen. Het draait niet alleen om winnen, maar ook om deelname en het tonen van inzet en doorzettingsvermogen. Een beroemde uitspraak die de geest van de Olympische Spelen weerspiegelt, is: “Meedoen is belangrijker dan winnen.”

De Olympische Spelen zijn een krachtig symbool van internationale samenwerking en sportiviteit, en inspireren mensen wereldwijd om het beste uit zichzelf te halen.

Met deze 7 kinderboeken weet je straks alles over de Olympische Spelen.

Boekentips bij de Olympische Zomerspelen:

Voor wie op school aandacht wil besteden aan de Olympische Zomerspelen, hebben we hieronder 7 kinderboekentips over de Olympische spelen:

1. De Olympische spelen Notendop junior

Cover De Olympische spelen notendop junior

Mart Smeets beschrijft in dit boek humoristische feiten, maar ook diverse informatie en feiten over de Olympische spelen. Zoals wanneer een sport Olympisch werd en wie de meeste medailles heeft gewonnen. Het boek behandelt niet alleen de geschiedenis van de Olympische Spelen, maar ook de huidige gebeurtenissen.

Wist je dat de eerste deelnemers van de Olympische Spelen naakt deelnamen? En dat ze zelfs oorlogen tijdelijk stopzetten om te kunnen sporten? Wist je ook dat Keizer Nero meedeed aan de Olympische Spelen en, ondanks dat zijn wagen bij het paard rennen omviel, hij toch won omdat niemand hem durfde tegen te spreken?

2. De Olympische Spelen van het oude Griekenland tot de moderne tijd

Cover De Olympische spelen

In dit boek wordt de geschiedenis van het grootste sportevenement ter wereld, van 776 v.Chr. tot in de 21e eeuw beschreven. Ontmoet de atleten uit het oude Griekenland, volg de Spelen van stad naar stad, en wees getuige van triomfantelijke overwinningen en politieke protesten, terwijl records worden gebroken.

3. Die overslaanbare Olympische Spelen

Cover Die onverslaanbare Olympische spelen

Dit boek beschrijft de geschiedenis van de Olympische Spelen in de oudheid, toen de vrouwen nog niet welkom waren. Daarna kwamen de waanzinnige Spelen van Wenlock, met bizarre sporten zoals de zotte zwijnenjacht en de oude-wijvenrace. Maar ook de moderne Olympische spelen, die elke vier jaar miljoenen mensen op het puntje van hun stoel laten zitten!

Kun jij tegen je verlies? Hopelijk wel, want dit onweerstaanbare boek zal je in zijn greep houden. Het neemt je mee naar de finish – en daarna wil je het liefst meteen opnieuw beginnen! Wees sportief en maak kennis met de supersporters en de pechvogels die elke vier jaar de strijd aangaan.

4. Geronimo Stilton: geheime missie Olympische spelen

Cover Geheime missie Olympische spelen

In dit boek van Geronimo Stilton wordt er een spannend avontuur beleefd. De hele wereld is in rep en roer! Ja, het is bijna zover: de Olympische Spelen. Opa Wervelwind heeft me naar Ratfurt gestuurd om verslag te doen van de Spelen. En niet zomaar een verslag, nee… voor de televisie! Piep, ik heb cameravrees! Zodra de camera aangaat, raak ik totaal van slag en komt er niets meer uit mijn snuit.

Tot overmaat van ramp kwam ik ook nog Speurneus Teus tegen. Volgens hem was er iets vreemds aan de hand met de deelnemers en dat moest worden onderzocht. Je raadt het al: ik moest dit mysterie ontrafelen. Toen we het raadsel bijna hadden opgelost, kwamen we een bekende knager tegen: professor Volt. Wat had hij hiermee te maken?

5. Het geheim van de Olympische vlam

Cover Het geheim van de Olympische vlam

Het geheim van de Olympische vlam is een verhaal uit de ‘geheim’ reeks met als thema de Olympische spelen. Het is Finn zijn grote droom om, net als op de Olympische Spelen, een gouden medaille te winnen. Samen met Tess bedenkt hij een plan om op school hun eigen Olympische Spelen te organiseren. Wanneer ze een stapel fakkels ontdekken in een mysterieuze hut in het bos, neemt Finn er stiekem een mee. Maar was dat wel zo’n goed idee?

6. Sportatlas

Cover Sport atlas

In deze atlas lees je alles over beroemde sporten zoals: Judo, volleybal, tennis, zwemmen, wielrennen, voetbal en nog veel meer. Ontdek wanneer en waarom ze zijn ontstaan, leer de belangrijkste regels en ontdek welke uitrusting je nodig hebt. Deze atlas, vol prachtige illustraties en teksten boordevol leuke weetjes, records en anekdotes, zal iedereen boeien.

7. Gekke goden van Olympus

Gekke goden van de Olympus

De Griekse god Adonis is bij veel mensen bekend, maar wist je dat hij ook nog een tweelingbroer had? Dat is Kakdonis. Waar bij Adonis alles lukt en overal goed in is, is dit bij zijn broertje Kakdonis niét het geval. Kakdonis is niet zo sportief, knap, slim en beschikt niet over godenkrachten.

Het boek start op de eerste schooldag op de middelbare school voor de twee broers. Al snel wordt er door school een klassenvertegenwoordiger gezocht. Adonis stelt zich direct kandidaat en gaat ervan uit geen tegenstander te krijgen. Maar na veel wikken en wegen meldt ook Kakdonis zich aan en samen met zijn vrienden bedenkt hij een plan om een eerlijke kans te maken én de verkiezing te winnen. Ze zullen eens bewijzen dat je ook zonder godenkrachten klassenvertegenwoordiger kan zijn.

Ideeën voor boeken met mini leeslessen over sporten

Op de site vind je ook boeken over sporten met korte leeslessen, zoals: Maffe Meester Daan speelt Bananenslagbal, De Klimmende Wielrenner, Turntoppers en Stip het Sprintkanon.

Bekijk hier het programma van de Olympische Zomerspelen in Parijs!

Ontbreekt er volgens jou een kinderboek over de Olympische spelen op dit lijstje? Laat het me weten en wie weet voeg ik hem toe!

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen