[DOOR MONIEK] Binnenkort start de Ramadan en aan het eind van de Ramadan wordt er het Suikerfeest gevierd. In dit blog tip ik 8 boeken over de Ramadan en het Suikerfeest.
– 8 boeken over de Ramadan en het Suikerfeest –
Levensbeschouwing
In Nederland zijn scholen verplicht om aandacht te besteden aan kerndoel 38; oriëntatie op jezelf en de wereld – mens en samenleving. De leerlingen leren binnen de Nederlandse multiculturele samenleving de belangrijkste hoofdzaken over de diverse geestelijke stromingen, en ze leren respectvol om te gaan met seksualiteit en met diversiteit binnen de samenleving (SLO).
Vanuit de kerndoelen is het een onderdeel van wereldoriëntatie en burgerschapsvorming. Ook binnen het openbaaronderwijs is er aandacht voor de diverse geestelijke stromingen die er zijn binnen de Nederlandse samenleving. De gedachte hierachter is dat meer kennis bijdraagt aan meer wederzijds begrip. We leren de leerlingen op school dat zij trots mogen zijn op hun geloof. We bespreken dat geen enkel geloof beter is dan een ander. De leraren houden rekening met de diverse geloven in de klas.
Wat is Ramadan en Suikerfeest?
Ramadan is de negende maand in de islamitische kalender. Het verschil met de Gregoriaanse kalender is dat die op de zon is gebaseerd en de Islamitische kalender op basis van de maan. De Gregoriaanse kalender is de kalender die wij in Nederland gebruiken.
De ramadanmaand begint pas als het eerste streepje van de maan zichtbaar is. Dan begint het vasten (‘sawm’, in het Arabisch).
Omdat de zonnekalender en de maandkalender niet gelijk lopen, lijkt het begin van de Ramadan ten opzichte van de Gregoriaanse kalender elk jaar te verschuiven. Het vasten duurt van de dageraad (het ‘fajr’-gebed) tot zonsondergang (het ‘maghrib’-gebed). In de avond stopt het vasten met een kort gebed, een glas melk en dadel. Na het vasten volgt de ‘iftar’, oftewel een maaltijd.
Tijdens de Ramadan ondergaan moslims een spirituele hervorming door zich te verdiepen in de Koran, door meer te bidden of door een aalmoes (’zakat’) aan minder bedeelden te geven. Het vasten tijdens de Ramadan is een van de vijf zuilen van religieuze verplichtingen van de islam.
De laatste dag van de Ramadan wordt, zoals wij het in Nederland kennen, het Suikerfeest gevierd. Het ‘Eid el-Fitr’ (‘het feest van het vasten verbreken’). Het Suikerfeest wordt vaak met vrienden, familie gevierd en ook brengen ze een bezoek aan de moskee voor het speciale Eid-gebed. Eid is het Arabisch woord voor feest.
8 prentenboeken over Ramadan en het Suikerfeest
Om op school aandacht te geven bij de Ramadan en het Suikerfeest, hieronder 8 boeken tips:
Het is Ramadan!
Adam en Maryam zijn buren en kijken allebei naar de maan. De maan ziet er uit als een croissantje en dat betekent dat de Ramadan begint. Ze vinden het maar wat spannend, want dit jaar doen ze voor het eerst mee met vasten. Het vasten is niet gemakkelijk. Wat doe je in de pauze terwijl de andere kinderen tussen de middag hun lunch eten? Alsof dat nog niet ingewikkeld genoeg is, hebben Adam en Maryam ook nog het probleem van een zielige spin, een verdwenen zak dadels en een wel heel bijzondere burenruzie. Lukt het ze om voor zonsondergang thuis te zijn voor het verbreken van hun vasten?
Muaz en Mina
Muaz en Mina zijn twee nieuwsgierige kinderen die op een avontuurlijke manier de essentiële elementen van hun geloof ontdekken. Door de personages in dit boek krijgt de lezen een kijkje in de wereld van de Islam.
Aicha en Fienne vieren Suikerfeest
Eindelijk, na lang wachten kan Aicha het Suikerfeest vieren. Ze gaat het feest bij haar oom thuis vieren en ze mag een vriendinnetje meenemen. Natuurlijk neemt ze haar beste vriendin Fienne mee. Maar Fienne weet eigenlijk helemaal niet wat het Suikerfeest is.
Sahoer van Muaz
Deze serie met prentenboeken is speciaal ontwikkeld om kinderen een beeld te geven wat het vasten binnen het geloof inhoudt.
De snoepjes van Aisha
Het is de dag van het Suikerfeest en Aisha gaat naar haar opa en oma voor het feest. Ze heeft voor oma een mooie tekening gemaakt en Aisha krijgt lekkere snoepjes in een feestelijk doosje. Dan komt oom Ali binnen en tilt Aisha hoog in de licht. Alle snoepjes vliegen door de kamer. Waar komen ze terecht en wat past er nog meer in het doosje?
Rondje leert over de Ramadan
In Rondje leert over de Ramadan leert Rondje over de Ramadan en wat Moslims in deze maand allemaal doen. In dit lees- doeboekje leert Rondje leert samen met zijn vrienden over het vasten en liefdadigheid.
Ramadan Mubarak
In dit kleurrijke kartonnen prentenboek wordt stil gestaan bij het vasten, de komst van de maan, het helpen van anderen en nog meer wat belangrijk tijdens de Ramadan. Het is een boek met prachtige prenten om aan jonge kinderen uitteleggen waar de Ramadan voor staat.
Amine en Amira leren over de Ramadan
Amine en Amira zijn broer en zus en vasten dit jaar ook mee tijdens de Ramadan. Wanneer Amine per ongeluk iets eet geeft mama uitleg over het vasten. En papa legt uit wat er zo bijzonder is aan de maand Ramadan. Op school krijgen ze de opdracht een verslag te maken over de Ramadan. Wat moeten de kinderen schrijven over de Ramadan? Amine vindt het vasten heel moeilijk en het lukt hem niet, maar het is niet zo erg want hij is nog jong! Wat Amine wel goed lukt, is het schrijven van een mooi verslag over de Ramadan.
Voor meer boeken over de Islam en het geloof kijk eens bij de Islamitische boekenhandel. Het is belangrijk dat er in je klas inclusieve kinderboeken aanwezig zijn.