In het onderwijs wordt de Kinderboekenweek traditiegetrouw in oktober gevierd. Na deze dagen vol leesplezier gaan de meeste leerkrachten echter weer over tot de orde van de dag. In dit blog geef ik je tips voor activiteiten na de Kinderboekenweek.
Ik kan enorm toeleven naar een viering
Ik ben een kerstgek. Geen idee of je dat al wist? Maar Kerstmis mag wat mij betreft het hele jaar door. De kerstradio van Skyradio is weer beschikbaar en het duurt vast niet lang meer voordat de kerstliedjes Skyradio helemaal overnemen. Stiekem moet ik daardoor op 27 december altijd een traantje wegpinken. Het ‘gewone’ van kerstmis is er dan weer vanaf. Mensen gaan weer over op de orde van de dag. Kerstlichtjes verdwijnen langzaam weer, kerstbomen worden langs de weg gedumpt en dan is het weer gewoon donker ’s avonds….
Waar ik heen wil met mijn verhaal? Ik voel me niet alleen op 27 december zo, maar ook tijdens de dagen na de Kinderboekenweek. Het was geweldig. Maanden bereidden we ons voor om zo veel mogelijk gave ideeën te bedenken voor de Kinderboekenweek en die ruim op tijd uit te werken. Het thema was overal voelbaar. Het jeugdjournaal maakte de winnaars bekend. En waar je ook keek: iedereen deed iets met het thema van de Kinderboekenweek. Maar nu? Welke activiteiten op leesgebied staan nu nog op je planning nu de Kinderboekenweek is afgelopen?
Activiteiten na de Kinderboekenweek
Nu is de Kinderboekenweek voorbij. Het is ook (bijna) herfstvakantie. Niemand denkt meer na over de Kinderboekenweek en na de herfstvakantie gaan we weer over op de orde van de dag… Of toch niet?
Ik heb wat tips voor je om toch het hele jaar door lekker bezig te zijn met de activiteiten zoals in de Kinderboekenweek. Want net als kerstmis mag ook dat het hele jaar gewoon doorgaan!
1. Mini leeslessen!
Het geven van een mini leesles is zoiets kleins en fijns dat dat het hele jaar door heel goed kan. Het kost je per keer dat je er een wilt geven maar 2 x 5 minuten lestijd. Dat kan al 1 x per week, maar mag ook zeker 2, 3, 4 of 5 x per week!
En hoe doe je dat nou? In mijn gratis e-book Aan de slag met mini leeslessen leg ik je beknopt uit hoe je mini leeslessen kunt geven.
Ben je juist al bekend met de basis? Dan kan ik je mijn e-books mini leeslessen aanraden, op die manier heb je voldoende inspiratie voor het hele jaar rond.
2. Praten over boeken
Dat de Kinderboekenweek achter de rug is, wil niet zeggen dat je niet meer kan praten over boeken. Pak 1 x per week eens een (onbekend) boek uit de schoolbieb. Laat de cover zien en vraag wie het boek wil lezen? Lees vervolgens de achterkant voor. Wie willen het boek nu lezen? En als klap op de vuurpijl lees je de eerste paar bladzijden/het eerste hoofdstuk voor. Zijn er nog meer kinderen die het nu willen lezen?
3. Kinderboekenbudget
Is er dit jaar nog budget over? En vooral: welk budget is er voor volgend kalenderjaar vastgesteld? De budgetbesprekingen staan meestal in oktober of november gepland. Dus zorg ervoor dat jij (of een collega) regelt dat er kinderboekenbudget is voor jouw school.
Zelf heb ik al verschillende lijsten met titels die wij aangeschaft hebben of nog willen aanschaffen. Dus zoek je nog inspiratie om je budget op te maken? Mail me gerust en ik stuur de lijsten naar je door.
4. Boeken bij speciale dagen
Graag wil ik je het themaboek Speciale dagen van Halloween tot oud en nieuw voor de onderbouw (groep 1-2 en eventueel 3) tippen. Het e-book bevat maar liefst 42 kantjes met inspiratie om met de feesten in oktober, november en december aan de slag te gaan. Onder andere Halloween (31 oktober), Allerheiligen (1 november), Allerzielen (2 november), Dia de los Muertos (1 en 2 november), Divali (oktober/november), Sint Maarten (11 november), Thanksgiving (4de donderdag november), Sinterklaas (5 december), Chanoeka (8 dagen in november/december), Kerst (25 en 26 december) en oud en nieuw (31 december en 1 januari).
5. Close Reading bij speciale dagen
Ook met lessen Close Reading zorg je ervoor dat boeken een blijvende plek krijgen in jouw onderwijs. Op de website vind je verschillende e-books met tal van uitgewerkte lessen. Zo hebben we ook diverse e-books vol met inspiratie zodat je het hele jaar rond lessen kunt geven. Klik hier om een kijkje te nemen.
6. Leesplezier het hele jaar door
Zoals ik het hele jaar door naar kerstmuziek luister, kunnen jullie nu ook het gehele jaar door activiteiten op leesgebied in inplannen! Dat kan zeker met deze 40+ activiteiten vol leespiratie.
Uiteraard blijf ik je verder op kinderboekenjuf.nl volop leespireren.