Kriebels in de buik, aftellen naar die ene maandag; de scholen gaan weer beginnen! Als leerkracht ben je daarvoor al volop bezig met de voorbereidingen. Een mooi moment om even kritisch te kijken naar het boekenaanbod op school. In dit blog geef ik je tips om dat boekenaanbod goed aan te pakken.
– Boekenaanbod op school –
Mijn voorbereidingen
Voor veel leerkrachten staat de eerste startweek in het teken van een klas inrichten. Zelf ben ik juist druk met het meedenken met scholen om hun leesonderwijs vorm te geven.
Als moeder en Kinderboekenjuf ben ik erg betrokken bij de school van mijn kinderen. Ik heb daarom ook aangeboden de nieuwste boeken te blijven verzamelen voor ze, zodat als er budget is, er een mooie lijst klaarligt met titels die aangeschaft kunnen worden.
Mocht jij geholpen zijn met de lijst met titels die ik steeds samenstel, mail gerust naar info@kinderboekenjuf.nl zodat ik hem met je kan delen.
Boekenaanbod op school
Het aanwezig zijn van een goed boekenaanbod is zo enorm belangrijk. Kinderen hebben namelijk keuze nodig. Wellicht ken je het wel als je naar een kleine of naar een grote supermarkt gaat. Soms is het aanbod in de grote supermarkt zo verfrissend, ontdek je nieuwe dingen en kom je dingen tegen waar je al lang niet meer aan gedacht had. Ik had dat laatst nog toen ik onze plaatselijke supermarkt verruilde voor een enorme Albert Heijn. Daar ontdekte ik ontbijtgranen die ik anders nooit had gezien. Uiteraard zal het soms ook overweldigend zijn en dan zou een beetje hulp toch wel heel erg fijn zijn.
Wist je dat het zo ook werkt het met kinderboeken? Alleen is het grote verschil met de boodschappen vooral dat je niet wekelijks hetzelfde nodig hebt maar juist iets anders wilt. En dan is die grote supermarkt toch wel een fijnere plek om naartoe te gaan. Juist daarom is een uitgebreid aanbod aan kinderboeken echt een aanrader. Op deze manier kunnen kinderen wekelijks iets nieuws proeven i.p.v. hetzelfde eten.
Tips voor een uitgebreid boekenaanbod op school
• Zorg voor zeker 7 of meer boeken per kind, zo hebben kinderen voldoende te kiezen. Deel daarnaast de bibliotheek fijn in. Ik ga zelf voor AVI-Start, AVI-M3, AVI-E3. Deze boeken vormen samen de E boeken. AVI-M4 t/m AVI-E5 en dus boeken voor groep 4 en 5 vallen onder A boeken. Alle boeken erna zet ik bij de B boeken, tenzij ze aangeschreven staan als 12+ dan sticker ik ze onder C. Deze boeken zijn alleen geschikt voor kinderen in groep 8 vanwege het onderwerp.
• Naast de verdeling op niveau ga ik ook voor een verdeling op genre. Dit houdt concreet in dat binnen de E boeken de AVI-start apart ingedeeld staat op genre, net zoals de AVI-M3 en AVI-E3. Ook de A-boeken staan op hun planken ingedeeld op genre en dat geldt ook voor de B-boeken en C-boeken.
• Zorg dat oude of kapotte en versleten boeken vervangen of weggegooid worden. Je mag de norm van 10, maximaal 15 jaar aanhouden. Is het een goed boek zoals Matilda? Koop dan een nieuwere uitgave. Ik weet dat het soms lastig is om in te schatten of een boek echt kapot en versleten is, zeker als de gehele bibliotheek verouderd is. Mijn maatstaf is: vergeeld, geplakt, gescheurd of loshangend kan sowieso weg/vervangen worden.
Als leerkracht je kennis van het boekenaanbod vergroten
Ik vind het als Kinderboekenjuf zo enorm belangrijk dat leerkrachten op de hoogte zijn van de normen voor een goed boek. In mijn online cursus Mini leeslessen van A tot Z zit zelfs een module waarin je mijn interview met Merel van Leesvink kunt bekijken zodat je als leerkracht ook een beeld hebt van een kwalitatief goede schoolbieb.
Meer tips voor het boekenaanbod op school
- Blijf op de hoogte van de nieuwste kinderboeken door regelmatig op Kinderboekenjuf.nl te kijken.
- Schrijf je in voor nieuwsbrieven van uitgeverijen zodat je op de hoogte blijft. Sommige uitgeverijen hebben zelfs een leerkrachten nieuwsbrief.
- Volg interessante mensen die veel delen op gebied van leesonderwijs op social media, te beginnen met Kinderboekenjuf.nl 😉