De Schoolschrijver is een stichting die zich inzet voor het vergroten van de lees- en schrijfvaardigheid van basisschoolkinderen. Haar mooie missie: ieder kind taalsterk. Speciaal voor de Kinderboekenweek 2023 hebben zij een nieuw lesprogramma ontwikkeld: ‘Superik’. Daarover én meer over De Schoolschrijver en hun maandprogramma, vertel ik je graag in dit blog.
– De Schoolschrijver –
Wat is De Schoolschrijver?
De Schoolschrijver ontwikkelt motiverende en duurzame lesprogramma’s voor basisschoolkinderen in groep 3 t/m 8 met als doel om de lees- en schrijfvaardigheid te vergroten. Dit doen zij door bekende kinderboekenschrijvers (Schoolschrijvers) tijdens de lessen in te zetten als gids en motivator. Ze bieden structurele lesprogramma’s en korte interventies zoals een maandprogramma waarmee je je lees- en schrijfonderwijs boost.
‘De lessen zorgen bij kinderen voor een grotere woordenschat, meer leesmotivatie en meer zelfvertrouwen bij lezen en schrijven.’
Bron: De Schoolschrijver
De lessen van De Schoolschrijver zijn online, via hun leerplatform te volgen en in iedere les zit een video van een kinderboekenschrijver. Denk hierbij aan Sanne Rooseboom, Jozua Douglas en Pieter Koolwijk. Deze schrijvers maken de kinderen enthousiast, leren de kinderen hoe je een verhaal vertelt en ze geven veel praktische voorbeelden en lees- en schrijftips. Ook introduceren de schrijvers in de video’s nieuwe boektitels en dan niet alleen hun eigen boeken, maar ook boeken die ze juist aanraden en die door andere schrijvers geschreven zijn. Daarnaast vertellen ze de kinderen welke boeken er zijn, waar je die boeken kunt vinden en helpen ze kinderen hun eigen leesvoorkeur te ontwikkelen. Lees meer over de aanpak van De Schoolschrijver.
In deze video vertelt Schoolschrijver Aby Hartog over het maandprogramma Taalkabaal:
Hoe werkt De Schoolschrijver-maand?
Met een maandprogramma van De Schoolschrijver ga je 5 tot 7 weken aan de slag met de digibordlessen en lesopdrachten. In iedere digibordles zitten video’s van bekende schrijvers. De schrijvers praten tegen de kinderen, geven de kinderen simpele adviezen zoals Joke van Leeuwen die vertelt dat je ook zelf regels mag bedenken voor het schrijven van een gedicht. De schrijvers lezen ter inspiratie ook voor uit verschillende boeken. Daarna kan de leerkracht samen met de kinderen aan de slag met de lees- en schrijfopdrachten die in de digibordles worden aangeboden.
De Schoolschrijver heeft in totaal 9 verschillende maandprogramma’s. De programma’s zijn makkelijk te implementeren in de bestaande lessen en sluiten goed aan bij bekende schoolthema’s zoals de Kinderboekenweek en de Voorleesdagen. Een maandprogramma bestaat uit 4 tot 6 interactieve digibordlessen, waarmee jullie aan de slag kunnen. Voor groep 5-6 en groep 7-8 zijn dit 4 lessen van 60 minuten. Voor groep 3-4 zijn dit juist 6 lessen van 30 minuten. Als leerkracht krijg je er een handleiding bij en kun je werkbladen downloaden om de les te ondersteunen. Heel fijn is het dat je ook een boekenlijst ontvangt, zodat je weet welke boeken jullie aanwezig willen hebben in de klas of op school.
De Schoolschrijver maand is volledig digitaal. Maar als extra optie is er de mogelijkheid om een Schoolschrijver (kinderboekenschrijver) live in de klas uit te nodigen (tegen een vergoeding uiteraard). Hierdoor kun je het maandprogramma feestelijk afsluiten en geef je de lessen nog meer diepgang. Tijdens een live bezoek van een schrijver kunnen de kinderen al hun vragen stellen en blikt de schrijver terug op het programma; wat hebben de kinderen geleerd? En wat vonden ze leuk? Een belangrijk onderdeel van deze les is ook een schrijfopdracht. De schrijver begeleidt de kinderen tijdens het schrijven. Nieuwsgierig geworden? Meld je aan voor een gratis proefles.
Lees alles over De Schoolschrijver-maand kosten.
Waarom zou je voor een maandprogramma kiezen? Dat vertelt Maren Stoffels je samen met een van haar scholen in deze video:
‘Met een maandprogramma van De Schoolschrijver verbeter je in een paar lessen het lezen en schrijven van je klas en het taalplezier van je leerlingen. Bovendien krijg je als leerkracht zelf nieuwe ideeën voor inspirerende lesopdrachten. De digibordlessen en live lessen met bekende kinderboekenschrijvers zorgen voor een betere woordenschat, meer leesmotivatie en meer zelfvertrouwen bij lezen en schrijven. Vervang een paar stellessen door een maandprogramma en je kunt na een korte voorbereiding aan de slag.‘
Bron: De Schoolschrijver
De Schoolschrijver kinderboekenweek
De Kinderboekenweek staat na de zomervakantie al snel voor de deur, bereid je daarom alvast goed voor en maak van de Kinderboekenweek 2023 een KinderboekenMAAND! Maak de Kinderboekenweek 2023 onvergetelijk met een van de 9 maandprogramma’s van De Schoolschrijver. Lees meer over de verschillende maandprogramma’s voor de diverse groepen.
Speciaal voor de Kinderboekenweek heeft De Schoolschrijver voor groep 5-8 het nieuwe maandprogramma ‘Superik’ ontwikkeld, passend bij het Kinderboekenweekthema van 2023 ‘Bij mij thuis’.
In Superik onderzoeken kinderen wie zij zelf zijn (bijvoorbeeld karakter, uiterlijk, familie en vrienden). En hoe maak je van jezelf een geweldig personage? Ze verwerken hun persoonlijke kenmerken in het personage dat zij bedenken voor hun eigen fantasieverhaal. Kinderboekenschrijvers Stine Jensen, Najiba Abdellaoui en Iven Cugogham vertellen wie zij zelf zijn en hoe zij dit verwerken in hun verhalen.
Naast Superik zijn er nog acht andere inspirerende en motiverende maandprogramma’s lezen en schrijven schoolbreed beschikbaar voor groep 3 tot en met 8, zoals Schrijfgeheimen, Van kop tot staart of Op boekenreis.
Lees meer over De Schoolschrijver-maand tijdens de Kinderboekenweek. Meer weten? Meld je dan nu aan voor een gratis sneak preview.
De Schoolschrijver persoonlijk in de klas?
Extra leuk is het dat je De Schoolschrijver ook de klas in kunt halen. Hiervoor kun je een schrijver boeken bij je bestelling van het maandprogramma, daar zijn kosten aan verbonden. De Schoolschrijver komt dan als 5e of 7e les langs en sluit het maandprogramma met jullie af.
‘Schoolschrijvers (kinderboekenschrijvers) hebben een belangrijke rol in onze lesprogramma’s – in de lesvideo’s in de digibordlessen – als gids en motivator. Ze geven de allerleukste lees- en schrijflessen, lezen voor uit hun favoriete boeken en zetten aan tot betekenisvolle gesprekken over boeken en rijke teksten. Zij leren de kinderen hoe je een verhaal vertelt en ze laten zien welke boeken er zijn, waar je die vindt en welke boeken bij hen passen. Zo helpen zij de leerlingen een eigen leesvoorkeur te ontwikkelen.’
Bron: De Schoolschrijver
Tip: Wil je graag een live schrijver in de klas? Boek op tijd! Schrijvers hebben (zeker rondom de Kinderboekenweek) een agenda die snel volloopt.
Review De Schoolschrijver-maand
De Schoolschrijver-maand is een fijn digitaal lesprogramma waar je als leerkracht met je klas of als school mee aan de slag wilt gaan als je lezen en schrijven een boost wilt geven. Met de Schoolschrijver-opdrachten krijg je kinderen aan het schrijven en het praten over de door hen geschreven verhalen. Na het inloggen vind je als leerkracht alles wat je nodig hebt in de online omgeving. Je klikt op het maandprogramma dat jullie aangeschaft hebben en kunt aan de slag.
Als je het maandprogramma koopt, geef je een startdatum aan. Twee weken voor de startdatum krijg je toegang tot het online leerplatform. Als leerkracht kun je dan starten met de voorbereiding van de lessen. Je start eerst met het lezen van de handleiding en je bekijkt de introductievideo. In de video wordt het programma door een schrijver op een inspirerende manier geïntroduceerd, passend bij de doelgroep. Vervolgens kun je aan de slag met het lesprogramma in de klas en volgen alle stappen elkaar logisch op. Zo gaan de leerlingen na het zien van een motiverende video van schrijver Joke van Leeuwen, waarin ze praktische tips geeft om te dichten, zelf aan de slag met het schrijven van een gedicht.
Als leerkracht kun je met De Schoolschrijver-maand heel fijn gebruikmaken van een Schoolschrijver die de klas enthousiasmeert. Daarna mag jij met de enthousiaste kinderen aan de slag aan de hand van een uitgebreide handleiding die je vooraf kunt bekijken. De digibordlessen helpen jou en de kinderen stap voor stap door de les heen en zetten de kinderen op een interactieve manier aan het werk. Het doel bij de opdrachten is dat de kinderen aan de slag gaan met taal (spreken, lezen en schrijven).
Je kunt ervoor kiezen het maandprogramma af te sluiten door de schrijver de klas in te halen. Je voegt hierdoor een extra les toe. Het grote voordeel aan de schrijver na zo’n programma uitnodigen is dat het bezoek al leeft bij de kinderen. De kinderen hebben de schrijver al online gezien, kennisgemaakt met het werk van de schrijver en ze hebben zelf ervaring met schrijven opgedaan waar ze weer over kunnen vertellen. Ik zie namelijk wel eens schrijversbezoeken die door een school worden opgezet, maar door de leerkracht amper zijn voorbereid. Dan moet de schrijver heel hard zijn best doen om de kinderen te enthousiasmeren, terwijl als de kinderen vooraf al enthousiast zijn en de voorkennis is geactiveerd (bijvoorbeeld doordat ze een boek van die schrijver hebben gelezen) dan merk je dat op de langere termijn in je klas.
Voordelen
+ Een kant-en-klaar programma dat jou als leerkrachten de middelen geeft om met kinderen aan de slag te gaan met lees- en schrijfonderwijs.
+ De schrijver motiveert en inspireert de kinderen, dit versterkt het werk van de leerkracht.
+ Met een maandprogramma biedt je een afgerond geheel aan, waarna kinderen een eindproduct hebben om trots op te zijn.
+ De online omgeving is gemakkelijk toegankelijk en voorzien van alles wat de leerkracht nodig heeft.
Dit blog betreft een betaalde samenwerking waarin ik mijn eigen ervaringen met deze dienst beschrijf.