Dyslexie-boekentips voor kinderen

[DOOR MANDY] Lezen als je dyslexie hebt. Het kost al veel moeite om kinderen tegenwoordig aan het lezen te krijgen, laat staan als ze ook nog eens dyslexie hebben. In dit blog geef ik meerdere tips over boeken die gericht zijn op kinderen met dyslexie. Zowel het leren begrijpen van dyslexie en het omgaan met dyslexie, maar ook boeken die speciaal gemaakt zijn voor kinderen met dyslexie.
– Dyslexie-boekentips voor kinderen –

Header blog Dyslexie-boekentips voor kinderen

Voor kinderen met dyslexie is het fijn om boeken te hebben die bij hen aansluiten. Boeken die technisch op een ander niveau zijn dan het inhoudelijke niveau. Maar ook boeken met het dyslexie lettertype. Daarnaast zijn er ook tal van mogelijkheden qua hulpmiddelen om digitaal te lezen, waardoor veel boeken toegankelijker worden. Maar welke boeken zijn nu echte aanraders? Dat lees je in dit blog.

Dyslexie lettertype

In mijn vorige blog schreef ik al over het dyslexie lettertype. Maar welke boeken zijn nou speciaal met dit dyslexie lettertype geschreven? Als een kind graag leest op een e-reader, dan is het helemaal makkelijk. Het dyslexie lettertype kan je hier namelijk gewoon op instellen. Ik vind het als leerkracht met dyslexie zelf erg prettig lezen. Meer informatie over dit lettertype vind je op deze website.

Sinds 2013 werkt uitgeverij dyslexion aan het uitgeven van boeken met het dyslexie lettertype. Dit zijn de ‘gewone’ boeken, maar dan in het dyslexie lettertype. Denk hierbij aan boeken als superjuffie, Boy 7, maar ook verschillende boeken van Carry Slee.

Dyslexie boekentips

Er zijn verschillende boekenseries die speciaal zijn geschreven voor kinderen met dyslexie. Zeg nou zelf… boeken op het niveau van groep 4 lezen, terwijl je in groep 6 of hoger zit, is echt niet leuk! Zo is er bijvoorbeeld de zoeklicht serie. De boeken zijn technisch makkelijker, maar sluiten aan bij de  belevingswereld van wat oudere kinderen. Er zijn er vrij veel van, over verschillende onderwerpen. Zo is er bijvoorbeeld ook een zoeklichtboek die over een jongen gaat die mee wil doen aan een BMX-toernooi, maar die zich niet kan inschrijven door zijn dyslexie. Vervolgens komt hij erachter dat hij op Einstein lijkt, want Einstein had natuurlijk ook dyslexie. Lees meer boeken uit de zoeklichtserie.

Er zijn ook wat grappigere boeken, zoals: Heksie, heks in de klas. Dit is een boek dat gaat over een heksje die niet goed kan lezen en daardoor steeds verkeerde dingen tovert. Toch best onhandig als je bezemsteel in een koe wordt omgetoverd, doordat je het fout leest. Met dit boek leren kinderen dat het niet alleen vervelend is, maar dat het ook gewoon grappig kan zijn als je af en toe iets fout leest of spelt.

Andere tips:

  • Geronimo Stilton: De Wakkere Muis heeft een aantal boeken van Geronimo Stilton uitgegeven speciaal voor kinderen met dyslexie. Je herkent deze boeken een de ML links onderaan op de voorkant van het boek.
  • De kokkel-reeks: Een serie boeken van Uitgeverij inktvis die zijn geschreven door onder andere Selma Noort en Dolf Verroen. Deze serie bestaat uit boeken die meer plaatjes bevatten, de woord- en zinlengte is korter, maar het belevingsniveau is wel voor oudere kinderen.
  • Zoeklicht dyslexie: Uitgeverij Zwijsen bracht een serie met kinderboeken uit die passen bij de belevingswereld van kinderen uit de midden- en onderbouw, maar die qua leesniveau passen bij AVI E3 t/m E5
  • Makkelijk en leuk: Deze serie van uitgeverij Zwijsen bevat boeken die goed te lezen zijn voor kinderen die lezen moeilijk vinden. De boeken zijn geschreven op AVI M4 en M5 en sluiten aan op de belevingswereld van kinderen uit de bovenbouw.
  • Billy Bones’ bazen: Uitgeverij Billy Bones geeft een serie uit die erop is gericht het zelf lezen te bevorderen en om van ieder kind een gemotiveerde lezer te maken. Hoewel deze serie vooral geschreven is voor de kinderen vanaf 7 jaar, slaan de thema’s ook aan bij de kinderen in groep 5, 6 en 7.

Boeken over dyslexie

Er zijn meer boeken die uitleg geven aan zowel kinderen als verzorgers wat dyslexie is, zoals het boek: Nu weet ik eindelijk wat dyslexie is! van Chantal Engbers. In dit boek legt ze op het een eenvoudige manier uit wat het nu precies inhoudt en welke invloed het kan hebben in het dagelijks leven.

Een perfect boek dat duidelijkheid geeft over dyslexie en hoe je als kind hiermee om kan gaan is: De dyslexie survivalgids. In dit boek wordt in kindertaal uitgelegd wat dyslexie is, tips over hoe je ermee om kunt gaan, maar ook wat luchtig mopjes en quizzen. Sterk aan dit boek vind ik dat er ook over gevoelens gepraat wordt. Schaamte, zelfvertrouwen en echt geen zin meer hebben, omdat je het gewoon moeilijk vindt.

Digitaal lezen

Digitaal kan je tegenwoordig veel gebruik maken van verschillende tools. Zo zijn er websites waar je boeken, gratis via de bibliotheek, kunt lezen. Denk hierbij aan:

Ook kan je digitaal boeken (mee)luisteren. Dit kan je doen via Bontekoe. Je kunt hierbij je boek aan de achterkant scannen en dan wordt het boek voorgelezen. Aan jou de keus of je het luistert of meeluistert. Ook Superboek maakt het lezen makkelijker. Zij hebben luisterboeken, boeken met jumboletters en zelfs boeken in braille. Die laatste heb je natuurlijk niet nodig als je dyslexie hebt, maar toch gaaf om te weten.

Makkelijk lezen

Een aantal instanties hebben samen de Tip25 uitgebracht. Deze jaarlijks uitgebrachte tiplijst bestaat uit boeken die makkelijk(er) te lezen zijn. De boeken zijn spannend, grappig, maar hier staan dus ook makkelijk-lezen boeken in. Zo staat er in 2022 bijvoorbeeld het boek van Anne Frank in.

Op zoek naar meer informatie over dyslexie? Over mijn ervaring als leerkracht met dyslexie en de mogelijke hulp voor leerlingen met dyslexie schreef ik ook nog andere blogs:

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen

Winkelwagen