Gouden weken met boeken

[DOOR SANDRA] De eerste weken van het schooljaar waarin de groep gevormd wordt, worden de gouden weken genoemd. Dit is het moment om elkaar te leren kennen en een fijne sfeer in de klas te creëren. In dit blog geef ik je een aantal ideeën om met boeken aan de slag te gaan. 
– Gouden weken met boeken –

Header blog Gouden weken met boeken

Gouden weken

Bij de start van het nieuwe schooljaar komt een (nieuwe) groep kinderen samen met de leerkracht. Dit is het moment dat ze met elkaar kennismaken en elkaar beter leren kennen. In groepen die elkaar goed kennen, duurt deze fase soms maar één dag. In groepen die nog geen gezamenlijke geschiedenis hebben, kan deze periode langer duren.

Kinderen hebben de behoefte om bij de groep te horen. Ze willen met elkaar en de leerkracht(en) kennismaken. Ze willen weten of ze zichzelf kunnen zijn en welk gedrag er wel/niet geaccepteerd wordt. Daarnaast oriënteren ze ook op de nieuwe omgeving: een nieuwe klas, een nieuw plekje in de klas en nieuwe regels/afspraken. Dat is voor iedereen even wennen! De eerste weken zijn belangrijk voor het creëren van een fijne sfeer in de klas waar je een schooljaar lang plezier van kunt hebben en worden daarom de gouden weken genoemd. Een goede basis leggen om tot ontwikkeling te kunnen komen.

Gouden weken met boeken

In (bijna) elke klas worden boeken voorgelezen of worden kinderen uitgenodigd tot het zelf lezen van verhalen. In het samenstellen van een boekenaanbod kun je richten op boeken over kennismaken, vriendschap, gevoelens, school en familie. De verschillende thema’s kunnen een uitgangspunt vormen voor gesprekken in de klas. Gesprekken die uitnodigen om elkaar beter te leren kennen, om de leer- en of leefomgeving te ontdekken en kinderen het gevoel geven erbij te horen. In dit blog geef ik je 13 boekentips om tijdens de gouden weken mee aan de slag te gaan.

1. De moedhoed

De Moedhoed

De start van het schooljaar is voor veel kinderen spannend, sommige kinderen zijn zelfs een beetje bang. In dit verhaal is Mees bang voor alles. Bang voor een hond, bang voor enge schaduwen en bang voor geluiden onder zijn bed. De opa van Mees heeft een oplossing: De Moedhoed en dat helpt! Achter in het boek staat een beschrijving om zelf een Moedhoed te maken. De moedhoed is geschikt vanaf groep 1/2.

2. Mag ik meedoen?

Mag ik meedoen?

Vrienden maken is niet altijd gemakkelijk en dat laat Eend in dit boek zien! Bij de Leeuwenclub mogen alleen leden die kunnen brullen. De Slangenclub zoekt alleen leden die kunnen sissen en bij de Olifantenclub mogen alleen leden met een geheugen als een olifant! Gelukkig heeft Eend de oplossing: een club voor iedereen! Mag ik meedoen? is geschikt vanaf groep 1/2.

3. SuperFinn en zijn cape

SuperFinn en zijn cape

Een boek over op jezelf vertrouwen. SuperFinn kan dat alleen met zijn cape. Dan durft hij alles: klimmen in hoge bomen, voetballen met grote jongens, hoge torens bouwen en fietsen op een grote fiets. Maar… heb je daadwerkelijk een cape nodig om moeilijke dingen te proberen of kun je dit ook zonder cape? Superfinn en zijn cape is geschikt vanaf groep 1/2.

4. Word nooit groot

Cover Word nooit groot

Kinderen willen graag bij de groep horen en kunnen daardoor het eigen gedrag aanpassen. Word nooit groot is een mooi boek om kinderen te stimuleren zichzelf te zijn. Ieder kind een plekje gunnen waarin ze geaccepteerd worden. Word nooit groot is geschikt vanaf groep 3/4.

5.  De Boebalas

Cover De Boebalas

In een groep komen verschillende culturen samen. De Boebalas geeft een kijkje in de Ghanese cultuur. De kinderen in dit verhaal willen fufu met okrasoep liever niet proeven. Oma roept de hulp van de Boebalas in om samen op proefavontuur te gaan. Dit boek is een mooie aanleiding om met kinderen in gesprek te gaan over verschillende culturen. Tijdens de Nationale Voorleesdagen, van 22 januari tot 1 februari 2025, maakt dit boek deel uit van de prentenboeken top 10! De Boebalas is geschikt vanaf groep 3/4.

6. Dit gebeurde allemaal echt

Cover Dit gebeurde allemaal echt

Cees wil lekker gaan lezen, maar dat lukt niet omdat ze last heeft van omgevingsgeluiden. Een hard pratende buurvrouw, de apparaten van de buurman en nog meer mensen in de omgeving gaan herrie maken. In een klas zijn ook veel geluiden en moet je met elkaar rekening houden. Dit boek kan een mooie aanleiding zijn om daarover in gesprek te gaan. Dit gebeurde allemaal echt is geschikt vanaf groep 3/4.

7. Pesten in perspectief

Cover Pesten in perspectief

Pesten in perspectief is een boekenserie waarin je vanuit verschillende rollen naar het pesten kijkt: het kind dat gepest wordt, degene die pest en de meeloper. De boeken Stoer! Raar! en Bang! Spreken tot de verbeelding en maken het goed mogelijk om je te verplaatsen in de ideeën en gevoelens van de personages. Achter in het boek staan toelichtingen en reflectievragen die je tijdens het lezen kunt stellen. De boeken Stoer!, Raar! en Bang! van Pesten in perspectief zijn geschikt vanaf groep 5.

8. Gangsterschool

Gangsterschool

Gangsterschool is geen normale school, maar een school vol criminelen! Al de eerste schooldag is er een overval en de nachtelijke ijswaterdoop! Milly en Charlie dompelen zich onder in het criminele schoolleven. Zou het ook hen lukken om hun criminele talenten te ontdekken? Een boek waarin het uitgangspunt is om het slechtste in je naar boven te halen! Dit boek laat zien dat niet iedereen overal goed in is, zelfs niet in slecht zijn! In het blog zijn zeven lesideeën beschreven om tijdens de gouden weken mee aan de slag te gaan. Gangsterschool is geschikt vanaf groep 6

9. Overleven op drakeneiland

overleven op drakeneiland

Kinderen die zich in Nederland misdragen worden naar drakeneiland gestuurd. Het eiland zit vol met kinderen die allemaal zijn verbannen. Ook Mark wordt naar het eiland gestuurd en dat is voor hem behoorlijk wennen. De kinderen op het eiland hebben samen regels opgesteld waarbij eerlijkheid en een goede omgang met elkaar belangrijk zijn. Wanneer je de regels overtreedt, word je teruggestuurd naar Nederland en dat wil je echt niet! Dit boek is een mooi uitgangspunt om regels en afspraken bespreekbaar te maken. In het blog lees je meer over het spel Terra Nova waarin kinderen in gesprek gaan over lastige thema’s uit de samenleving, klassentaken, klassenregels en een stelopdracht. Overleven op drakeneiland is geschikt vanaf groep 6.

10. Super normaal

Super Normaal

Murph is een hele gewone jongen, Super normaal. Wanneer hij in een nieuwe omgeving gaat wonen en alle scholen geen plek voor hem hebben, smeekt Murphs moeder om hem aan te nemen bij een school voor kinderen met gaven. Een leuk boek om te kijken naar (eigen) kwaliteiten. Vanuit dit boek is het goed mogelijk om een klassenthema over Superhelden in te zetten. In het blog is daar veel inspiratie voor te vinden, zoals dagritmekaarten, boekenleggers, bewerkbare naamkaarten en meer. Super normaal is geschikt vanaf groep 6.

11. Like me!

Cover Like me!

Zilver begint op een nieuwe school in de brugklas. Ze heeft er zin in, maar het is ook wel spannend. De eerste dag zijn er allerlei kennismakingsspelletjes en ze wisselt telefoonnummers uit met klasgenootjes. Zilver post een bericht op Instagram en hoopt op likes, maar krijgt allerlei vervelende reacties. Like me! Is een boek waarmee je de gevolgen van (online) gedrag bespreekbaar kunt maken. Like me! is geschikt vanaf groep 7/8.

12. Ik ben Vincent en ik ben niet bang

Vincent wordt gepest op school en voelt zich daar niet veilig. Een aangrijpend boek met de thema’s pesten, vriendschap en vertrouwen. Dit boek is een mooie aanleiding voor een gesprek met de boodschap: praat met volwassenen over de dingen die je meemaakt, ook als je ze niet prettig vindt. Ik ben Vincent en ik ben niet bang is geschikt vanaf groep 7/8.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen

Winkelwagen