‘Al snel bleek dat enkel de Greenscreenbox niet voldoende was als oplossing. Er waren lessen nodig om leraren te laten zien hoe de Greenscreenbox ingezet kan worden in de les.‘
– Greenscreenbox –
Dit product is geschikt voor de gehele basisschool.
Wat is de Greenscreenbox?
De Greenscreenbox is letterlijk wat je schrijft; een Greenscreen-box. Het is een box die je als een soort podium in elkaar kunt zetten. In deze ‘box’ kun je optredens, rollenspellen, beeldmateriaal verzorgen met behulp van een greenscreen.
‘DE GREENSCREEN-TECHNIEK staat ook wel bekend als ‘chromakey techniek’. Een app of software verandert alles wat groen is (dus ook de achtergrond) door een achtergrond naar keuze. Zo kun je allerlei trucs toepassen en een foto of video maken.’
Ik ontving een Greenscreenbox om te testen en vooral om te kijken hoe deze techniek in te zetten is aan de hand van (prenten)boeken.
Hoe verging het in elkaar zetten van de Greenscreenbox me?
Ik ontving een grote, platte doos van ongeveer 1m2. Daarin zat de Greenscreenbox compact en zorgvuldig verpakt. Na het uitpakken begon ik met het bestuderen van de handleiding. De handleiding is qua plaatjes vergelijkbaar met een handleiding van Ikea, toch lukt het mij altijd om iets verkeerd te doen. Zo draaide ik de buitenste palen verkeerdom erop, hierdoor zie ik de schroefgaten aan de voorkant in plaats van aan de achterkant (dit was gelukkig niet storend voor het beeld). Het achterscherm op de juiste plek krijgen was een pittig klusje en daar had ik een extra paar handen voor nodig, maar ook dat is gelukt. Mijn man heeft hem later opnieuw in elkaar gezet en nu zit er super in elkaar. Ik gok dat dit stukje review meer over mij zegt dan over het Greenscreen haha. Verder is het een mooie Greenscreenbox met gedegen en stevig materiaal, dit maakt het goed bruikbaar in het onderwijs.
Als ‘tip van flip’ kan ik je aanraden om zelf voor visdraad of de juiste kleur groene wol te zorgen, dit kan een aanvulling zijn op de handige Toolblox die je bij de Greenscreenbox kunt bestellen. In deze Toolblox zitten namelijk blokjes en stokken welke je kunt gebruiken om diepte, hoogte of bijvoorbeeld muren toe te voegen (denk aan Coco die tegen een boom aan vliegt in Coco kan het). Met plakband en stokjes kwam ik al een heel eind, maar met visdraad of groene wol kun je de figuren van bovenaf ook laten ‘vliegen’ en dat geeft een extra dimensie aan wat je wilt uitbeelden (zie de video hieronder). En nog een andere tip is dat het fijn is als je tablet zelfstandig kan staan. De tablet die ik heb, blijft niet zelfstandig staan dus ik had een stapel boeken nodig om dit voor elkaar te krijgen. Genoeg boeken in huis overigens, dus ik kon aan de slag met het filmen!
Aan de slag met het lesmateriaal bij (prenten)boeken
Nadat ik alles ingesteld had, ben ik aan de slag gegaan met de Greenscreenbox-app. Deze is via internet te bezoeken en hoef je niet apart te downloaden. Na het aanmaken van de inloggegevens kon ik meteen aan de slag. Op mijn laptop had ik de bestanden staan, deze stonden niet op de tablet. Uiteraard lukte het me wel om de standaard achtergronden of zelf gedownloade bestanden op de tablet toe te voegen als achtergrond.
Het was daarna even puzzelen hoe ik de Toolblox het best in kan zetten. Er zijn allerlei blokjes en stroken. Met de figuren die ik bij de hand had was een rolletje plakband ook niet overbodig. Eerst keek ik een video met tips voor hoe je de stroken handig kunt gebruiken (super handig deze pagina vol filmpjes met tips). En al gauw maakte ik mijn eerste filmpje van Sinterklaas en Maximiliaan Modderman op een planeet, op zoek naar de daken die hier lijken te ontbreken. Mijn kids lagen dubbel van het lachen toen ik het ze liet zien. Daarna doken ze meteen zelf de Greenscreenbox in en filmpje na filmpje, met veel hilariteit, werd zo gemaakt.
Greenscreenbox en (prenten)boeken?
De Greenscreenbox is goed in te zetten bij (prenten)boeken zoals Coco kan het en Terra Ultima. We laten de kinderen vaak verhalen naspelen, en op deze manier combineer je dat met ICT-vaardigheden. Je werkt namelijk met de projecten en de greenscreenbox aan ICT-vaardigheden en digitale geletterdheid. De projecten die beschikbaar zijn via Greenscreenbox zitten vol praktische tips, lessuggesties en fijne theoretische onderbouwingen.
‘UIT ONDERZOEK BLIJKT dat muziek het leren bevordert. Muziek maakt connecties tussen verschillende delen van de hersenen. Ook bij jonge kinderen is dit van belang’.
Bij elke activiteit staan leerdoelen beschreven, hierdoor weet je precies aan welke doelen je werkt.
‘Leerdoelen van een activiteit uit het project Terra Ultima (voor de plusklas):
– Het kind denkt kritisch na over de betrouwbaarheid van een mediaboodschap: wat is waar en niet waar (fakenews herkennen);
– Het kind gebruikt de fantasie voor het samenstellen van een verzonnen reisbrochure of anti-reisbrochure;
– Het kind kan paradoxaal brainstormen.’
Inmiddels zijn er al diverse projecten vormgegeven, bekijk al het lesmateriaal.
De Greenscreenbox is een fijne basisset waarmee je flink aan de slag kan. Je hebt je greenscreen en door daar een tablet aan toe te voegen kun je uren plezier beleven. Met de projecten geef je diepgang aan je aanbod, waardoor je waardevol onderwijs vorm kunt geven. Het is aan jou en de kinderen in je klas om hier prachtige beelden mee te maken. Verzamel, knutsel en teken de materialen die jullie nodig hebben en laat deze voorwerpen een hoofdrol spelen in jullie video. Sla naderhand de materialen goed op, zodat jullie het een volgende keer er zo bij kunnen pakken.
Met dank aan Greenscreenbox voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.