Inspiratiemiddag Kwartiermakers

Studiemiddag

Op 20 april 2016 ben ik naar een inspiratiemiddag Kwartiermakers geweest. Kwartiermakers (Lees 15 minuten per dag) is vanuit Zwijsen opgericht en zij geven aan dat een kwartier lezen per dag de woordenschat en leesvaardigheid enorm vergroot.

Jan Paul Schutten

Deze inspiratiemiddag Kwartiermakers werd geopend door Jan Paul Schutten, Kinderboekenambassadeur. Hij vertelde inspirerend over Kwartiermakerswaarom lezen zo leuk en belangrijk is. Over de hele wereld zijn er allerlei kinderboekenambassadeurs. Hij vertelde over Jackie French, de kinderboekenambassadeur uit Australië, die zelf zwaar dyslectisch is en lezen haat. Juist zij zegt dat er voor ieder kind een boek is, vooral als er met zorg en aandacht gekeken wordt naar welk boek voor dit kind geschikt is.

Zelf is Jan Paul fan van informatieve boeken. Je kan op zoek naar een boek over je favoriete onderwerp, je kunt beginnen met lezen waar je wilt en je algemene kennis wordt vergroot. Je komt dingen te weten, waarvan je niet wist dat je ze wilde weten.

Jan Paul Schutten gaf ons een aantal tips:

 1. Luister en adviseer
 2. Maak nieuwsgierig
 3. Vertel verhalen
 4. Inspireer ongemerkt (tekenwedstrijd, posterwedstrijd, verkiezing: grappigste, spannendste, etc. boek, terloops scenes voorlezen, etc.)

Marion van der Meulen (Zwijsen)

Vanuit Zwijsen werd door Marian van der Meulen de theoretische achtergrond onderbouwd tijdens de inspiratiemiddag Kwartiermakers. Wist je dat een kwartier lezen per dag 1.000.000 woorden per jaar betekent? Hierdoor leren kinderen 1000 nieuwe woorden per jaar.

Marion geeft aan dat het leesonderwijs te schools is geworden, het is in allerlei soorten lezen gesplitst: technisch lezen, begrijpend lezen, woordenschatonderwijs en studerend lezen. Maar als je dit nou samen voegt en een transfer maakt naar de boeken die kinderen lezen? Dan leren ze het geleerde meteen toepassen in hun eigen boeken. Zo kun je bij begrijpend lezen vragen welke verwijswoorden ze tegen zijn gekomen. En voor de woordenschat worden vaak de woorden al uitgelegd in de tekst.Een tip was: Stel open vragen over de boeken, zoals ‘wat ben jij aan het lezen?’.

Leren lezen is net als topsport. Je moet heel veel trainen!

Workshops

KwartiermakersDe eerste workshop tijdens de inspiratiemiddag Kwartiermakers was ‘op ontdekkingstocht door kinderboekenland’, door Susanne Oosterveen. Zij gaf verschillende werkvormen voor leesbeleving. De werkvorm ‘proeven van boeken’ was voor mij al bekend, maar toch weer erg leuk om te doen. Je doet alsof de klas een restaurant is, de kinderen zitten in groepjes aan tafel en je dient een dienblad met allerlei boeken op. Hier mogen de kinderen even aan proeven. Ze kunnen over verschillende boeken die ze interessant lijken wat opschrijven. Na een tijdje draaien de dienbladen door. Uiteindelijk kiezen de kinderen een boek dat ze interessant vinden om te lezen (eventueel met wachtlijst als er meer gegadigden zijn).

De tweede workshop tijdens de inspiratiemiddag Kwartiermakers was ‘boekomslagen maken in de klas: zo doe je dat!’. Voor mij vernieuwend en erg interessant.
KwartiermakersIllustrator Daniëlle Schothorst (Blij als ik brei) liet zien hoe zij boekomslagen en illustraties maakt met behulp van tekeningen, lapjes stof, soorten papier, etc. Dit legt ze bij elkaar en daar wordt dan een foto van gemaakt. Dit opende echt mijn ogen, het wordt dus niet alleen maar getekend. De app ‘book creator’ is een goede app voor kinderen om zelf een boek te maken. Dowload de app hier in de Play Store of hier in de App Store. In 5 minuten zette ik met de kinderen een Book creater voorbeeldfilmpje in elkaar.

Ook is het leuk om de titel van een boek weg te halen, dit gaat het makkelijkste met prenten boeken. Laat de kinderen hierbij een titel bedenken. Hartstikke begrijpend lezen! Je haalt de kern uit het verhaal en vat dit samen in een titel!

Kwartiermakers boekenbingo

Kwartiermakers
Foto van www.zoislezenleuk.nl. Rechts zit ik 😉

 

De inspiratiemiddag Kwartiermakers werd afgesloten met een boekenbingo. Hier werden fragmenten voorgelezen en dan mocht je aankruisen welk soort boek het was. Deze boekenbingo is er in allerlei soorten en maten. Zelf ontwikkelde ik ook een boekenbingo voor de midden- en bovenbouw, klik hier om hier meer over te lezen.

 

 

Kwartiermakers boekenpakket

Bij deze studiemiddag hoort een boeken pakket van 10 boeken. Bij al deze boeken schrijf ik (binnenkort) mini leeslessen.

 • Ik blijf altijd bij je – Sjoerd Kuyper & Marit Törnqvist
 • Spekkie en Sproet Spion uit de lucht – Vivian den Hollander
 • Hoor jij mijn brul?- Isabel Versteeg
 • Sofie en het geheime paard – Edward van de Vendel
 • Jij bent mijn vriend – Rindert Kromhout & Jan Jutte
 • Opa vlucht – David Walliams
 • Sjakie en de chocoladefabriek – Roald Dahl
 • De winnende uittrap – Joep van Deudekom
 • De koe die in een boom klom – Gemma Merino
 • Blij als ik brei – Anke Werker & Daniëlle Schothorst

Al met al was het een geslaagde, inspirerende studiemiddag.

 

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen