Kinderboeken VR

De presentatie

Kinderboeken VROp zaterdag 1 oktober 2016 werd in boekhandel Paagman in Den Haag de eerste VR-app ‘Kinderboeken VR’ in kinderboekenland gepresenteerd door Uitgeverij Unieboek het Spectrum. Uitgeverij Unieboek heeft in samenwerking met ArtiShock.com deze app ontwikkeld. Samen met Kidsweek zijn er zes actietitels beschikbaar gesteld. Bij aanschaf van een of meer van de zes actietitels krijg je een gratis VR-bril waarmee je Kinderboeken VR kunt spelen.

Tijdens de presentatie werd uitleg gegeven over de app, speelden de schrijvers een quiz, kon je boeken laten signeren en was er taart. Kinderboekenjuf was hierbij! Bekijk de presentatie hieronder:

Kinderboekenboek VR

De app ‘Kinderboeken VR’ sluit aan bij zes verschillende boeken. Dat maakt deze app juist bijzonder. Het maakt je nieuwsgierig naar deze zes boeken. En t/m 29 december 2016 zijn deze boeken actietitels van Kidsweek en daarom voor maar €10,- per stuk te koop.

Als je de app gaat spelen, heb je een VR-bril nodig waarin je je telefoon kunt plaatsen. In dit filmpje van Unieboek Het Spectrum zie je hoe je de bril in elkaar kunt zetten. Daarnaast is het handig als je je geluid aan hebt, hierdoor snap je wat je moet doen in de app. Je begint in een slaapkamer, daar hoor je de telefoon en die vertelt je wat je moet doen. Het idee is dat de zes hoofdpersonen iets kwijt zijn. Jij als speler gaat op zoek naar de voorwerpen en brengt deze terug naar de hoofdpersonen. Je ziet een witte handje, daarmee kun je ergens op te gaan staan. Tip: Ga op een bureaustoel zitten die rond kan draaien, hierdoor voorkom je dat je valt en kun je je wel gemakkelijk ronddraaien.

Download de Kinderboeken VR-app hier in de Play store en hier in de iTunes store.

Jacques Vriens

Kinderboeken VRNa de presentatie was het tijd om boeken te laten signeren. Het boek Baron 1898 van Jacques Vriens stond al een tijd op mijn verlanglijstje, dit was de uitgelezen kans om een gesigneerd exemplaar te scoren.

Jacques Vriens is een inspirerende man. Hij is vroeger zelf ook leerkracht geweest. Hij vertelde hoe belangrijk hij leesbeleving vindt. Helaas zijn er leerkrachten die bij leesbeleving denken: ‘Oh, daar hoort weer zo’n klapper bij’. Volgens Jacques hoef je als leerkracht maar 3 dingen te doen om kinderen aan het lezen te krijgen.

  1. Je vertelt als leerkracht aan de klas: ‘Ik heb dit boek gelezen en ik vond dit een leuk/bijzonder/mooi/spannend/grappig/etc. boek omdat…’. Hierdoor heb je zo 5 kinderen die het boek ook willen lezen.
  2. Laat de voorkant zien en lees de achterkant voor. Hierdoor heb je weer 5 kinderen die het boek wel zouden willen lezen.
  3. Lees het eerste hoofdstuk voor, dan zullen nog 5 kinderen het boek willen lezen.

Ook vertelde Jacques dat hij in de jaren 70 zelf al boeken insprak, zodat kinderen die moeite hadden met lezen mee konden luisteren en lezen tegelijk. Dit ging nog met cassettebandjes. In zijn klas noemden ze het ‘de melkkoe’. Ook de goede lezers zeiden soms: ‘Meester, mogen wij ook eens aan de melkkoe?’ En na verloop van tijd zeiden de zwakke lezers: ‘Nu wil ik het zelf proberen meester.’ Luisterboeken zijn dus van alle tijden en kunnen zwakkere lezers helpen toch zelfstandig boeken te lezen.

Arend van Dam

Ook Arend van Dam was aanwezig tijdens deze presentatie. Ik heb al zijn boeken al in de kast staan en had er niet aan gedacht om een boek mee te nemen om te laten signeren. Ik heb Arend al eerder gesproken tijdens de musical van het boek Lang geleden… Vandaag vertelde Arend dat de musical Lang geleden… vanaf het najaar 2017 in zo’n 60 theaters zal verschijnen. Arend heeft zelf 3 verhalen uit het boek aangeraden welke in de musical gespeeld zouden kunnen worden. Het is nu afwachten wat van Hoorne entertainment er uiteindelijk van gaat maken.

Ook vertelde Arend dat hij druk is met de AVI-serie. Inmiddels zijn er al 5 boeken verschenen (De droom van AlbertDit ben ikAnton en de SpinHet boek van Leo en Piet en de zee). Binnenkort verschijnt het zesde deel in de serie ‘Man op de maan’. En er liggen al verschillende nieuwe ideeën, maar het is lastig om deze verhalen binnen de AVI-kaders te schrijven. Ik kijk erg uit naar de volgende delen.

Janneke Schotveld

Kinderboeken VRDe kinderen in mijn klas zijn helemaal fan van Janneke Schotveld. En deze kans om een boek te laten signeren wilde ik dan ook niet laten schieten. Daarom heb ik het nieuwste boek ‘Botje en de zeven schroefjes’ van Janneke aangeschaft. Toen ik Janneke vertelde dat vooral de meiden in mijn groep weg zijn van de boeken, vertelde Janneke dat de boeken juist ook bedoeld zijn voor jongens. En omdat de meiden zo’n fan zijn, kreeg ik voor alle 18 kinderen in mijn klas boekenleggers mee.

Vivian den Hollander

Ook Vivian den Hollander was aanwezig. Vivians boek ‘De effies aan de bal’ staat ook in de app. Vivian is vooral bekend van allerlei AVI-boeken zoals de De effies serie en De roskam serie. Daarnaast is zij ook bekend van verschillende andere boeken zoals de Spekkie en Sproet serie.

Andere kinderboekenapps:

De Kinderboeken VR-app is de eerste VR-app in kinderboekenland. Daarnaast zijn er allerlei andere apps die aansluiten bij verschillende kinderboeken zoals deze:

Heb je nog meer tips voor deze lijst? Dan hoor ik dit graag.

Kinderboeken VR
Na de Kinderboeken VR presentatie heb ik nog genoten van een heerlijke vanille latte macchiato van het restaurant in boekhandel Paagman.

Vergelijkbare artikelen