Kinderboekenbal 2019

Ook dit jaar mocht ik aanwezig zijn bij de opening van de kinderboekenweek: het kinderboekenbal.
Dit jaar voor het eerst zonder kinderen, maar een bal voor de makers.
Een heus kinderboeken-prijzen-bal.
– Kinderboekenbal 2019 –

Kinderboekenbal 2019

Kinderboekenbal 2019

Het kinderboekenbal is de aftrap van de kinderboekenweek. Er is dit jaar voor gekozen om het feest zonder kinderen te vieren. De vraag is namelijk al jaren: Is het een kinder-boekenbal of een kinderboeken-bal? Dit jaar is het in ieder geval een kinderboeken-prijzen-bal voor de makers van kinderboeken.

En prijzen, die waren er! Tijdens het kinderboekenbal werd namelijk bekend gemaakt wie de gouden griffel en het gouden penseel heeft gewonnen. Daarnaast werd ook, voor het eerst in 7 jaar tijd, de boekensleutel weer eens uitgereikt.

De boekensleutel

Boekensleutel 2019

De boekensleutel is een onregelmatige prijs, welke uitgereikt wordt aan een boek dat zowel door de griffeljury als de penseeljury aangedragen wordt. Het is een boek dat opvalt, bijzonder is en niet in een hokje te proppen is.

In 2019 werd de boekensleutel uitgereikt aan het boek Ze gaan er met je neus vandoor van Ted van Lieshout.

Bekijk ook: Ze gaan er met je neus vandoor

 

Het gouden penseel

Gouden penseel 2019De boeken die bekroond zijn met een zilveren griffel werden door Wieteke van Zeil nader toegelicht. Zij is een kunsthistoricus en heeft de illustraties met kunst vergeleken. Toen ze zichzelf voorstelde dacht ik bij mezelf: dit wordt een saaie en lange avond.

Niets was minder waar! Met veel humor, bijzondere vergelijkingen en een vlot verhaal was ik bijgespijkerd in de kunst, wist ik precies welke illustraties een zilveren griffel gewonnen hadden en welke link deze illustraties met bepaalde kunstwerken hadden.

Bekijk ook: De bromvliegzwaan

Aan het eind van de avond werd bekend gemaakt dat Yvonne Jagtenberg gewonnen had met haar illustraties in het boek Mijn wonderlijke oom.

De gouden griffel

Gouden griffel 2019Eerder dit jaar werd bekend gemaakt welke boeken een zilveren griffel gewonnen hadden. Vandaag werden deze boeken nog eens in het zonnetje gezet.

De categorie poëzie werd benadrukt door middel van spoken word, dat was erg gaaf. Twee dames gaven een voordracht van een gedicht uit de bundel, dat deden ze op een humoristische en passionele manier. De categorie informatief werd belicht door verschillende sprekers. Vooral de spreekster van De reis van Syntax Bosselman was erg bijzonder, dit was namelijk een afstammeling van Syntax zelf. Op het scherm werden de boeken ondertussen vertoond. De overige kanshebbers werden geïnterviewd door Coen Verbraak. Hierbij miste ik het de belangstelling voor de boeken zelf, deze boeken kwamen ook niet langs op het scherm.

Na een hele avond in spanning gezeten te hebben, werd bekend gemaakt dat Gideon Samson gewonnen heeft met Zeb.

Bekijk ook: De reis van Syntax Bosselman

Yentl en de Boer

De twee dames Yentl en de Boer zongen een lied, speciaal geschreven voor het kinderboekenbal, wat echt voor kippenvel zorgde. Dit lied ga ik mijn klas dit schooljaar zeker aanleren.

 

Het geschenk

Kinderboekenbal

Natuurlijk was er ook aandacht voor de makers van het kinderboekenweekgeschenk en het kinderboekenweekprentenboek. Anna Woltz, Natascha Stenvert en André Kuipers werden het podium op gevraagd en er werd kort met hen gesproken over het maken van deze boeken. Daarna mochten zij mee aftellen en werd de kinderboekenweek officieel geopend!

Ik miste hierbij vooral de aandacht voor de boeken zelf. Vorig jaar werd er voorgelezen uit het prentenboek en werd het geschenk nagespeeld. Dit jaar werd er alleen kort over gesproken. Wat mij betreft had er op zijn minst een stukje voorgelezen mogen worden!

Ik vond het wederom super om aanwezig te mogen zijn op het kinderboekenbal 2019.
Het programma zou iets kinderlijker mogen voor de mensen die zelf eigenlijk nog een (groot) kind zijn, maar verder was het fijn er inhoudelijk zoveel aandacht was voor de kanshebbers.
Ik kijk uit naar de volgende kinderboekenweek!

Zelf de bekroonde boeken aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:Andere dingen die ik dit jaar nog deed

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen