Kinderboekenweek 2022 Gi-ga-groen

De Kinderboekenweek is een jaarlijks boekenfeest, met dit jaar als thema Gi-ga-groen! De Kinderboekenweek vindt plaats van 5 oktober t/m 16 oktober 2022. Deze week staat in het teken van de natuur ontdekken via boeken.
– Kinderboekenweek 2022 Gi-ga-groen –

Header blog Kinderboekenweek 2022

Gi-ga-groen

Van de hoogste berg in Nepal tot aan het kleinste beestje onder de grond: de natuur heeft heel wat te bieden. Je hoeft niet ver te reizen om schitterende landschappen te ontdekken. Heb jij wel eens van de Brabantse Sahara gehoord? Ben je benieuwd naar het zwarte goud van de Peel of wil je oog in oog komen staan met bevers? Met 21 Nationale Parken heb je keus genoeg in Nederland!

Misschien hebben de Nederlandse landschappen geen geheimen meer voor je. Er blijft er nog een hoop te leren over de bijzondere natuurverschijnselen in andere plekken op de wereld. Droom je ervan om het Noorderlicht in het echt te zien of wil je meer weten over de regenboogberg in Peru?

Of je nu gaat voor een leesboek over een ontdekkingsreiziger of juist een informatief boek over plastic soep, in kinderboekenland zijn er genoeg Gi-ga-groene boeken. Op Kinderboekenjuf hopen wij je volop te inspireren rondom de KBW22 met kinderboeken en willen we je uitdagen naar buiten te gaan om een echte natuurheld te worden!

Welk stukje natuur is jouw favoriet?
Heb je daar ook een geschikt kinderboek bij gevonden?

Schrijf je in: https://kinderboekenjuf.webinargeek.com/haal-meer-uit-de-kinderboekenweek

Mini leeslessen bij de Kinderboekenweek 2022 Gi-ga-groen

Op Kinderboekenjuf.nl staan al verschillende boeken die goed aansluiten bij het thema van de KBW2022. Kies je voor dieren of voor boeken over de natuur en klimaat? Hieronder heb ik kinderboeken benoemd waarin natuur een vrij belangrijke rol speelt en die dus gi-ga-groen zijn!

Groep 1-2:

Groep 3-4:

Groep 5-6:

Groep 7-8:

>> Schrijf je in voor het GRATIS webinar Haal meer uit de Kinderboekenweek <<

Close Reading bij de Kinderboekenweek

Bij het thema Gi-gi-groen schreef Linda in totaal 13 lessen voor Close Reading. Voor groep 3/4 zijn er vier lessen, voor groep 5/6 zijn er vijf lessen en voor groep 7/8 zijn er vier lessen. Hiervoor zijn thematitels gebruikt, maar ook boeken die geen thematitel zijn en die wel aansluiten bij het thema. De lessen zijn te vinden in het e-book Close Reading Gi-ga-groen.

Cover Close Reading Gi-ga-groen

Thematitels Kinderboekenweek 2022

De thematitels van de Kinderboekenweek 2022 Gi-ga-groen zijn bekend.

Wat zijn thematitels? 

De thematitels zijn boeken die uitgekozen zijn door de CPNB en staan centraal tijdens de kinderboekenweek, voorheen ook wel kerntitels genoemd. Voor groep 1/2, groep 3/4, groep 5/6 en groep 7/8 zijn elk 5 gi-ga-groene kinderboeken uitgezocht. In deze boeken staat het ontdekken en beleven van de natuur centraal. Daarnaast zijn er ook Makkelijk Lezen tips te vinden. Hieronder vind je de thematitels KBW22 Gi-Ga-Groen:

Auteurs Kinderboekenweek 2022

Samen met het thema Gi-ga-groen zijn ook de auteurs van de Kinderboekenweek 2022 bekend gemaakt.

‘Met hun humoristische boeken hebben Andy Griffiths en Terry Denton heel veel kinderen het plezier van lezen laten ontdekken en daarom zijn wij vereerd dat zij het Kinderboekenweekgeschenk willen schrijven. Zo zetten we in op leesplezier voor álle kinderen.

Uiteraard zijn we ook ontzettend blij met Marije Tolman als prentenboekenmaker; zij kan als geen ander de schoonheid van de natuur vatten in haar tekeningen en past daarom perfect bij deze editie. Deze namen staan garant voor veel drukte bij de boekhandel en bibliotheek tijdens de aankomende Kinderboekenweek.’
Bron: cpnb.nl

Kinderboekenweekgeschenk

Voor de 68ste Kinderboekenweek komt er een primeur. Het Kinderboekenweekgeschenk is geschreven door de populaire auteur Andy Griffiths en illustrator Terry Denton en heet Waanzinnige Boomhutverhalen. Op Kinderboekenjuf o.a. bekend van de Waanzinnige Boomhut-serie. Het boek heet Waanzinnige Boomhutverhalen en is vertaald door Edward van de Vendel.

Waanzinnige boomhutverhalen Kinderboekenweekgeschenk 2022 Kinderboekenweek Gi-Ga-Groen
Cover Waanzinnige Boomhutverhalen
door Andy Griffiths en Terry Denton
Kinderboekenweekgeschenk KBW22 Gi-ga-groen

Prentenboek van de Kinderboekenweek 2022

Het prentenboek van de Kinderboekenweek 2022 wordt gemaakt door Marije Tolman. Haar eerdere prentenboek De boomhut werd wereldwijd goed ontvangen en is in meerdere landen bekroond. Voor de tekeningen die zij maakte bij het boek Vosje van Edward van de Vendel kreeg zij in 2019 een Zilveren Penseel. Het prentenboek dat Marije Tolman voor de KBW22 maakt heet Egalus en is tijdens de Kinderboekenweek voor €8,25 te koop bij de boekhandel.

Egalus Prentenboek van de Kinderboekenweek 2022 Kinderboekenweek Gi-Ga-Groen
Cover Egalus
door Marije Tolman
prentenboek Kinderboekenweek 2022 Gi-ga-groen

Kinderen voor kinderen

Elk jaar maakt Kinderen voor kinderen een lied bij het thema van de Kinderboekenweek. Dit jaar is dat het lied Gi-Ga-Groen en het wordt mede geschreven door kinderboekenschrijfster Janneke Schotveld.

123zing Kinderboekenweek

Muziekmethode 123zing brengt inmiddels ook elk jaar een lied uit dat aansluit bij het thema van de KBW22, dit lied is gratis te gebruiken. Voor de onderbouw komt het lied Dierentuin, voor de middenbouw Waar komen bomen vandaan? en voor de bovenbouw Gi-Ga-Groen. Bij elk liedje zijn er allerlei muzikale activiteiten te vinden. En nieuw dit jaar is dat ze een drama activiteit hebben toegevoegd!

Christelijke kinderboekenmaand

Voor het tweede jaar op rij doet de brancheorganisatie voor het christelijke boek (BCB) mee met de Kinderboekenweek. Speciaal voor de Kinderboekenweek worden er drie christelijke actieboeken uitgegeven die passen bij het thema Gi-ga-groen.

Actieboeken

Voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw worden actieboeken gemaakt.

Het prentenboek voor de onderbouw wordt gemaakt door Hanna Holwerda (Uitgeverij Columbus) en zal voor €7,25 te koop zijn tijdens de Kinderboekenweek.

Het actieboek voor de middenbouw wordt gemaakt door Lianne Biemond-Kasbergen (Uitgeverij De Banier) Dit boek zal voor €6,25 te koop zijn tijdens de Kinderboekenweek.

En het actieboek voor de bovenbouw wordt gemaakt door Evelien van Dort (KokBoekencentrum Uitgevers). Dit boek zal voor €6,25 te koop zijn tijdens de Kinderboekenweek.

De actieboeken voor de midden- en bovenbouw worden ook als luisterboek-cd uitgegeven door Uitgeverij De Toren.

Naast deze actieboeken is er voor basisscholen een werkmap met lessuggesties bij het thema en de CRIDZ Boekenkrant, een magazine van en voor kinderen voor de midden- en bovenbouw vol met puzzels, recensies van de actieboeken en andere boeken passend bij dit thema.


Schrijf je in: https://kinderboekenjuf.webinargeek.com/haal-meer-uit-de-kinderboekenweek

Lesideeën rondom de Kinderboekenweek 2022 Gi-ga-groen

Header blog Kinderboekenweek 2022
Lezen centraal tijdens de Kinderboekenweek
Tekenen wat je leest
Header blog openingen KBW
Header blog afsluitingen kinderboekenweek
Header blog Lees je door de natuur
Header Blog Gi-ga-groene boeken
Header blog Het leesalarm
header Leeschallenge
Cover Close Reading Gi-ga-groen
Cover themaboek Gi-Ga-Groen

Webinar Haal meer uit de Kinderboekenweek

Haal meer uit de Kinderboekenweek! Hartstikke leuk die 10 dagen, maar hoe zet je nu iets neer waar je het gehele schooljaar profijt van hebt?

In het webinar HAAL MEER UIT DE KINDERBOEKENWEEK ontdek je:

✔ hoe je meer haalt uit de Kinderboekenweek zodat je het hele jaar door gemotiveerde lezers hebt
✔ zinvolle activiteiten waardoor de leestijd effectief besteed wordt
✔ dat je zonder voorbereidingstijd de volgende dag aan de slag kunt voor een gi-ga-groene Kinderboekenweek in jouw klas
✔ hoe je met een simpele instructie aan jouw kinderen gemotiveerde lezers maakt
✔ hoe je kinderen uit enthousiasme hun gelezen boek aan de anderen laat promoten

Of te wel, je leert meer dan alleen de Kinderboekenweek doorkomen 😉

Het webinar is gratis, duurt 75 minuten en aanmelden kan gemakkelijk en snel via onderstaande link.

>> Meld je aan <<

Tot dan!

Ideeën van anderen

Als ik leuke ideeën tegenkom die aansluiten bij het thema van de Kinderboekenweek 2022, dan plaats ik die hier.

 • Schrijver Jozua Douglas heeft zijn website vol met leuke ideeën staan, waaronder een filmpje voor de opening van de Kinderboekenweek én nieuws over zijn nieuwe boek Bureau Speurneus en de Junglebende
 • Schrijfster Rian Visser heeft een website vol met ideeën rondom het thema Gi-ga-groen met o.a. een toneelstuk en een digibordles.
 • Wil je aan de slag met begrijpend lezen in groep 4? Juf Maike maakte een mooi pakket.
 • Geef je een hoek vorm rondom het thema boswachter? Dan kun je vast iets met dit pakket van Klas van juf Linda.
 • Zing gi ga groene zingverhalen met de klas.
 • Kunstgebouw biedt alle basisscholen in Nederland een lespakket aan met creatieve lessen rond het thema Gi-ga-groen! Elke les koppelt een thematitel aan een creatieve opdracht. De lessen vormen samen een project voor de hele school dat niet alleen draait om het plezier in lezen maar ook om het ontwikkelen van de eigen creativiteit.
 • Marc ter Horst bedacht meer dan twintig lesideeën rondom de Kinderboekenweek.
 • Suzan van ‘t Hullenaar maakte ook dit jaar weer een handige Groene Hand-leskaart ontwikkeld die aansluit bij het KBW-thema. Leerkrachten kunnen hem gratis aanvragen.
 • Juf Inger maakte toffe posters om de school mee aan te kleden.
 • Schooltv heeft per thematitel een kort fragment gemaakt.
 • Wat een bloem vertellen wil wordt voorgelezen door Bibi Dumon Tak

Sowieso van alles rondom de Kinderboekenweek op de hoogte blijven?
Word lid van de Facebookgroep Kinderboekenweek!

Vergeet je niet aan te melden voor het
GRATIS webinar Haal meer uit de Kinderboekenweek!

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen