Leeschallenge met Kinderboekenjuf 2019

In 10 weken wil ik jullie uitdagen om #éénkinderboekperweek te lezen. Dit doen we gezellig samen in een besloten Facebookgroep waar we onze leeservaringen kunnen delen en er geregeld leessprints, leesopdrachten of winacties zullen zijn.
– Leeschallenge met Kinderboekenjuf 2019 –

Leeschallenge met Kinderboekenjuf 2019

Hoe kun je mee doen aan de Leeschallenge met Kinderboekenjuf 2019?

Stap 1: Aanmelden

 • Word vóór maandag 25 februari lid van de Leeschallenge met Kinderboekenjuf 2019 op Facebook.
 • Plaats een bericht in de groep met de 10 kinderboeken die je gaat lezen in deze 10 weken. Dit mag een foto van een TBR-stapel (To Be Read-stapel) zijn of een lijstje met titels. Zorg voor een gevarieerde lijst met kinderboeken voor alle leeftijden (4 t/m 12 jaar) en allerlei soorten boeken.
  Twijfel je nog? Maak dan naast je TBR-stapel een MBR-stapel (Might Be Read-stapel) waar je later mee kunt wisselen.
 • Wie mogen er mee doen? Iedereen (jong en oud) mag aan de Leeschallenge met Kinderboekenjuf 2019 mee doen. Prijzen worden echter alleen naar winnaars in Nederland verstuurd (woon je in het buitenland, dan kunnen de prijzen tegen vergoeding ook naar jou verzonden worden). Je hebt Facebook nodig om lid te worden van de Facebookgroep. Je hoeft geen leerkracht te zijn om mee te doen.

Mijn TBR-stapel

Tijdens de Leeschallenge met Kinderboekenjuf 2019 zal ik zelf ook #Éénkinderboekperweek lezen. Ik heb mijn TBR-stapel samengesteld met behulp van uitgeverijen. Voor het toezenden van de recensie-exemplaren wil ik de volgende uitgeverijen bedanken:

Gastblogger Bianca

Gastblogger Bianca leest tijdens de Leeschallenge ook 10 boeken. Haar TBR-stapel is ook samengesteld met behulp van uitgeverijen. Voor het toezenden van de recensie-exemplaren wil ik de volgende uitgeverijen bedanken:

Gastblogger Linda

Gastblogger Linda leest tijdens de Leeschallenge ook 10 boeken. Haar TBR-stapel is deels ook samengesteld met behulp van uitgeverijen. Voor het toezenden van de recensie-exemplaren wil ik de volgende uitgeverijen bedanken:

Stap 2: Meedoen aan de Leeschallenge met Kinderboekenjuf 2019

 • Lees in 10 weken 10 kinderboeken #éénkinderboekperweek.
  (De periode loopt van maandag 25 februari t/m zondag 5 mei).
 • Elke week verschijnt er een bericht van de week waaronder je jouw (korte) recensie achter laat. Je beschrijft in eigen woorden waar het verhaal over gaat en vertelt wat je ervan vond.
 • Laat bij je recensie ook ideeën voor mini leeslessen achter om kans te maken op de mini leeslesprijs. Lees verderop meer informatie over mini leeslessen.
 • Doe mee aan wekelijkse opdrachten.
 • Doe mee aan leessprints om jezelf te motiveren.

Regels:

 • Het is de bedoeling dat je elke week 1 boek leest. Het is niet de bedoeling dat je buiten deze week ook in dit boek leest (bijvoorbeeld; ‘ik start in week 1 vast in dat dikke boek zodat die in week 10 uit is‘). Ik kan natuurlijk niet met jullie meekijken thuis, maar plaats je hierover berichten dan krijg je eerst een waarschuwing. Blijf je hiermee doorgaan dan zul je gediskwalificeerd worden.
 • Je recensie moet zelf geschreven zijn. Blijkt dat je de tekst gekopieerd hebt, dan wordt je meteen gediskwalificeerd.
 • Deze editie zal ik gerichter kijken naar bruikbare mini leeslessen. Ter inspiratie vind je verderop meer uitleg en een voorbeeldfilmpje.
 • Woon je niet in Nederland? Dan kun je wel meedoen, maar dan zullen de prijzen alleen tegen vergoeding naar jou toe verzonden worden.

Waaraan kun je allemaal meedoen?

 • Leeschallenge: Je leest elke week 1 boek. Heb je het boek uit? Laat onder het daarvoor bestemde bericht een recensie achter. Doe dit in die week uiterlijk op zondag vóór 23.59 uur. Hiermee maak je wekelijks kans op de weekprijs en na 10 recensies op de hoofdprijs.
 • Mini leeslessen: Je leest elke week 1 boek. Je laat elke week een recensie achter, maar vult die recensie aan met ideeën voor mini leeslessen (lees verderop hoe je een goede mini leesles vormgeeft). Per week maak je hierdoor kans op de mini leeslesprijs.
 • Leesopdrachten: Elke week kun je meedoen aan een opdracht. Er zijn 10 opdrachten die elke keer anders zijn. Door binnen 5 dagen mee te doen aan de opdracht maak je kans op de opdrachtprijs.
 • Leessprints: Elke week zullen er 3 leessprints gepland worden. Tijdens de leessprint is er maar 1 doel: heerlijk lezen. Zorg dat je van te voren een glas drinken en wat lekkers klaar hebt gezet, zoek je favoriete leesplek op en lezen maar. Met de leessprints zijn geen prijzen te winnen.

Stap 3: Wat kun je winnen tijdens de Leeschallenge met Kinderboekenjuf 2019?

 • Hoofdprijs: 1 boekenpakket met 10 boeken. Dit pakket wordt verloot onder alle deelnemers die 10 boeken hebben gelezen en hier een recensie over hebben achtergelaten onder hun eigen bericht.
 • Weekprijs: 1 boek. Elke week wordt één boek wordt verloot onder alle deelnemers die een recensie hebben achtergelaten in de groep onder het daarvoor bestemde bericht.
 • Opdrachtprijs: Elke twee weken kun je meedoen aan een leesopdracht waarbij verschillende prijzen te winnen zijn.
 • Mini leeslesprijs: Onder alle deelnemers die mini leeslessen bij hun recensie plaatsen wordt elke week een exemplaar van mijn e-book Leesbeleving met Kinderboekenjuf verloot. Per recensie met mini leeslessen maak je kans, dus je kunt 10 x kans maken op deze prijs.

Met dank aan:

De Leeschallenge met Kinderboekenjuf 2019 is mede mogelijk gemaakt door vele bijdragen. Hierdoor is het voor mij mogelijk om jullie geweldige prijzen aan te bieden! Benieuwd naar de prijzen en door wie die mogelijk gemaakt zijn? Lees dan gauw verder!

Hoofdprijs

De inhoud van de hoofdprijs zal geheim blijven tot het eind.

De hoofdprijs is mede mogelijk gemaakt door deze uitgeverijen:

Weekprijzen

Elke week zal er 1 weekprijs zijn waar je kans op maakt door een recensie achter te laten.

De weekprijzen zijn mede mogelijk gemaakt door deze uitgeverijen:

Opdrachtprijzen

Per 2 weken zal er 1 opdracht zijn die je moet vervullen om kans te maken op de opdrachtprijs.

De opdrachtprijzen zijn mede mogelijk gemaakt door deze uitgeverijen:

Mini leeslesprijs

Voor de mini leeslesprijs stelt Kinderboekenjuf 10x het e-book Leesbeleving met Kinderboekenjuf beschikbaar. Elke week maak je kans op een exemplaar door bij je recensie ook ideeën voor mini leeslessen achter te laten.

Leeschallenge e-book

Hoe ziet een mini leesles eruit?

– Ik kies van te voren een boek uit waar ik de kinderen enthousiast voor wil maken. Bijvoorbeeld het boek Dolfje Weerwolfje.
– Ik bedenk welke leesvraag ik de kinderen mee wil geven tijdens het zelfstandig lezen. In dit geval vraag ik de kinderen: ‘In welk bijzonder wezen/dier zou jouw hoofdpersoon kunnen veranderen?’
– Ik zoek een stukje tekst om voor te lezen wat bij deze vraag aansluit. Ik vertel kort dat het boek gaat over Dolfje die ineens een weerwolf wordt. Daarbij lees ik het stuk voor waarin de verandering van Dolfje in een weerwolf echt plaats vindt (bladzijde 10, 11 en 12).
– Dan gaan de kinderen 15-20 minuten stil lezen. Daarbij gaan ze tijdens het lezen op zoek naar een antwoord op mijn vraag en zoeken ze indien mogelijk een stukje om voor te lezen waarmee ze hun antwoord ondersteunen.
Tijdens deze 15-20 minuten probeer ik ook zelf in een kinderboek te lezen. Ik kies ervoor om een kinderboek omdat ik dit leuke boeken vind, de kinderen nieuwsgierig zijn naar welk boek de juf leest en ik hierdoor meer kan vertellen over kinderboeken. (Je kan al deze kennis opdoen tijdens de leesles).
– Na 15-20 minuten lezen, vraag ik wat de kinderen gevonden hebben in hun boek. Hierbij geef ik de kinderen veel vrijheid. Ik kies per leesles ongeveer 3 kinderen uit die hun verhaal mogen doen. Het kan dus zijn dat Pietje vertelt over het boek ‘Leven van een Loser’ waarbij hij denkt dat Bram Botermans kan veranderen in een vampier, omdat hij zo van het nachtleven houdt. 

Doel: boeken promoten, lezen en praten over boeken. Behaald!

Enkele voorbeelden:

 • Lampje: Lees bladzijde 6 ‘Deel 1 Vuurtoren…’ t/m bladzijde 11 ‘…vergeet het toch!’ voor. Vergeet jij wel eens iets? Is dat net zo erg als wat Lampje is vergeten?
  Leesvraag: Hoe vergeetachtig zijn de personages in jouw boek?
 • De Gorgels en het geheim van de Gletsjer: Grijze Gorgel is boos op Melle en Bobba. Lees bladzijde 69 ‘Bobba keek naar… t/m bladzijde 70 ‘…Hij drukte op het rode knopje.’
  Leesvraag: Lees straks een stukje uit jouw boek voor waar iemand boos is. Kunnen wij dat aan je stem horen?
 • De wagen van Spijker (AVI-E4): Lees bladzijde 9 ‘Op een dag horen…‘ t/m bladzijde 10 ‘…zit geen lucht.‘ voor. Je hebt nu geleerd wat het woord auto betekent.
  Leesvraag: Welke moeilijke woorden kom je in jouw boek tegen?

Bekijk hier een voorbeeld van een mini leesles met het boek Dummie de Mummie en de smaragd van de Nijl.

Hoe wordt de winnaar bekend gemaakt?

Elke week zullen de weekwinnaar en de mini leesleswinnaar bekend gemaakt worden. Waarschijnlijk gebeurt dit op de woensdag of donderdag in de week erna.

De hoofdprijswinaar wordt op woensdag 8 mei rond 15.00 uur bekend gemaakt in de Facebookgroep Leeschallenge met Kinderboekenjuf.

De winnaar zelf krijgt per privébericht te horen dat hij/zij gewonnen heeft. In het privébericht wordt je verzocht je adresgegevens toe te zenden, zodat de prijs naar jou verzonden kan worden. Sommige prijzen worden door mij verzonden, anderen worden door de uitgeverij verzonden.

Kleine lettertjes:

 • Al jouw recensies, foto’s en ideeën voor mini leeslessen mogen door Kinderboekenjuf.nl gebruikt worden voor website-doeleinden. Bij het achterlaten van een reactie met jouw TBR-stapel accepteer je deze voorwaarde.
 • Deze promotie is op geen enkele manier verbonden met Facebook en is op geen enkele wijze gesponsord, ondersteund of georganiseerd door Facebook. De informatie die je verstrekt door mee te doen aan de actie verstrek je dan ook niet aan Facebook maar aan Kinderboekenjuf.nl.
 • De verstrekte gegevens zullen niet worden verstrekt aan derden.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen