LeesMees

‘Deskundigen zijn het erover eens: begrijpend lezen ligt aan de basis van succesvol zelfstandig studeren.
Met LeesMees kan jouw kind deze belangrijke vaardigheid blijven ontwikkelen.’
– LeesMees –

LeesMees

Wat is LeesMees?

LeesMees is een online hulpmiddel om begrijpend lezen te oefenen. Het is voornamelijk geschikt voor groep 6, 7 en 8 maar er zijn ook toetsen voor groep 4 en 5. Op een speelse manier kunnen kinderen thuis en op school aan de slag met verschillende oefeningen waarbij woordenschat, tekstbegrip, samenvatten, verwijs- en signaalwoorden en andere vaardigheden geoefend worden.

‘Wijzer in Begrijpend Lezen’

Elke week verschijnen er nieuwe toetsen online welke aansluiten bij de leefbeleving van de kinderen. Denk aan verhalen over TikTok, Enzo Knol en Fortnite. Op deze manier wordt er ingezet op leesplezier, wereldoriëntatie, burgerschap, mediawijsheden en andere 21th century skills. Via een rapportsysteem worden de scores van de toetsen bijgehouden en zie je de mogelijkheid om resultaten met anderen te delen.

Het idee achter LeesMees is dat de leerkracht de touwtjes in handen heeft. De leerkracht weet immers het beste wat de kinderen nodig hebben. LeesMees biedt daarbij geschikt oefenmateriaal. Je zult als leerkracht dan ook geen handleiding met lesinstructies vinden, maar wel voldoende oefenmateriaal om samen met je leerlingen mee aan de slag te gaan.

Je kunt LeesMees 7 dagen gratis testen, daarna betaal je voor dit programma.

Hoe werkt LeesMees?

Je selecteert een toets, maakt de opgaven en krijgt direct feedback. Op de homepagina kun je de nieuwste toetsen zien. Via een simpel formulier kun je zoeken op moeilijkheid of categorie. Als je een toets selecteert zie je als eerst de gehele tekst en de eerste opgave in beeld.

Met behulp van de toverkwast kun je zelf de kleuren van de pagina en de letters aanpassen. Kinderen kunnen op deze manier zelf uitzoeken wat voor hen prettig leest. Tevens kun je ervoor kiezen om de tekst voor te laten lezen, dit is erg prettig voor kinderen die lezen lastig vinden.

Na het maken van de 15 opgaven krijg je je resultaat te zien. Hier kun je op toelichting klikken om te zien wat je fout of goed hebt gedaan.

Feedback LeesMees

Via Resultaten & Statistieken kun je jouw scores inzien. Je krijgt hier een cijfer, dat cijfer is het gemiddelde van de door jou gemaakte toetsen. Tevens zie je welke vogel bij jou past met complimenten en/of tips:

Vogel LeesMees

Hoe kun je LeesMees inzetten als extra hulpmiddel?

LeesMees is van mening dat begrijpend lezen niet te vangen is een methode, maar dat het een vaardigheid is die je elke dag oefent. LeesMees is dan ook geen methode begrijpend lezen, het is een hulpmiddel. Als leerkracht zul je dus zelf voor de instructie en basis moeten zorgen.

Dit programma kan dienen als ondersteuning naast de door de leerkracht gegeven instructie, waarbij het het nakijken uit handen neemt. Tevens kan LeesMees ook dienen als extra oefening, naast de bestaande methode/instructies. Denk hierbij aan het inzetten tijdens de weektaak of als huiswerk.

Verder kan LeesMees ook ingezet worden voor kinderen die lezen moeilijk vinden. De voorleesfunctie is hierbij een aanrader. Hou er echter wel rekening mee dat begrijpend luisteren een andere vaardigheid is dan begrijpend lezen en daag de kinderen dan ook echt uit om goed mee te lezen tijdens het luisteren.

De voordelen:

  • De kinderen zijn erg enthousiast over de onderwerpen en gaan met veel plezier aan de slag met de oefeningen.
  • Inhoudelijk zitten de vragen en teksten goed in elkaar.
  • Veelzijdige toetsopgaven en mogelijkheden om alle soorten strategieën te oefenen.
  • Dyslexie vriendelijk met spraakondersteuning en de mogelijkheid om tekst en kleuren aan te passen.
  • Automatisch nakijken neemt de leerkracht werk uit handen.

Dit blog betreft een betaalde samenwerking waarin ik mijn eigen ervaringen met het programma beschrijf. 

Andere ideeën rondom leesplezier

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen