Lequ! Tijdschrift voor leesplezier

‘Lequ daagt leerlingen én leerkrachten uit om te kijken welke soort boeken en verhalen favoriet zijn.’
– Lequ! –

Lequ!

Het tijdschrift Lequ!

Lequ! is het tijdschrift om kinderen aan het lezen te krijgen. Speciaal voor groep 3, 4 en 5 of voor groep 6, 7 en 8 is er een aparte editie. In het tijdschrift vind je allerlei informatie op gebied van lezen. Denk aan korte stukjes tekst over taal, leesfragmenten uit boeken, extra boekentips, een interview met een hoofdpersoon en leuke puzzels die met lezen te maken hebben.

Extra leuk: je kunt met jouw klas in het tijdschrift komen. Hieronder zie je mijn 2 groepen in de verschillende nummers.

Lequ! wat lees jij graag?
Bron: Lequ! leeskracht nummer 2 1e jaargang 2020

Voor de leerkracht is er ook een leeskracht editie. Die is een stuk breder en dikker dan de tijdschriften voor de kinderen zijn. Speciaal voor de leerkracht staan daar nog meer boekentips, extra informatie over de boeken of theorie en praktische tips op gebied van leesbeleving. Het idee hierachter is dat jij als leerkracht ervoor kunt zorgen dat kinderen nog meer te weten komen over wat ze lezen. Daarnaast biedt het jou als leerkracht houvast om dit tijdschrift in de klas te gebruiken én om leesbeleving in jouw klas vorm te geven.

Hoe werkt Leeskracht?

Als leerkracht ontvang je hetzelfde tijdschrift als de kinderen, maar dan met een extra leesbalk eraan vast. In die zijbalk ontdek je allerlei extra informatie. Denk aan tips om lezen leuker te maken zoals ‘spelend lezen’ in nummer 1. Maar denk ook aan leestips voor als kinderen meer willen lezen. Bij Bob Popcorn staan bijvoorbeeld de tips Heel heel heel vies boek, Piraat Kaat en Gozert. Tevens kom je ook meer informatie tegen over de boeken die uitgebreid besproken worden in het tijdschrift.

Lequ leeskracht
Bron: Lequ! leeskracht nummer 1 1e jaargang 2020

Middenin het tijdschrift kom je nog meer inspiratie tegen. Denk aan tips over vrij lezen en snelle werkvormen zoals boekendans. Regelmatig wordt je doormiddel van QR-codes doorverwezen naar meer informatie over het betreffende onderwerp.

Op de website van Lequ! kun je met je abonnementsnummer inloggen. Daardoor krijg je toegang tot allerlei premium artikelen die alleen toegankelijk zijn voor scholen die een abonnement hebben op Lequ! Je vindt hier nog veel meer inspiratie op gebied van lezen.

Redactieraad

Als Kinderboekenjuf ben ik gevraagd om deel te nemen aan de redactieraad. Dat betekent dat ik bij elke editie mee denk over de boeken die in het tijdschrift besproken worden. Ik mag titels aandragen en lever informatie aan over de uiteindelijk gekozen titels. Ik vind het erg leuk om op deze manier betrokken te zijn bij dit tijdschrift omdat dit in mijn ogen het enige tijdschrift is waar scholen een abonnement op horen te nemen 😉

Lequ redactieraad

De voordelen:

  • Dit tijdschrift in de klas zorgt gegarandeerd voor leesplezier.
  • Als leerkracht blijf je gemakkelijk op de hoogte van de leukste boeken!
  • Komen kinderen bij jou met vragen? Dan weet jij altijd meer te vertellen dan ze zelf al hebben kunnen lezen.
  • De leeskrachteditie staat vol met inspiratie voor jou als leerkracht om van het leesonderwijs een feestje te maken.

Dit blog betreft een betaalde samenwerking waarin ik mijn eigen ervaringen met het tijdschrift beschrijf. 

Andere ideeën rondom leesplezier

Vergelijkbare artikelen