Lezen was nog nooit zo leuk!

[DOOR MICHELLE] ‘Lezen = een gezond en ontspannen brein en een bijdrage aan een goede toekomst’
– Lezen was nog nooit zo leuk! –

Lezen was nog nooit zo leuk! is een boek van Uitgeverij Clavis. Het is geschreven voor leerkrachten en ouders die kinderen willen helpen bij het ontdekken van hun boekensmaak en biedt een schat aan leesinspiratie.

Het boek

Cover Lezen was nog nooit zo leuk!

Lezen was nog nooit zo leuk! bestaat uit 7 hoofdstukken.

1. Wees je bewust van het voorbeeld dat je geeft

Wanneer de leerkracht leest als de leerlingen lezen, worden leerlingen nieuwsgierig naar zijn of haar boekkeuze. Ook ouders die lezen hebben een positieve invloed op het leesgedrag van hun kinderen. Samen lezen en praten over boeken op een fijne plek stimuleert het leesplezier.

2. Een goed, inspirerend taalklimaat in de klas (en thuis)

In dit hoofdstuk staan tips om vanuit een goed pedagogisch klimaat kinderen te laten praten, luisteren, lezen, schrijven en presenteren. Hierbij is aandacht voor een betekenisvolle context en worden allerlei vragen geformuleerd om samen te bespreken. Deze vragen gaan onder andere over het leren kennen van je eigen leesvoorkeuren, het leren kennen van elkaar, onderzoeken, filosoferen en vragen over de actualiteit.

‘Wie kies je: Roodkapje of de grote boze wolf?

3. Een divers aanbod in de klas en thuis

Om verschillende genres te ontdekken staan in dit hoofdstuk allerlei activiteiten die je kunt doen met de kinderen. De schrijfster geeft als idee om elke dag van de week andere soort boeken te promoten. Maandag gedichten, dinsdag moppen, woensdag weetjes, donderdag strips en vrijdag een voorleesboek. Bij alle genres staan verschillende werkvormen.

4. Nog meer boekpromotie

Verschillende taalvaardigheden kun je makkelijk combineren met activiteiten. Lezen in een boek, erover praten, erover schrijven, erover tekenen/knutselen en je werk presenteren. In dit hoofdstuk zijn bij bijzondere boeken en themaboeken activiteiten bedacht, maar staan ook werkvormen die je bij elk boek kan toepassen. Zoals Raad de afloop, waarbij leerlingen een verhaal zelf gaan afschrijven wanneer de leerkracht is gestopt met voorlezen.

5. Een fijne leesomgeving

Om lekker te kunnen lezen zijn er een fijne plek, voldoende boeken en bovenal tijd om te lezen nodig. Om je onder te dompelen in de wereld van het boek is even tijd nodig. Dus zorg dat je leerlingen voldoende tijd biedt om te lezen en geef ze de vrijheid om zelf te kiezen wat ze willen lezen. Om ze te stimuleren is het belangrijk om veel voor te lezen en samen te praten over wat ze hebben gelezen.

6. Andere manieren van lezen

Naast voorlezen en zelf lezen zijn er nog andere vormen om te lezen. Wanneer je samen leest, kan dit met iemand die beter kan lezen of iemand die op hetzelfde niveau leest. Daarnaast heeft Li Lefébure bij bijvoorbeeld theaterleesboeken en een sprookjesboeken activiteiten bedacht.

7. Je eigen boek maken

Allerlei inspirerende opdrachten om zelf een boek te schrijven. Vanuit een thema of met alle ruimte voor eigen creativiteit.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

In Lezen was nog nooit zo leuk! worden allerlei originele ideeën beschreven om de taal- en leesontwikkeling van kinderen te stimuleren. Li Lefébure schrijft dat zien lezen, doet lezen. Dit heb ik aan de lijve ondervonden toen ik lesgaf op de basisschool. Als ik moest lachen om een stukje in mijn boek, wilden alle leerlingen weten wat er gebeurde in mijn verhaal. Soms keek ik op tijdens het lezen en had ik oogcontact met een leerling, wanneer ik dan weer verder ging lezen deed de leerling dat meestal ook. Thuis vonden mijn dochters voorlezen geweldig. Helaas zijn ze nu op de leeftijd dat ze dat niet meer willen, maar zolang ik ze vrij laat in hun boekkeuze lezen ze uit zichzelf.

‘Zorg dat er in huis boeken ‘rondslingeren.

Dit vind ik een mooie tip van de schrijfster. Wanneer wij naar de bibliotheek waren geweest en de boeken nog op tafel lagen, pakten mijn kinderen ze altijd uit zichzelf.

De leukste boekpromotie tip vind ik het boekenrestaurant.

Om je smaak te ontwikkelen en te ontdekken wat lekker vindt, moet je veel proeven. Dat geldt niet alleen voor eten, maar ook voor boeken.

Heb je inspiratie nodig om met boeken aan de slag te gaan in je klas of thuis dan is dit boek een aanrader! In Lezen was nog nooit zo leuk! staat de volgende boekentip voor volwassenen: Leespraat van Aidan Chambres en de website van de Rob van de Sande waarop veel boekentips staan.

Wil je nog meer lezen van Li Lefébure, lees dan haar boek over lezen en schrijven Lees, verwonder en… schrijf! Wil je nog meer te weten komen over het lezen op school? Dan is Zo leer je kinderen lezen en spellen ook een aanrader. In het blog over Het Pica onderwijscongres vind je ook veel informatie over lezen.

Met dank aan Uitgeverij Clavis voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Vergelijkbare artikelen