Middag van het kinderboek ’18 OBA

10e editie Middag van het kinderboek ’18: het spannende huwelijk tussen woord en beeld.

Op zaterdag 14 april 2018 was het tijd voor mijn allereerste bezoek aan de Middag van het Kinderboek ’18. Dit jaar was de 10e editie en ik vond het geweldig. De hele middag stond de relatie tussen beeld en woord centraal. Er was keuze uit verschillende workshops om te volgen, ik heb veel inspirerende mensen ontmoet en er werden lezingen gegeven door o.a. Sjoerd Kuyper, Tamara Bos en Jan Paul Schutten en Floor Rieder.

Hoe maak je een infographic? – Lies Kindt

Ik had me opgegeven voor de workshop van Lies Kindt. Het begon heel serieus: Hoe groot denk je dat een kabouter is? Daarover had iedereen wel een mening. Lies vertelde dat er nog nooit iemand met haar in discussie is gegaan of kabouters wel bestaan 😉

Toen we eenmaal vastgesteld hadden hoe groot een kabouter kon zijn, gingen we verder met uitleg over infographics en hoe je die als illustrator op kunt vrolijken. Daarna moesten we zelf aan de slag. Ik ben geen illustrator, maar heb mijn best gedaan:Middag van het kinderboek '18

Gelukkig mocht ik van twee anderen hun infographics ook delen:

Middag van het kinderboek '18
Dit is de infographic van Stephanie dekker van Kindertheater deep deep.
Middag van het kinderboek '18
En dit is de infographic van Celine Maat, freelance illustrator.

Middag van het kinderboek ’18

Het spannende huwelijk tussen WOORD en BEELD

Middag van het kinderboek '18

Wij namen plaats in een grote theaterzaal. De middag van het kinderboek ’18 begon met een kort voorstelrondje waaruit bleek dat ongeveer de helft van de aanwezigen auteur was en de andere helft was illustrator. Verder waren er ook wat bloggers, bibliotheekmedewerkers, uitgevers en andere kinderboekenliefhebbers.

Aby Hartog en Marco Kunst openden de middag waarin Marco uitlegde dat er maar één pippi is. Hij liet allerlei afbeeldingen zien die via google te vinden zijn als je Pippi in typt, toch is er vanuit de verhalen maar één Pippi de echte Pippi. Daaruit blijkt wel hoe belangrijk beeld bij een verhaal is.

Sjoerd Kuyper

De eerste lezing werd gegeven door Sjoerd Kuyper. Hij begon zijn lezing met de vraag waarom zou je een boek voor 10+ nog illustreren? Deze vraag stelt hij zich als auteur terecht af aangezien het percentage winst van de auteur gedeeld wordt met de illustrator. Daarom is het je als auteur bijna niet te veroorloven om illustraties te willen bij jouw boek. Gelukkig kon Sjoerd wel uitleggen waarom je juist ook bij boeken voor 10+ illustraties toe voegt:

‘Verhalen roepen beelden op in het hoofd van een kind. Maar als de situatie van het boek niet herkenbaar is voor het kind, dan heb je illustraties nodig om die beelden te vormen zoals het verhaal in De duik.

Speciaal voor het boek De duik is illustrator Sanne te Loo op reis gestuurd naar Curaçao, alleen zo lukt het om de sfeer van het eiland goed vorm te geven in de illustraties en dat is goed te zien aan de prachtige platen in het boek.

Sjoerd vertelde ons ook waarom hij boeken voor kinderen schrijft. Zijn antwoord op deze vraag is door de loop van de jaren veranderd. Vroeger vertelde hij dat hij boeken voor kinderen schreef omdat kinderen dol zijn op fantasie, maar inmiddels zijn volwassenen net zo dol op fantasie met al het fakenieuws. Maar nu weet hij zeker waarom hij kinderboeken schrijft:

Zoals wij lazen als kind, zo wil je ook gelezen worden.
Niet netjes met mes en vork, maar slurpend naar binnen.

Tamara Bos

De tweede lezing van Tamara Bos ging over boekverfilmingen. Iets wat ik heel erg interessant vond om te horen, zeker met mijn bioscoopverleden. Tamara Bos was eerst Scenario schrijver en is later boeken gaan schrijven. Inmiddels heeft ze al verschillende boeken en films op haar naam staan. Ze heeft ons laten zien hoe je met woorden in een boek of script niet altijd de situatie kunt omschrijven die je met beeld wel kunt laten zien.
Leuk weetje: haar boek Kapsalon Romy wordt verfilmd en zal eind 2018 in de bioscoop verschijnen.

Middag van het kinderboek '18

Jan Paul Schutten en Floor Rieder

Jan Paul Schutten en Floor Rieder hebben samengewerkt aan Het raadsel van alles wat leeft. De samenwerking begon doordat Floor gevraagd werd om het boek van Jan Paul Schutten te illusteren. Ze kreeg alle vrijheid en zo ontstond de prachtige voorkant. Jan Paul schrijft de stukken tekst vol met informatie en humor. Het was aan Floor de taak om dit terug te laten komen in de illustraties en het soms wat luchtiger of duidelijker te maken. Een duidelijke boodschap die de twee ons meegeven is dat je als illustrator de tekst van een auteur met rust laat en dat je als auteur je niet met de illustraties bemoeit. Inmiddels zijn ze samen aan het derde boek bezig: Het mysterie van niks en oneindig veel snot en door de prettige samenwerking beginnen ze elkaar soms toch wat tips te geven 😉

Middag van het kinderboek '18

Mylo Freeman

Mylo Freeman is gedurende de middag van het kinderboek ’18 hard aan het werk geweest. Zij maakte een groot schilderij dat later opgehangen wordt in een van de OBA vestigingen.

Middag van het kinderboek '18Middag van het kinderboek '18Middag van het kinderboek '18Middag van het kinderboek '18

Zeepkist

Een leuk onderdeel van de Middag van het kinderboek ’18 is de zeepkist. Hier kun je je van te voren voor opgeven en dan mag je 4 minuten in de spotlight staan om iets te delen wat jou aan het hart gaat.

Hans en Monique Hagen, onze kinderboekenambassadeux, mochten als eerst. Zij deelden de zeepkist. Hans Hagen riep ons op om ouders bij schoolbezoeken uit te nodigen, zodat ook zij het enthousiasme van hun kinderen mee krijgen. Oom riep hij ons op om boekhandels uit te nodigen bij een schoolbezoek, zodat de kinderen naderhand boeken aan kunnen schaffen.
Monique Hagen vertelde over hun zoektocht naar een echte ambassade. Deze hebben ze gevonden in het kinderboekenmuseum en zal tijdens de Kinderboekenparade op 10 juni officieel geopend worden. Om de ambassade zo in te richten als zij willen, is er een crowdfundingactie opgezet.

Middag van het kinderboek '18

Geert van Diepen vertelde een verhaal over de pestziekte.

Marijke Molenaar van de schrijverscentrale vertelde over de ontwikkelingen.  Zo is de schrijverscentrale bezig met een menukaart waardoor scholen het bezoek van een schrijver kunnen voorbereiden met kinderen. Daarnaast riep Marijke iedereen op om de schriiverscentrale te helpen groeien door ze te noemen op social media. Ook vertelde Marijke over de ontwikkelingen om zelf publishers mogelijk ook op te nemen in het bestand van schrijverscentrale.

Ron Molenmaker hield een pleidooi over jongensboeken. Meidenboeken zijn er veel meer dan jongensboeken. Hij riep auteurs op om jongensboeken te schrijven, uitgeverijen om jongensboeken uit te geven en leerkrachten om jongensboeken te promoten.

Ted van Lieshout vertelde over zijn project Lees je beter. Een website vol met boekentips die zich richt op ziekte of ongemakken van kinderen en mensen om hun heen. Daarnaast vertelde hij over zijn nieuwe project: Ted wil een illustratiemuseum met tentoonstellingen over afwisselend illustratief werk opzetten.

Femke Ganzeman beklom de zeepkist om leerkrachten op te roepen om verder te kijken dan serieboeken zoals Dolfje Weerwolfje. Daarnaast sneed ze de discussie over wie je aan moet spreken op slechte leesresultaten aan. Ouders die zelf niet lezen, zullen waarschijnlijk ook geen boeken promoten. Op scholen kan er heel veel gedaan worden met lezen en in de klas kun je veel bereiken, maar leerkrachten hebben het te druk. Als je nou begint bij PABO studenten en ervoor zorgt dat zij een goede leesbasis hebben, dan kunnen deze nieuwe leerkrachten hun leesenthousiasme overbrengen op kinderen en die kinderen brengen dit op hun beurt weer over op hun ouders.

Bette westera beklom als laatste de zeepkist. Zij vertelde over het tijdschrift Dichter. Dit is een boekje vol met kindergedichten. Bette wilde haar gedicht Blauwe jas aan ons laten horen, deze heeft het tijdschrift helaas niet gehaald.

Boekentips Middag van het kinderboek ’18

Ik zou Kinderboekenjuf niet zijn als ik deze middag geen lijstje met boekentips heb opgedaan en dat lijstje deel ik maar al te graag met jullie:

Vergelijkbare artikelen