Nationale Voorleesdagen 2023

Van 25 januari tot 4 februari 2023 vinden de Nationale Voorleesdagen plaats. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) maakte ter gelegenheid van dit voorleesfeest het Prentenboek van het Jaar 2023 bekend. De jury stelde daarnaast een top 10 prentenboeken samen. In dit blog vertel ik je graag meer over de prentenboeken en welke lesideeën hierbij op Kinderboekenjuf.nl te vinden zijn.
                                                  – Nationale Voorleesdagen 2023 –

Header Nationale voorleesdagen

Nationale voorleesdagen

Jaarlijks vinden in januari de Nationale Voorleesdagen plaats, speciaal voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Tijdens deze 11 dagen staat het voorlezen centraal, want zo zegt het CPNB:

‘Het belang van dagelijks voorlezen aan kinderen is inmiddels bij ons allemaal bekend. Naast het bevorderen van leesplezier, helpt het bij de ontwikkeling van taalgevoel en uitbreiding van de woordenschat. Door veel voor te lezen wek je interesse in geschreven taal en bereid je je kind voor op het toekomstige leren lezen. Dat vertaalt zich uiteindelijk in betere leerprestaties op school.

Centraal staat het Prentenboek van het Jaar: Maximiliaan Modderman geeft een feestje van Jouke Akveld en illustraties van Jan Jutte. Tijdens de campagne is dit boek in een speciale mini-editie voor €5,75 te verkrijgen in de boekhandels. Dit Prentenboek van het jaar wordt ook feestelijk voorgelezen tijdens het Nationaal Voorleesontbijt, het startmoment van de Nationale Voorleesdagen.

Prentenboek van het jaar 2023

Naast het Prentenboek van het Jaar stelt een jury uit o.a. leerkrachten, jeugdbibliothecarissen, recensenten en (kinder)boekhandel-eigenaren voor de Nationale Voorleesdagen een Prentenboek Top 10 samen. Doelstelling van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen.  De Prentenboek top 10 van het jaar 2023 start zoals altijd met het Prentenboek van het jaar:

Cover Maximiliaan Modderman

Het thema van dit prentenboek zal de kinderen zeker aanspreken, want wie houdt er nou niet van af en toe een vieze kliederboel maken? Maximiliaan Modderman is alleen thuis en heeft zin in een feestje. Alle speelgoedbeesten mogen komen. Het wordt een heerlijk feestje waar iedereen lekker vies wordt. Leuk voor Maximiliaan, maar daar denken zijn ouders toch anders over… Dit prentenboek bevat niet veel tekst maar juist de illustraties en de herhaling in zinnen maakt het verhaal een feestje om voor te lezen.

Prentenboek top 10

Cover Bora Kiekeboe!

Kiekeboe, een spelletje wat menig kind (en ouder) maar al te goed kent. Het kleine hondje op de kaft speelt verstoppertje en zijn dierenvriendjes gaan naar hem op zoek. Hondje heeft zich verstopt en daarom mag jij als lezer meehelpen. Het kartonnen boekje zit vol met schuifjes en flapjes die de kinderen heen en weer kunnen schuiven. Een kleurrijk boek voor een heerlijk middagje voorleesplezier.

Cover Brave hond! Stoute kat!

Een mooi gedichtenbundel met 32 versjes waarin dieren de hoofdrol spelen. Steeds worden twee dieren met elkaar vergelijken, zoals geduldige spin en de ongeduldige bromvlieg. Het leuke aan de gedichten is dat de kinderen tijdens het voorlezen kunnen raden over welk dier het gaat. De illustraties zijn ondersteunend en maken het boek mooi af.

Cover De bijzondere beer

In de fabriek gaat er iets mis bij beer: hij mist zijn armpjes. Niemand gaat met hem spelen, denkt de man van de fabriek en daarom belandt beer in de vuilnisbak. Beer is het daar niet mee eens en gaat zelf maar op zoek naar kinderen die een knuffel kunnen gebruiken. Een mooi prentenboek over jezelf zijn.

Cover De eens die niet van water hield

Een hartverwarmende prentenboek over een bijzondere vriendschap tussen Eend en Kikker. De meeste eenden houden van water, maar Eend wil er niks van weten. Zelfs buiten in de regen heeft Eend een regenjas, regenlaarzen en een paraplu bij zich. Je kunt je wel voorstellen hoe erg Eend baalt van het gat in zijn dak tijdens een grote storm. Gelukkig ontmoet hij Kikker, die niets liever heeft dan wat nattigheid. Na de stormachtige nacht gaan de twee op zoek naar het huis van Kikker en leren ze onderweg een waardevolle les.

Cover Een zee van liefde

Wat is liefde? In dit mooie prentenboek krijgen we daar op kinderniveau antwoord op. Pinguïn is verliefd op zijn beste vriend Beer. Samen brengen ze een zomer door, maar aan het eind weet Pinguïn niet zeker of Beer hetzelfde voelt… Een ode aan de liefde, met prachtige tekeningen en fijne korte zinnen!

Cover Ik ben Pippi niet!

Het nieuwste prentenboek van Yvonne Jagtenberg is eentje vol humor en originaliteit. Meisje Geit wil graag zichzelf zijn maar ontkomt niet aan de vergelijking met een zekere Pippi. Beiden hebben namelijk rode vlechtjes en sproetjes. Ineens is Meisje Geit niet meer uniek en dat maakt haar erg verdrietig. Gelukkig is daar juf die haar duidelijk maakt dat iedereen bijzonder is op zijn of haar manier.  Om meer zelfvertrouwen te krijgen  en af te rekenen met dat nare gevoel schrijft ze een brief naar Pippi. Een heerlijk prentenboek, ideaal voor een kringgesprek na het voorlezen.

Cover Kom, we gaan een boek lezen!

Zebra, kat, hamster, leeuw en kind zitten klaar met een boek, dus het voorlezen kan beginnen. Wacht, er moet nog iemand bij! In dit vrolijke stapelverhaal moet het kind behoorlijk wat geduld hebben want steeds komt een nieuw dier op bank erbij waarop gewacht moet worden. Met elk bijkomend personage volgen ook veel kleine details in de tekeningen. Tekst en illustratie zijn in dit prentenboek perfect op elkaar afgestemd en maken het voorlezen een feestje.

Cover Nee! zei konijn

Nee, nee, nee, een woord wat kinderen heerlijk vinden om te noemen. Ook Konijn zegt graag nee: nee, niet aankleden, nee, niet eten, nee, niet in bad!  Dan komt mama met een voorstel waarop Konijn onmogelijk nee kan zeggen. Een grappig verhaal om jezelf en kinderen aan het denken te zetten.

Cover Wat zegt de kleine krokodil op de creche

Een fijn prentenboek waarin routines op de kinderdagverblijven centraal staat. Er komen een hoop klanknabootsingen voorbij zoals klok, klok, klok, plop en zzzz. Dat maakt interactief voorlezen erg geschikt. Kinderen ontdekken de dagelijkse gang van zaken, met vertrouwde én nieuwe geluiden.

Overige activiteiten rondom De Nationale Voorleesdagen

  • Regel op school dat kinderen uit de bovenbouw voorlezen aan kinderen uit de onderbouw.
  • Ga aan de slag met De Masked Voorlezer.
  • Bekijk de activiteiten op de website van de Nationale Voorleesdagen zelf.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen