Schoolbiebscan

‘Het scannen van de boeken in je bibliotheek geeft je snel inzicht en overzicht in de samenstelling van de schoolbieb.’
– Schoolbiebscan –

Schoolbiebscan

Wat is de Schoolbiebscan?

De Schoolbiebscan is een initiatief van Uitgeverij Zwijsen. Door middel van een app scan je je gehele schoolbibliotheek. Je bent met een grote schoolbibliotheek zeker de eerste keer wel een tijdje zoet, maar vele handen maken licht werk. Via internet log je vervolgens in om alle gescande boeken in te zien.

Wil je persoonlijk advies op maat bij de Schoolbiebscan? Dan kun je contact opnemen met Uitgeverij Zwijsen. Zij zullen je dan verder helpen en vooral ook adviseren welke boeken het beste in jullie schoolbieb passen.

Hoe werkt de Schoolbiebscan?

Je download een app waarmee je alle boeken in de schoolbieb kunt scannen. Je kunt dit scannen laten doen of zelf doen. Het scannen gaat heel gemakkelijk. Je houdt het cameraschermpje voor een streepjescode en het boek wordt gescand. De app geeft het aan als je boeken dubbel scant om te voorkomen dat je één boek twee keer scant. Alle boeken worden digitaal opgeslagen in jouw account.

Ben je klaar met scannen? Dan kun je met de inloggegevens inloggen op de website waar je de door jullie gescande boekencollectie in kunt zien. Dit is heel prettig als je wilt weten of er een boek aanwezig is in jullie schoolbibliotheek. In een matrix kun je zien hoe de verdeling van boeken is waardoor je precies kunt zien waarvan je voldoende of onvoldoende boeken hebt.

Indien je contact hebt opgenomen voor persoonlijk advies bij de Schoolbiebscan, dan volgt er nog een gesprek en wordt er een advies op maat gemaakt waarna jullie over kunnen gaan tot de aanschaf van nieuwe boeken.

Mijn ervaring met de Schoolbiebscan

Ik heb Zwijsen gevraagd om ons te helpen met het scannen van alle boeken. Op de dag zelf ontving ik Afra, zij hielp mij met het scannen van de boeken. Vooraf had ik ervoor gezorgd dat alle boeken vanuit alle klassen aanwezig waren in de bibliotheek zodat het zo overzichtelijk mogelijk zou zijn. Ook installeerde ik de app op mijn telefoon zodat we snel van start konden. Afra legde kort uit wat de bedoeling was en toen konden we aan de slag. We zijn rond 09.00 uur begonnen en waren na heel hard doorwerken met z’n tweeën om 15.00 uur klaar. In die tijd hebben we 2274 boeken gescand (en dan hebben we de kleuterboeken niet eens gescand)!

Schoolbiebscan met hulp

Naderhand bestudeerde ik online de gescande boeken in de Schoolbiebscan. Via de matrix bekeek ik de verdeling van boeken. Bij ons op school zijn er bijvoorbeeld 1512 vrij lees boeken waarvan 849 voor de middenbouw en 563 voor de bovenbouw. Daarnaast waren we 242 AVI-lees boeken. Het was dus wel overduidelijk dat er meer boeken nodig zijn voor groep 3 en 4.

Uiteindelijk ontving ik ook een op maat gemaakt advies voor onze schoolbibliotheek. Een advies vol tips over hoe we de schoolbieb het beste kunnen aanvullen.

‘Een schoolbibliotheek zou minimaal 4 verschillende titels per kind beschikbaar moeten hebben, een ideale bibliotheek minstens 7 boeken per kind (en liefst nog meer).’

Zo kreeg ik een advies om de komende 5 jaar steeds investeringen te doen zodat er uiteindelijk 7 boeken per kind zijn en daarna de oude titels vervangen kunnen worden door nieuwe titels. De vervolgstap voor mij is nu om met mijn directeur in gesprek te gaan om te zien hoe we dit kunnen toepassen. Daarna kan de Schoolbiebscan nog aangevuld worden met een boekenadvies op maat welke we via hen kunnen bestellen.

De voordelen:

  • App die gemakkelijk is in gebruik.
  • Snelle en gratis manier om inzicht te krijgen in alle boeken die in de schoolbieb staan.
  • Duidelijke matrix waaruit je kunt aflezen hoe de boeken in de schoolbieb verdeeld zijn en waar nog aanvullingen gewenst zijn.
  • Fijne ondersteuning vanuit Zwijsen.

Dit blog betreft een samenwerking waarin ik mijn eigen ervaringen met het programma beschrijf. 

Andere blogs over lezen op school

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen

Winkelwagen